E-sport

Regeringen vil give millioner til e-sport-selskab - konkurrenter håber også på penge

Regeringen vil over tre år tilføre mindst seks millioner kroner til selskabet bag e-sport-turneringen Blast Pro Series.

Regeringen vil i forbindelse med den næste finanslov skyde millioner af kroner i e-sport. Nærmere bestemt skal der i første omgang tilføres seks millioner kroner fordelt over tre år til RFRSH, som er selskabet bag det succesfulde danske hold Astralis. 

RFRSH står også bag den store e-sport-turnering Blast Pro Series og et andet dansk Counter Strike-mandskab, Heroic.

Men beløbet til den danske e-sport-elite bliver endnu større, lyder det fra Naser Khader, som er kulturordfører i Det Konservative Folkeparti. 

- Danmark er et fremtrædende land inden for e-sport, og vi har vundet VM. Den førerposition skal vi gerne fastholde, og derfor vil vi i forbindelse med finansloven tilføre endnu flere millioner til e-sporten.

- Og pengene skal ikke kun gå til RFRSH. Hvis der viser sig andre, som er lige så dygtige til at arrangere turneringer, afholde events og lave talentarbejde, så kigger vi på det. Ingen er udelukket, siger Naser Khader til TV 2.

National strategi efterlyses

I organisationen Esport Danmark, det officielle forbund for e-sport herhjemme, hilser formanden Thomas Koed det velkommen, at regeringen vil tilføre den nye sportsgren flere midler. 

Han undrer sig dog over, man ikke vil fordele pengene til mere end blot "en enkelt ting" i regi hos det private selskab RFRSH.

- Danmark er på verdenskortet, hvad angår store events. Men uanset om Blast Pro får seks millioner eller ej, skal de nok klare sig og være der. Måske er de penge benyttet bedre et andet sted, siger Thomas Koed til DR.

Han efterlyser en national e-sport-strategi, der også vil tilgodese græsrødderne i sporten. 

- Det, jeg kan undre mig over som formand for forbundet, er, at man vælger at investere så mange penge i toppen af en bygning, når man ikke har fået fundamentet helt på plads endnu, siger Thomas Koed.

Beløb kan blive markant større

Hos e-sport-organisationen North, som er ejet halvt af fodboldklubben FC København, halvt af Nordisk Film, bakker direktør Christian Sørensen op om udmeldingen om regeringsbetalte støttemidler til konkurrenten RFRSH, der altså også ejer holdet Astralis. 

- Vi synes, det er en god idé at smide penge efter eliten inden for e-sporten. Det er flot, at RFRSH får de penge. Vi befinder os heldigvis i samme del af fødekæden som dem. Vi har masser af projekter i støbeskeen, så hvis vi kaster os over at arrangere turneringer og lave talentarbejde, så forventer vi da også, at der bliver lagt penge hos os, siger Christian Sørensen. 

Naser Khader vil ikke sætte præcise tal på, hvor mange millioner, eliten inden for e-sport kan forvente at få tilført i de kommende år. Men ifølge TV 2's oplysninger, vil beløbet blive markant større end det, regeringen i første omgang har meldt ud. Hvis altså, det kommer igennem på finansloven. 

Christian Sørensen fra North siger, at han "ikke vil gøre sig til smagsdommer" over, hvilke parter inden for sporten, der i sidste ende får tilført midlerne. Men tilføjer, at det "potentielt kan være konkurrenceforvridende, hvis nogen forfordeles".

200 millioner investeret i selskab

Naser Khader gentager over for TV 2, at alle kan komme i spil til at få en bid af pengene, og pointerer, at han ikke har nogle aktier i hverken Astralis-holdet eller konkurrenten North. 

- E-sport er en ny sport, og der er ikke sponsorer nok i forhold til de mange aktiviteter, der er omkring sporten. Derfor kan de her penge være med til, at e-sporten får bedre vilkår generelt. Astralis er jo verdensmestre, men jeg vil ikke blande mig i, hvordan selskabet bag er organiseret, siger Naser Khader. 

RFRSH stod som nævnt som arrangør, da den internationale turnering Blast Pro Series i november blev tv-transmitteret på 15 kanaler til fem kontinenter.

12.000 danske fans var dengang på plads på lægterne, da Astralis tabte finalen i Royal Arena. Senere i år vender turneringen igen retur til Danmark, og i det hele taget er e-sport inde i en rivende udvikling. 

Undervisnings- og forskningsminister Tommy Ahlers er blandt dem, der har smidt penge i RFRSH. I 2016 investerede Ahlers sammen venturefonden Sunstone og en række private investorer omkring 30 millioner kroner i RFRSH. Ahlers har dog solgt sine aktier igen.

E-sport-selskabet har tidligere meldt ud, at man i disse år vil investere i omegnen af 200 millioner kroner i projektet. 

Blandt sponsorerne i RFRSH er Audi, Unibet og rejseselskabet Apollo.