Sport

Kritikken mod dyr idrætsvision vokser: - Et stort propagandashow

Kritikken af 'Bevæg dig for Livet'-visionen vokser. Flere aktører efterlyser mere konkret handling, mens ekspert kalder DIF og DGI for et 'kartel'.

Hvad er pengene blevet brugt på?

Det er det spørgsmål, som adskillige idrætsaktører i Danmark stiller sig selv, når de kigger på DIF's og DGI's store vision, Bevæg dig for Livet, der blev skudt igang i 2015.

For som TV 2 SPORT kunne fortælle i februar, så er de to organisationer langt fra at nå de mål, der blev sat for visionen. De selv samme mål, som ellers var med til at sikre, at Danmarks Idrætsforbund og DGI - fortsat - ville modtage en stor del af sportens udlodningsmidler fra Kulturministeriet.

15. april kom der så nye tal for idrætsdeltagelsen i 2019, og her kunne de to organisationer præsentere en vækst på 23.200 nye medlemmer i Bevæg dig for Livet-regi i 2019.

Medregner man 2019-væksten, har Bevæg dig for Livet siden visionens start tilbage i 2015 dermed kastet 59.036 nye foreningsmedlemmer af sig på landsplan. Det er fortsat langt fra visionens mål på 325.000 nye foreningsmedlemmer inden 2025.

Når man medtager budgettet for 2019, har Bevæg dig for Livet-visionen kostet 314,9 millioner kroner siden begyndelsen i 2015. Dette tæller også støtte fra fonde. Det giver en pris på over 5300 kroner for hvert nye foreningsmedlem.

Idrætterne i Bevæg dig for Livet

Fra 2015:

Badminton, cykling, floorball, håndbold, løb og gang.

Fra 2016:

Fitness, fodbold og tennis.

Fra 2017:

Kano og kajak, volleyball og gadeidræt. 

Fra 2019:

Svømning.

(OBS: Fra 2019 er gadeidræt samt gang fjernet fra visionen)

Og de manglende - eller i hvert fald kostbare - resultater får nu flere aktører til at kritisere organisationernes forvaltning af pengene.

- Ingen kan være uenige i målsætningen. Men hvis det virker modsat, og man faktisk modarbejder det store formål, fordi der i virkeligheden var nogle andre formål bagved – nemlig en organisatorisk magtmanifestation – så er det jo lidt svært at elske Bevæg dig for Livet. Så bliver det lidt til sådan et propagandashow, som alle ved ikke virker.

Sådan lyder det fra en af Danmarks førende eksperter i idrætspolitik, Henrik Brandt, fra Idrættens Konsulenthus. Han er tidligere direktør for Idrættens Analyseinstitut og har fulgt Bevæg dig for Livet helt fra visionens spæde start.

- Problemet er - især hos DGI - at de har fået så mange ansatte, der er afhængige af projektmidler, som jeg mener, havde gjort bedre gavn i andre organisationer. Dem skulle de hellere have investeret ud af huset, i stedet for at gøre sig selv større, siger han.

Holdningen her er altså, at de to - i forvejen store - organisationer har udnyttet Bevæg dig for Livet-projektet til at styrke sig selv indadtil.

Det hører desuden med til historien om tallene for 2019, at svømning nu er blevet indlemmet i visionen, mens gadeidræt og gang er fjernet. Svømning alene giver 7881 nye medlemmer til Bevæg dig for Livet på bare ét år. Den store vækst i svømmesporten skyldes primært de voldsomt populære foreninger for vinterbadning, der i optællingerne hører under svømning. Man har altså tilføjet en sportsgren i stor vækst og skiftet to små idrætter ud, der til sammen gav en minimal vækst på 105 foreningsmedlemmer i 2019.

Samarbejdspartner efterlyser konkret handling

Hos Danmarks Cykle Union, der via Danmarks Idrætsforbund er en del af visionen, har man på et bestyrelsesmøde i februar set sig nødsaget til at halvere 2025-målsætningen for cykelsportens del af Bevæg dig for Livet.

- Det har været sat for højt, ganske simpelt. I forhold til realismen i det - med de indsatser man har valgt.

Sådan lyder det fra Henrik Jess Jensen, der er formand for DCU. Også her er holdningen, at der har været for stort fokus på at ansætte nye konsulenter i de to store organisationer.

Jeg tror ikke, man skal sidde på kontorerne og få folk til at dyrke motion

Mark Laursen, Runners DK

- Jeg mener, man skal have nogle af de her penge ud at arbejde meget tættere på vores klubber og foreninger. Og få det vendt rundt, så det ikke er så meget konsulentpenge, man bruger. Men at man snarere kommer ud og laver aktiviteter rundt omkring.

