Sport

DIF og DGI har brugt millioner på en tiendedel af målet: - Det er en misskabelse

Bevæg dig for Livet-visionen nyder stor politisk støtte, men resultaterne af indsatsen er ikke i nærheden af den målsætning, der sikrede støtten.

'25-50-75' lyder målsætningen for det største samarbejde i dansk idræt nogensinde - Bevæg dig for Livet - som Danmarks Idrætsforbund og DGI søsatte sammen i 2015.

Her arbejder de to organisationer for, at 75 procent af danskerne skal være idrætsaktive - hvoraf 50 procent skal være det i en forening - i 2025. Det kræver henholdsvis 600.000 og 325.000 nye aktive danskere.

Det er simpelthen blevet en misskabelse, som er en katastrofe for os som frivillige

Pia Vedel Ankersen, frivillig i Hadsten Tennisklub

Men indsatsen er stadig meget langt fra at nå målsætningen.

Ved seneste optælling i 2018 havde Bevæg dig for Livet kostet 230,5 millioner kroner og blot ført til 35.836 nye foreningsmedlemmer på landsplan. Det er lidt over en tiendedel af målet for 2025 og svarer til over 6.400 kroner per nyt foreningsmedlem. Inklusiv 2019 forventer man at have brugt 314,9 millioner kroner. Dette tæller også støtte fra fonde.

Idrætterne i Bevæg dig for Livet

Fra 2015:

Badminton, cykling, floorball, håndbold, løb og gang.

Fra 2016:

Fitness, fodbold og tennis.

Fra 2017:

Kano og kajak, volleyball og gadeidræt. 

Fra 2019:

Svømning.

(OBS: Fra 2019 er gadeidræt samt gang fjernet fra visionen)

Den begrænsede udvikling får den tidligere idrætspolitiske chef i DGI, Søren Riiskjær, til at erkende, at målsætningen hverken var gennemtænkt eller byggede på tilstrækkelig viden, da organisationerne præsenterede den i 2014.

Søren Riiskjær stoppede i DGI i 2017.

- Jeg tror, det var et spørgsmål om at stikke fingeren i vejret og sige, at det lyder som nogle flotte tal. Der var ikke dybere undersøgelser af, om det kunne lade sig gøre at flytte op til 50 procent og 75 procent, siger Riiskjær, der mener, at det efterhånden også handler om ikke at tabe ansigt i DIF og DGI.

- Man er bange for at indrømme, at man har begået nogle fejltagelser, fordi der er så mange penge på spil og så stor politisk prestige.

Minister beklager

Kulturminister Joy Mogensen (Soc. dem.) står ved, at pengene er brugt rigtigt ved at lade DIF og DGI samarbejde om visionen, selvom resultaterne ikke er som ønsket.

- Når man har sat et projekt i søen med et måltal, og man ikke har nået det måltal, så må man sige, at man ikke har fået det, projektet skulle have givet. Men jeg vil stadig sige, at det er pengene værd, for det er så vigtig en målsætning, og det er en lang, sej kamp, så vi må ikke give op.

Ministeren er dog ærgerlig over, at den første periode i Bevæg dig for Livet-indsatsen allerede viser, at det ikke bliver muligt at nå målsætningen i 2025.

- Vi kunne ikke nå det indenfor den tidsramme der var. Det er jeg sikker på at DIF, DGI og fondene beklager lige så meget som mig, siger Joy Mogensen.

- En katastrofe for os som frivillige

At Bevæg dig for Livet-visionen ikke har rykket synderligt ved idrætsdeltagelsen i forhold til målet, kommer ikke bag på Pia Vedel Ankersen.

Jeg håber, de er godt på vej derop, ellers føler jeg mig lidt til grin

Marianne Jelved, Radikale Venstre

Hun er frivillig i Hadsten Tennisklub og har en fortid som formand for Jylland Tennis Union indtil 2018, hvor hun stoppede i utilfredshed over det manglende samarbejde mellem DIF og DGI, hun var stillet i udsigt gennem Bevæg dig for Livet.

