Sport

Magnus Carlsen sætter norsk bud på VM-værtskab skakmat

Magnus Carlsen er forsvarende verdensmester. Paul Childs / Ritzau Scanpix

Magnus Carlsen har fået Norge til at droppe planerne om at byde på VM-værtsskabet i skak i 2020.

Den norske verdensmester i skak, Magnus Carlsen, er kongen af skak i sit hjemland.

Det blev der sat en tyk streg under torsdag, hvor han udnyttede sin status til at få trukket et norsk bud på VM-værtskabet i Stavanger i 2020 tilbage. Det skriver Altibox Norway Chess (NSF) i en pressemeddelelse.

- Vi er meget skuffede over udfaldet i denne sag. Regionen har stået sammen bag initiativet og arbejdet ihærdigt for at få skak-VM realiseret i Stavanger. Vi er imponerede over den professionelle og ryddelige indsats fra Altibox Norway Chess og er stolte af det, de har opbygget i regionen, siger Stavangers borgmester, Christine Sagen Helgø og amtsborgmester Solveig Ege Tengesdal.

Som resultat af flere års arbejde blev Stavanger i marts valgt som Norges kandidat til værtskabet til næste år. Planerne bliver dog ikke til noget, fordi Magnus Carlsen ikke ønsker at kæmpe om verdensmesterskabet på hjemmebane.

Presset ville simpelthen blive for stort. Det meldte han ud i et langt opslag på Facebook med sig selv, sin far, Henrik Carlsen, samt Espen Agdestein, manager for Magnus Carlsen, som afsender.

- Vi anmoder om, at Norges Skakforbund og Stavanger trækker sig fra kampen om at få VM på hjemmebane i denne omgang, skriver de i opslaget, hvor de også uddyber ønsket:

- At spille skak-VM på hjemmebane er på den ene side en helt unik drøm og mulighed, som går i opfyldelse en eller anden gang, men som udgangspunkt er det også en væsentlig sportslig ulempe på grund af mere eksponering og mere pres og store forventninger.

Også uden for det ternede skakbræt ved Magnus Carlsen, hvordan han skal rykke rundt på brikkerne. Opslaget blev nemlig dødsstødet til de mange års forberedelser fra Stavanger. Få timer senere blev Carlsens opfordring således fulgt.

Norge havde nemlig ingen interesse i at afholde et VM uden deltagelse af Magnus Carlsen.

- Med ytringerne, som er kommet fra Carlsen, ser vi ikke længere muligheden for at fortsætte processen med at få VM i skak til Norge i 2020. Det bliver umuligt for os som arrangør at arbejde med at få det hertil, når der er så meget usikkerhed om, hvorvidt verdensmesteren i det hele taget kommer til at spille i Norge, skriver NSF.

Helt afvisende var Magnus Carlsen dog ikke over for et VM-værtskab i Norge.

I opslaget på det sociale medie skriver Carlsen-lejren, at de har forsøgt at få Oslo med ind over som VM-værtsby, da det ville kunne kompensere for presset, da han ville kunne have boet hjemme under verdensmesterskabet.