- Vi skal lægge kampagnerne til side, de mange konsulenter, og så skal vi ud og have klubberne og de frivillige til at være dynamoen i det her, siger Henrik Jess Jensen.

Men har I ikke selv et ansvar som forbund?

- Jo, absolut. Og det er også derfor, vi strammer kæden, justerer til og sætter meget mere fokus på, at vi kan opfylde de mål, der bliver sat.

Foreninger eller fællesskaber?

I Støvring møder vi Mark Laursen. Han har siden 2015 skabt et af Danmarks største løbefællesskaber, Runners DK. Et gratis fællesskab, hvor tusindvis af løbere - på alle niveauer og i alle aldre - hver uge mødes i over 80 danske byer for at løbe eller gå sammen.

Hos Runners DK arbejder man med et internt motto, der lyder: 'Hr. og fru Danmark skal op af sofaen'. En tanke, der rammer direkte ned i målene bag Bevæg dig for Livet-visionen, hvor målet var at gøre langt flere danskere fysisk aktive.

Men Runners DK er ikke en forening. Og ikke en del af Bevæg dig for Livet. Og det samme gør sig gældende for tusindvis af andre motions-fællesskaber, kommercielle fitnesscentre, crossfitcentre, padeltennis-centre, yoga-centre og så videre.

Visionen modarbejder sig selv...

Henrik Brandt, Idrættens Konsulenthus

Set udefra undrer Mark Laursen sig over, hvor de mange millioner i Bevæg dig for Livet-visionen er blevet brugt.

- Jeg synes jo, det er vanvittigt mange penge. Nu sidder vi bare her og gør det for ingen penge. Kigger man på det i dag, så er der gået rigtig mange penge til noget, som jeg ikke kan se, hvad er gået til.

- Hvis vi nu havde bare en lille del af den sum penge, så skulle vi ud og møde folk. Jeg tror ikke, man skal sidde på kontorerne og få folk til at dyrke motion, siger Mark Laursen.

Faktisk forsøgte DGI - under Bevæg dig for Livet - at integrere tanken om et løbefællesskab i visionen. Først med GoRun, der ikke længere er aktivt, og siden med RUNNERS, der ligner en tro kopi af Mark Laursens Runners DK.

- Det er måske nemt at kopiere et fællesskab som vores, siger han.

Men er du ikke bare misundelig på de mange midler, som DIF og DGI har?

- Altså, vi ville da gerne have været spurgt. Og jeg ved, at mange af mine kollegaer, der også har fællesskaber derude, mener det samme.

Bevæg dig for Livet-visionen nyder stor politisk støtte, men resultaterne af indsatsen er ikke i nærheden af den målsætning, der sikrede støtten. Video: TV 2 SPORT

Ekspert kalder samarbejdet mellem DIF og DGI for et 'kartel'

Henrik Brandt har via Idrættens Analyseinstitut - og i dag Idrættens Konsulenthus - undersøgt DIF, DGI og Bevæg dig for Livet adskillige gange gennem årene.

Og konklusionen er for ham klar: DIF's og DGI's samarbejde via Bevæg dig for Livet-visionen er decideret usundt for udviklingen i dansk idræt.

- Visionen fungerer på den måde, at den beslaglægger rigtig mange midler ind i de to centrale organisationer, som jo i forvejen er dem, der får alle de statslige midler. Det gør, at hele det vækstlag, der op til visionens lancering rent faktisk leverede fremgangen i idrætsdeltagelsen, ikke rigtig får ilt. Derfor kan man sige, at visionen på en måde modarbejder sig selv, siger Henrik Brandt.

Med 'vækstlag' tænker Henrik Brandt på idrætsfællesskaber som for eksempel den kommercielle fitnessbranche, løbefællesskaber og lignende. I sin analyse af det nye samarbejde mellem DIF og DGI introducerer han ordet 'kartel'.

- Det nytter det ikke noget, at man har et kartel, der siger, I kun skal give os pengene. Alle de andre, der faktisk også kan bidrage, holder vi lige ude.

- Når man normalt ikke kan lide karteller, så er det fordi, prisen bliver for stor, og markedet bliver ineffektivt. Og problemet er netop her, at de to organisationer, der historisk set har forskellige udgangspunkter – hvilket har været værdifuldt på mange måder, fordi det har udbredt foreningslivets rækkevidde - går sammen.

