Sådan gik det, da TV 2 SPORT gav to sportsudøvere "coronavirus"

TV 2 SPORT har i samarbejde med Københavns Universitet undersøgt, hvordan coronavirus påvirker elitesportsfolk.

Lad det være sagt med det samme: Vi har ikke givet nogen coronavirus.

Men i et forsøg har TV 2 SPORT sammen med Københavns Universitet undersøgt, hvordan coronavirus påvirker sportsfolk, når de skal præstere.

Til at udføre forsøget har TV 2 SPORT fået hjælp af Nikolai Nordsborg, der er humanfysiolog ved institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Og som testpersoner har TV 2 SPORTs ekspertkommentatorer i henholdsvis cykling og fodbold, Chris Anker Sørensen og Jonas Hebo Rasmussen, indvilget i at deltage.

Hebo er fortsat aktiv som fodboldspiller hos Hellerup IK i den danske 2. Division, mens Chris Anker Sørensen er tidligere professionel cykelrytter. Så de er begge sportsfolk i yderst god form.

- Jeg er meget spændt. Jeg har prøvet at lave mange løbetest gennem mit liv, men ikke hvor jeg bliver testet på, at der bliver lavet noget om i min krop, hvis man kan sige det sådan, siger Jonas Hebo Rasmussen inden forsøget.

- Jeg tænker ikke, at han slår mig ihjel, siger Chris Anker Sørensen med et skævt smil inden sin test.

Test med kulilte

De to testpersoner er naturligvis ikke blevet udsat for rigtig coronavirus. Men sammen med Nikolai Nordsborg har TV 2 SPORT forsøgt at simulere en nedsat lungefunktion, som svarer til det, der sker, hvis man får coronavirus. Og det gjorde vi med kulilte.

- Hvis vi laver et forsøg, hvor vi forsøger at simulere, at man har haft corona eller et covid-19-forløb, så handler det om at kigge på, hvordan lungerne virker. Og for atleter er lungefunktionen normalt ikke et problem, med mindre man har en sygdom. Men lige præcis med den her sygdom, så bliver det et problem, fordi det er lungerne der er hårdest ramt i første omgang.

- Kulilte kender vi fra ildebrand og sådan nogle ting, hvor det jo forgifter blodet. Det tager ligesom pladsen fra ilten, så blodet ikke kan bære så meget ilt rundt, som det plejer. Og det svarer faktisk til, når lungerne fungerer dårligt, at så kan man ikke ilte sit blod lige så godt, som man plejer, siger Nikolai Nordsborg.

Opsigtsvækkende resultater

Forsøget med Jonas Hebo Rasmussen viste, at fodboldspillerens åndedrætsfrekvens steg, efter han fik fået kulilte. På den indledende løbetest trak han vejret 40 gange i minuttet, mens han måtte bruge 51 vejrtrækninger i anden test. Det er en stigning på 27,5 procent.

Flere atleter har fået coronavirus i løbet af de seneste måneder. Tidligere professionel cykelrytter Chris Anker Sørensen tester, hvordan virussen påvirker kroppen. Video: TV 2 Sport

Hebo fik også målt sin såkaldte laktatværdi undervejs. Laktatværdien viser mælkesyrekoncentration i blodet. I første test lå den på 3,7 millimol per liter, men efter kuliltepåvirkningen steg den til 7. Det er en stigning på 89 procent.

Endelig steg Jonas Hebos puls også. På første test lå pulsen på 177 slag i minuttet mod 185 i anden test.

- Hvis Jonas havde været ude for det her og samtidig skulle præstere i en fodboldkamp, så ville han helt sikkert mærke, at hans ben ville virke trætte og tunge, siger Nikolai Nordsborg, der bakkes op af testpersonen selv:

- Det var lidt sjovere første gang end anden gang. Jeg kunne godt mærke på vejrtrækningen, at den haltede lidt. Der var lidt langt ned til benene lige pludselig i tanke og handling. Første løb føltes som første halvleg i en fodboldkamp. Andet løb var lidt ligesom at jagte bolden i de sidste minutter. Det var tungt, siger Jonas Hebo Rasmussen.

Også hos Chris Anker Sørensen gjorde kulilten udslag. Således viste forsøget, at Chris Anker Sørensens åndedrætsfrekvens steg med 28 procent, efter han fik kulilte.

- Hvis jeg havde de ben i et løb, så ved man godt, det er en "gruppetto-dag" frem for en "ud over stepperne-dag," siger Chris Anker Sørensen.

- Hvis nu Chris havde været udsat for den her lungefunktionsnedsættelse i et Tour-felt, så er der ingen tvivl om, at han ville kunne mærke det lige med det samme. På det flade stykke ville han måske kunne være med, sidde nede bagved og lukrere på at sidde i læ. Men lige så snart der skulle arbejdes maksimalt, ville han helt sikkert blive sat af, siger Nikolai Nordsborg.

Men selvom coronavirus altså ville have en direkte effekt på sportsudøverne, så er det ifølge Nicolai Nordsborg svært at sige, hvad langtidseffekterne er for en smittet udøver.