Sport

44-årige Rune Glifberg drømmer om at komme til OL

Rune Glifberg åbner op for muligheden for at skate ved de olympiske lege i Tokyo i 2020.

Rune Glifberg er indehaver af hele 12 medaljer fra actionsportens største event, X Games. Men nu vil han også med til et sportsstævne, som formentlig runger endnu større hos danskerne.

Glifberg øjner nemlig en mulighed for at være med, når de olympiske lege afholdes i Tokyo næste sommer.

- Jeg går og tænker lidt på, at der er noget, der hedder OL her til næste år. Det er ikke fordi, det som sådan er en ambition at komme med, men det kunne jo være en sjov mulighed. Så det skal da i spil her i løbet af det her år, hvor der er nogle kvalifikationer og nogle konkurrencer i den forbindelse, fortalte den rutinerede skater i X Games studiet på TV 2 SPORT, hvor han i øjeblikket fungerer som ekspert i forbindelse med vinterudgaven af det store actionsportsevent.

Ved OL konkurreres der i skateboard-disciplinerne street og park, og det er sidstnævnte, Glifberg håber at kunne kvalificere sig til. For at kvalifikationen skal blive en realitet, skal der samles point i World Skate-regi (det internationale forbund for bl.a. skateboarding, red.), men samtidig hjælper regelsættet på Glifbergs chancer for en OL-billet.

- Der er 20 pladser, og der skal være én fra hver af de fem kontinenter. Og så kan man jo begynde at tælle lande. Der må kun være tre med fra hvert land. Så der er nogle regler dér, hvor mulighederne begynder at åbne sig, forklarer skateikonet og fortsætter:

- Som jeg ser det, så skal sol, måne og stjerner stå rigtigt. Lige nu arbejder jeg lidt på min fysik og prøver at få det element med. Så vi prøver stille og roligt at bevæge os hen mod noget, der kunne blive fornuftigt, Men selvfølgelig bliver det svært. Man kan enten ramme dagen, eller også kan det gå galt. Så hvis det hele spiller rigtigt, så er der en mulighed for at gå videre, og det er der, den ligger lige nu.

Specielt at kunne repræsentere Danmark

"The Danish Destroyer", som Rune Glifberg også bliver kaldt, har i sin mere end 20 år lange karriere blandt andet deltaget ved sommerudgaven af X Games hele 19 gange i streg i perioden 1995-2013, hvor det blandt andet er blevet til to guldmedaljer.

Men når han har kørt ved alverdens skateboard-stævner, har det altid været under eget navn. Derfor vil det være en særlig oplevelse at være en del af et dansk OL-hold.

- Danmark har altid været meget tæt på mit hjerte, og det vil helt klart have noget at sige for mig at få lov til at være med på det her danske hold. Selvfølgelig vil det være specielt, siger Glifberg.

Dansk OL-hold med mere fysisk fokus

Håbet om OL-deltagelse står han da heller ikke alene med. Der er nemlig blevet stiftet et dansk OL-skateboardhold, hvor den rutinerede skater sammen med fem andre træner frem mod legene i Tokyo.

- Vi har et lille hold, og vi går og træner lidt sammen med vores fysiske træner. Vi prøver at gøre os stærke. Men for mig er det noget, der er blevet en nødvendighed nu med den alder, jeg har, fortæller Rune Glifberg.

Og netop på området omkring fysisk træning, mærker skateren, at der er sket en forandring inden for skateboardverdenen siden han havde sine første gode år tilbage i 90’erne

- Dengang var det nærmest lidt ilde set, hvis man trænede fysisk eller på nogen måde lagde et eller andet specielt fokus på sin træning. Det var lidt det, vi gerne ville væk fra ved at udøve en individuel sport uden regler. Der var ikke nogen, der fortalte mig, hvornår jeg skulle gøre noget. Dengang var det simpelthen bare ud af lyst, at man gjorde alle de her ting. Det er jo noget helt andet nu, hvor vi hører mere om, at de unge går vildt meget op i deres træning og vilde diæter.

Giver den fysiske træning pote og lykkes kvalifikationen, vil ’The Danish Destroyer’ med stor sandsynlighed gå hen og blive en af de ældste deltagere i Tokyo med en alder på 45 år. Blandt andet på grund af alderen er drømmen om OL netop en drøm, mere end det er en officiel målsætning for Danmarks største skatenavn. Rune Gliberg vil altså ikke vil være skuffet, hvis næste sommer ikke skulle komme til at stå på OL-deltagelse.

- Det er ikke tårer eller noget, hvis jeg ikke kommer med. Jeg synes, jeg har opnået meget i min karriere, og jeg er rigtig glad for stadig at kunne være med i konkurrencer og være med her i studiet og alle mulige spændende ting. Så jeg er glad for den karriere, jeg har haft. Men det kunne da selvfølgelig være prikken over i’et at få lov til at være med der på et eller andet tidspunkt.

Se meget mere til Rune Glifberg og X Games fra Aspen på TV 2 PLAY