- Når de slår pjalterne sammen og stopper den der rivalisering – og sætter sig på hele den politiske og økonomiske adgang – så bliver det meget svært for andre at komme ind på markedet og udvikle sig, siger Henrik Brandt, der samtidig kritiserer Bevæg dig for Livets målsætning:

- Den lød godt, og det var et rent kommunikationsværktøj til at sikre sig en fortsat støtte. Man kaldte det 25-50-75, og man tænkte egentlig ikke dybere over, hvad tallene indebar.

Tallene betyder, at de to organisationer vil have 75 procent af danskerne til at være idrætsaktive - heraf skal 50 procent være det i en forening - i år 2025.

DGI forstår ikke kritikken

Hos DGI, der altså er den ene part bag Bevæg dig for Livet-visionen, vil man slet ikke høre tale om, at man skulle have indgået et samarbejde med DIF for at sikre organisationens ve og vel.

Her svarer DGI's landsformand, Charlotte Bach Thomassen, på kritikken fra Henrik Brandt. Thomassen sidder i styregruppen bag Bevæg dig for Livet sammen med repræsentanter fra DIF.

- Jeg genkender ikke kritikken. Det står for Henrik Brandts egen regning.

- Det er et helt unikt idrætsfelt, vi har i Danmark, hvor lande omkring os jo ikke kan måle sig med det engagement, vi formår at skabe i Danmark, siger Charlotte Bach Thomassen.

DGI's landsformand kan heller ikke forstå, at der fra flere sider udtrykkes undren over den måde, Bevæg dig for Livet har forvaltet pengene på.

- Jeg kan ikke forstå, at man ikke kan se, hvor pengene bliver brugt. DGI og DIF er to store organisationer, der tager et kæmpe samfundsmæssigt ansvar. Vi har mere end 2,2 millioner medlemmer og tusindvis af foreninger, som hver dag gør en kæmpe indsats for at sikre folkesundheden, sociale fællesskaber og aktive fællesskaber. Det har vi gjort gennem mange år, og det har vi en meget stærk ambition om at gøre fortsat. Og ja, det koster penge.

- Bevæg dig for Livet-midlerne har været brugt til en række forskellige tiltag. Først og fremmest er vi gået ind i et meget tæt samarbejde mellem DGI og Danmarks Idrætsforbund, hvor vi jo vil udvikle klassiske idrætter, som vi kender dem.

- Derudover foreningsudvikler vi, så vores foreninger er klar til at tage imod en ny række af målgrupper. Vi har haft en masse aktivitetsudviklings-projekter i gang. Det, håber jeg, får en effekt. Og at vi også får flere ind i foreningerne, samtidig med at vi gør danskerne aktive, siger Charlotte Bach Thomassen, der frem mod 2025 lover bedre resultater:

- Jeg er rigtig tilfreds med udviklingen i Bevæg dig for Livet, der handler om meget andet end alene medlemmer i vores foreninger. Vi sætter også rigtig hårdt ind på aktivitetsudvikling, organisationsudvikling og i det hele taget at få mange flere danskere med i vores idrætsfællesskaber. Der er vi rigtig godt på vej.

DIF og DGI modtager tilsammen omkring 60 procent af Kulturministeriets udlodningsmidler på idrætsområdet, hvilket i 2019 svarede til 586,9 millioner kroner.

TV 2 SPORT har den 28. april valgt at imødekomme et ønske fra DGI om at bringe et yderligere svar på den frembragte kritik. Uddybningen fra Charlotte Bach Thomassen følger herunder:

- Udviklingen på 50.000 nye medlemmer i idrætsforeningerne det seneste år bekræfter os i, at det går den rigtige vej. Hvis vi holder udviklingen de kommende år, så når vi også vores målsætning om 325.000 flere foreningsaktive danskere i 2025. Når det er sagt, så var formålet med Bevæg dig for livet, at vi i idrætten også ønsker at tage et samfundsansvar for danskernes sundhed og trivsel, der rækker ud over vores foreninger. Her er vi særligt glade for resultaterne i Royal Run, hvor flere end 36.000 danskere har løbet deres første motionsløb, og for vores samarbejde med foreløbig 21 kommuner rundt i landet, hvor vi oplever store positive resultater af samarbejdet mellem idrætten og for eksempel sundheds- og socialforvaltninger om at hjælpe de danskere, der har ekstra gavn af stærke aktive fællesskaber. Den enorme merværdi i samarbejdet med organisationer og kommuner tager kritikerne ikke højde for, og det er en skam.