Sport

Derfor er der prikker på ballerne og udtryk som 'grissebasse' i 3-Bande Carambole

VM i 3-Bande Carambole nærmer sig kampene om medaljerne. Her er det vigtigste at vide som ny seer.

I disse dage sender TV 2 SPORT og TV 2 PLAY fra VM i 3-Bande Carambole, som bliver spillet i Randers. Har du brug for lidt hjælp for at kunne følge med? Så kan du i videoen over artiklen se en af Danmarks bedste spillere forklare de vigtigste regler. Disse er også forklaret herunder.

Hvad er carambole?

Carambolebillard er betegnelsen for flere afarter af samme disciplin inden for billard, og her er 3-Bande Carambole den mest kendte.

Der spilles på et bord uden huller. Bordet måler 5 x 10 fod, hvilket svarer til 284 x 142 centimenter. Formålet med spillet er kort sagt, at sammensætte serier af pointgivende stød, hvor baller og bander rammes.

Ballerne

 • I 3-Bande Carambole spilles med tre baller, som billardkuglerne kaldes. En rød, en gul og en hvid.
 • De to spillere har hver sin stødbal – enten den hvide eller den gule – som han støder til.
 • Den røde bal er neutral hele spillet igennem.
 • Kuglerne har prikker af hensyn til publikum og tv seerne. Prikkerne gør, at man meget lettere kan se effekten (skruet) i ballerne. Det er også en hjælp til dommerne, så de lettere kan se, når der er en meget tynd berøring.

Udlægget afgøres med en trilning

 • Kampen startes med en trilning, hvor de to spillere spiller om udlægget, altså hvem der skal starte kampen.
 • Trilningen foregår ved at de to spillere støder hver sin bal mod den øverste bande. Her gælder det om at komme tættest på egen bande på vejen tilbage.
 • Spilleren, hvis bal ligger nærmest den nederste bande (den hvorfra de stødte), vælger om vedkommende selv vil lægge ud, eller om han vil lade modstanderen begynde.

Sådan scores point

 • Man får point ved at ramme (carambolere med) de to andre baller på bordet.
 • På vejen skal spillerens stødbal ramme tre bander (kanterne på bordet), inden den rammer den sidste bal.
 • Spilleren får lov at fortsætte på denne måde, så længe han lykkedes med at carambolere og lave point. Laver han en fejl eller mislykkes med en carambolage. Rammer han eksempelvis ikke den sidste bal i sit stød overgår turen til modstanderen, som kan starte sin serie af stød.
 • Ved VM spilles til 40 point.
 • Når de to spillere 40 point i samme runde, spilles der omstød, som det var tilfældet, da danske Dion Nelin torsdag slog koreanske Cho i en kamp, hvor de to spillere leverede historiens højeste pointgennemsnit. Gennemsnittet angiver, hvor mange point en spiller har lavet pr. indgang. En indgang er begrebet der bruges, når en spiller går til bordet.

Spiller Eddy Merckx billard?

Den skarpe carambole-seer er muligvis faldet over navnet Eddy Merckx og har undret sig. Det er dog ikke den femdobbelte Tour de France-vinder, der nu har kastet sig over billardsporten.

Denne Eddie Merckx er søn af et par meget cykelinteresserede forældre, og er derfor opkaldt efter cykellegenden. Han er desuden født i 1968. Det år, hvor den cykelrytteren Merckx vandt sit første Giro d'Italia.

Andre nyttige facts

 • I 3-Bande Carambole er ordet 'grissebasse' et kendt udtryk. Det er en betegnelsen for et skud, der ser ud til ikke at give point, men alligevel ender med point.

 • Det er en dansker, der har verdensrekorden i udlægget. 27 point. Det er lavet af Tonny Carlsen i en kamp mod verdensetteren Dick Jaspers. Tonny Carlsen spiller ikke med ved VM, fordi han har karantæne, da han spiller i en koreansk liga, der er i konflikt med verdensforbundet i billard.

 • Der er en meget præcis dresscode for spillerne. Alle skal spille i sorte sko, strømper og bukser. Overdelen er mere fri med farverne, men skal bestå af skjorte, vest og butterfly.

 • Før i tiden knipsede publikum ad gode stød - for ikke at larme for meget. I dag må der gerne klappes, men det ses stadig, at der knipses for at anerkende - både fra publikum og spillerne i mellem.
 • 3-Bande Carambole er kæmpestort i Korea, hvor det er på skoleskemaet - og hvor der findes et billard-gymnasium på samme måde, som vi har det med for eksempel håndbold og fodbold i Danmark. Udover selve spillet er det relavant i skole-øjemed, fordi der er rigtig meget matematik involveret med udregning af vinkler, fart, effekt og den slags ting.

VM i 3-Bande Carambole kan følges på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY indtil lørdag, hvor der spilles finaler.