Sport

Magnus Carlsen tabte med vilje: - Det mindst skadelige, jeg kunne gøre

Magnus Carlsen er forsvarende verdensmester i almindelig skak, hurtigskak og lynskak. Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Modstanderen mistede internetforbindelsen, derfor tabte Magnus Carlsen med vilje andet parti. Kontroversielt, mener nogle - andre hylder nordmanden.

Ding, Liren (Lost)

Den besked dukkede op på Magnus Carlsens skærm, da han var midt i første sæt af Chess Masters-semifinalen mod kinesiske Ding Liren.

Internetsignalet var simpelthen forsvundet hos kineseren.

For selvom meget sport er begyndt igen, foregår skakturneringerne stadig online.

Tiden løb ud for Ding Liren, og første parti gik derfor til Carlsen. I andet parti var der stadig ingen forbindelse til hans modstander, og den situation kunne nordmanden have udnyttet til at vinde det første af potentielt tre semifinaleopgør. Det gjorde han ikke.

I stedet lod han sin tid rinde ud og tabte med vilje andet sæt.

- Det var ikke en sjov situation. Én ting er at vinde, hvor du enten står lidt bedre, eller din modstander måske har en eller to måder at få uafgjort på. I dette tilfælde følte jeg, at det var en død uafgjort. Jeg synes, det rigtige var at give partiet tilbage. Naturligvis ødelægger det kampens integritet, at det pludselig står 1-1, men jeg tror, det var det mindst skadelige, siger Magnus Carlsen til TV 2 Norge.

Fra 'kæmpe-statement' til 'absolut forfærdelig'

Blandt de norske eksperter er der uenighed om, hvorvidt Carlsen skal hyldes for sit træk eller ej. TV 2 Norges-programleder Fin Gnatt kalder det for et "kæmpe statement" over for resten af skakkens verden.

En af kanalens skakeksperter Jon Ludvig Hammer er ikke lige så begejstret.

- Jeg synes, det er meget specielt at hylde det at tabe med vilje som fairplay. Han er i øjeblikket i Danmark for at promovere en af sine største sponsorer, Unibet, og de tilbyder jo odds i disse partier. At arrangere resultater i skak er nemmere end i så mange andre sportsgrene, siger han til TV 2 Norge.

Han bakkes til dels op af sin kollega, skakeksperten Hans Olav Lahlum, der dog også mener, det er på sin plads, at Carlsen bliver hyldet for "sin store sportsånd".

- I den situation, synes jeg ikke, han gør noget galt. Han oplever et fejlagtigt udfald. Han udlignede ved at give op. Jeg tror, han bliver rost for at opgive kampen, og det er meget positivt, siger han.

Sådan så det ud, da Ding Liren og Magnus Carlsen mødte hinanden i januar sidste år under Tata Steel Chess-turneringen.

Selvom Lahlum mener, at Carlsen skal hyldes, er han også betænkelig ved det, for hvis turneringsstrukturen havde været anderledes, kunne det have påvirket andre deltageres resultater.

- Sådan ting kan være absolut forfærdelige. I denne situation med cupkampe kan det være en god sportslig reaktion, men det er stadig tvivlsomt at tabe med vilje, som Magnus demonstrativt gjorde her, siger han.

Lynskak afgjorde semifinalen

Kampen kunne hverken afgøres i tredje eller fjerde parti, og derfor måtte kampen ud i en omgang lynskak. Her bød det på to partier, og i sidste ende rykkede nordmanden sine sorte brikker til en sejr. Dermed vandt han første semifinaledag med 3,5 point over kineserens 2,5 point.

De to spillere skal nu mødes igen i returkampen. Vinder Carlsen også den kamp, er han videre til finalen. Tager kineseren derimod sejren, skal de ud i en tredje semifinalekamp.