- Det er en misskabelse. Det skulle gøre det nemt at være frivillig, men det er simpelthen blevet en misskabelse, som er en katastrofe for os som frivillige, siger hun.

I stedet for konkret støtte kommer indsatsen mest af alt til udtryk gennem reklamer, kampagner og emails med tilbud hos Pia Vedel Ankersen. Og så snart der er tale om at lave nogle fælles indsatser på tværs af de to organisationer, som det ellers var meningen, kan det ikke lade sig gøre.

- Så kan man sidde med en DGI-mand, som siger: 'Det er super fint, men det er min medarbejder ikke klar til’. Så er mit spørgsmål bare, om Bevæg dig for Livet er til for de frivillige, eller er det til for medarbejderne i DGI og DIF og for politikerne inde på Christiansborg? For man får faktisk lidt en fornemmelse af, at det er dem, det er til for. For det er i hvert fald ikke til for os som frivillige, siger hun.

Den tidligere landsformand i DGI, Søren Møller, medgiver, at har taget tid at lære at samarbejde i organisationerne, men han tror fortsat på, at ovenstående tal ser langt mere positive ud, når 2025 kommer tættere på.

Pia Vedel Ankersen er ved at gøre klar til tennistræning.

- Der er ingen tvivl om, at når man kigger tilbage på det, så gik der da en del ressourcer med at finde hinanden.

- Når man har en ambitiøs vision, vil man gerne se nogle resultater. Men vi gik også rundt og sagde til hinanden, at den kurve kommer til at stige med tiden. Når vi hæver indsatsen rigtig meget, går der lidt inden resultaterne kommer, siger Søren Møller.

Tidligere formand indrømmer økonomisk motiv

Når Bevæg dig for livet efter fem år stadig ikke giver mening for nogle klubber og foreninger, er det fordi visionen også blev udtænkt af politiske årsager.

Ifølge centerleder ved Institut for Idræt og Biomekanik, Bjarne Ibsen, blev samarbejdet mellem DIF og DGI nemlig også præsenteret i netop 2014 for at sikre den store millionstøtte, de to organisationer altid har fået.

- Ifølge mine informationer stod det lidt på vippen, om de (DIF og DGI, red.) skulle afgive nogle penge, men det her var med til ligesom at retfærdiggøre, at man skulle fortsætte med offentlig støtte. Visionen var med til at overbevise politikerne om, at man skulle have de penge, man plejer at få, siger han.

En ny lov om fordelingen af Kulturministeriets udlodningsmidler indenfor idræt var nemlig undervejs i 2014, og det er disse midler, som DIF og DGI sidder tungt på.

Daværende kulturminister Marianne Jelved bekræfter, at Bevæg dig for livet spillede en afgørende rolle i beslutningen om at bevare samme støtte, og derfor forventer hun også resultater.

- Målet er jo sat i 2025, der skal de have nået det. Og det ved jeg ikke om de gør, men jeg håber, de er godt på vej derop, ellers føler jeg mig lidt til grin.

Organisationernes manøvre betyder, at de stadig modtager omkring 60 procent af udlodningsmidlerne indenfor idræt, hvilket i 2019 svarede til 586,9 millioner kroner tilsammen.

I DIF kalder formand Niels Nygaard tidspunktet 'tilfældigt', men Søren Møller indrømmer, at de statslige midler spillede en rolle.

- Vi har siden 2007 arbejdet på at finde ud af, hvordan DIF og DGI arbejdede tættere sammen. Det udkrystalliserede sig så i 2014, som tilfældigvis var det samme år, hvor fordelingen af udlodningsmidlerne var til diskussion, siger Niels Nygaard.

- Det ville være forkert at sige, at det ikke var helt tilfældigt. Men det var ikke bare derfor. Det er også et DNA, der kommer ud. Hvis man er en dygtig leder, så kan man kombinere sit DNA, sin visioner og sin taktik og spille det på det rigtige tidspunkt. Det var det, vi gjorde, forklarer Søren Møller.