Amatør chokerer og sender legende ud af VM i første runde

16x9
Ronnie O'Sullivan er femdobbelt verdensmester og nuværende verdensetter. Foto: Paul Ellis / Scanpix Denmark

23-årige James Cahill slog sensationelt tidens mest vindende snookerspiller ved VM.

- Historiens største snooker-overraskelse.

Sådan lød det fra den mangeårige snooker-kommentator på Eurosport Henrik Kaj Hansen, da 23-årige James Cahill var foran i førsterundekampen ved VM mod selveste Ronnie O'Sullivan.

James Cahill er den første amatørspiller nogensinde til at deltage ved et VM i snooker, hvor Ronnie O'Sullivan har fem VM-titler på cv'et i sin lange og glorværdige karriere.

Efter mandagens første session førte Cahill dog højst overraskende med 5-4 i frames, hvor der spilles bedst af 19.

Et hav af fejl

Da spillet blev genoptaget tirsdag, lignede O'Sullivan dog en mand, der ville gøre kort proces og sætte sin 20 år yngre modstander på plads. Han udlignede med en sikkert frame til 5-5, men Cahill lod sig ikke kue.

Verdens nummer et lavede et hav af fejl, mens Cahill viste storspil og bragte sig foran med 8-6.

O'Sullivan kom dog tilbage på 8-8 og havde en gylden mulighed for at bringe sig foran, men missede et oplagt put, så Cahill kom på 9-8.

- Jeg kunne nærmest ikke stå op til sidst. Jeg ved virkelig ikke, hvad jeg skal sige. Da jeg kom foran med 6-5, følte jeg mig under pres. Han ville ikke tabe til mig, siger Cahill til BBC.

Han sikrede sejren i det efterfølgende parti og er dermed videre til anden runde ved VM.

- Den ultimativt største favorit nogensinde i en snookerturnering er væk; taber til den eneste amatør nogensinde, der har kvalificeret sig til The Crucible (VM-arenaen, red.), sagde Henrik Kaj Hansen.

I anden runde, der svarer til ottendedelsfinalen, møder han Stephen Maguire, der er nummer 15 i verden.

- Jeg har altid troet på mig selv, og at jeg kan slå hvem som helst på dagen. Nu vil jeg vise, hvad jeg kan, siger Cahill til BBC.

Ramt af sygdom

Ronnie O'Sullivan har vundet 36 store turneringer i karrieren - en rekord, han deler med Stephen Hendry. Han har vundet over 90 millioner kroner i præmiepenge i karrieren, hvilket er flest af alle spillere.

Efter eget udsagn var helbredet ikke, som det skulle være.

- Jeg havde det frygteligt. Jeg kunne næsten ikke holde mig vågen. Jeg har ikke været på toppen de sidste par uger og har ikke sovet godt de sidste nætter, siger O'Sullivan til BBC.

- Man skal være fysisk og mentalt tilpas, når man kommer til turneringen. Er man ikke 100 procent, bliver det sværere. Jeg prøvede at hænge i og komme igennem og så få et par fridage.

Bliver professionel i maj

James Cahill var tidligere professionel, men slog aldrig rigtig igennem og rangerede på karrierens højeste som nummer 76 i verden tilbage i 2015.

Derfor har han været igennem et kvalifikationssystem, hvor han inden VM sikrede sig en plads i den professionelle snooker-tour i 2019/2020-sæsonen, der begynder i maj.

Cahill har i sin karriere vundet 693.657 kroner i præmiepenge. For at sætte det beløb i perspektiv er han med sin plads i anden runde sikret en check på 172.643 kroner.