Sport

Stormestre sår tvivl om Carlsen efter chokerende skak-tilbud

Magnus Carlsen under mandagens sidste VM-parti mod Fabiano Caruana. Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Norske Magnus Carlsen havde overtaget i det sidste regulære VM-parti, hvor nordmanden alligevel tilbød remis.

Der er sket meget, siden skuespilleren Woody Harrelson indledte VM i skak med en spøg, der faldt helt til jorden for over to uger siden.

Og så alligevel ikke. Samtlige 12 VM-partier er nemlig endt remis – for første gang i historien. Senest mandag aften, hvor norske Magnus Carlsen tilbød sin amerikanske modstander remis, selvom nordmanden ellers havde bragt sig i en fordelagtig situation efter et hidtil uset træk med den ene springer. Det skriver TV 2 Norge, der har talt med en anden stormester om Carlsens opsigtsvækkende tilbud.

Australske Ian Rogers, der også er skakekspert, er temmelig skuffet over den forsvarende verdensmester.

- Jeg er meget overrasket, selvom jeg havde set det komme i de fem foregående træk. Jeg indså, at Magnus ikke var interesseret i at gøre noget. Han var kun interesseret i at beskytte sin position. Alligevel var jeg chokeret, da han tilbød remis efter træk 30. Jeg havde forventet, at han i det mindste skulle spille til træk 40 og lægge pres på Caruana. Det var en ekstraordinær beslutning af Magnus, siger Ian Rogers til TV 2 Norge.

Sådan så brættet ud, da Carlsen tilbød remis.

SKAK VM

VM afgøres i omspil

Efter remis i alle 12 partier skal VM-dysten nu afgøres i omkamp. Den spilles onsdag og afvikles over fire partier hurtigskak, hvor hver spiller har 25 minutter plus ti sekunders tillægstid per træk.

Hvis de fire partier ender 2-2, følges de op med op til fem partier lynskak. Her har hver spiller et sort og et hvidt parti med fem minutters betænkningstid plus tre sekunders per træk. Vinderen findes, hvis en af spillerne vinder en lynskakkamp. Hvis alle fem lynskakkampe ender uafgjort, skal der spilles armageddon, hvor hvid har fem minutter til hele partiet, mens sort har fire minutter. En remis i amageddon vil give spilleren med de sorte brikker sejren.

Kasparov: Carlsen virker nervøs

Den 13-foldige verdensmester Garry Kasparov har også ytret sig om den tætte VM-finale. Han har tidligere haft Magnus Carlsen som favorit, men det er ikke tilfældet efter mandagens overraskende tilbud om remis.

- I lyset af det chokerende remis-tilbud fra Magnus, der var i en super position og havde mere tid, vil jeg genoverveje min evaluering af ham som favorit i de hurtige spil. Tiebreaks kræver enormt gode nerver, og han ser ud til at have mistet sine, skriver Kasparov på Twitter.

Magnus Carlsen havde 38 minutter og 29 sekunder tilbage på uret, da remisen blev indgået. Fabiano Caruana havde 16 minutter og 6 sekunder tilbage.

Inden onsdagens afgørende partier kan Magnus Carlsen prale af at have vundet alle de ni tiebreaks, han har spillet siden 2007. Hans VM-titel fra 2017 blev også vundet efter omspil.