Sport

Dansk OL-sølvvinder vil frem i vaccinekø: - Katastrofalt at gå glip af OL

Flere vil gerne rykke de danske OL-atleter frem i køen til en vaccination mod coronavirus. Det skal bare være før 1. juli, lyder det fra atleterne.

Der skal inden længe lande en invitation til at blive vaccineret mod coronavirus i e-boks hos de danske OL-atleter, hvis de skal nå at få de to stik inden afrejse til legene i Tokyo.

Hækkeløber Sara Slott er en af de atleter, der allerede er sikker på at skulle med til OL. Hun så gerne, at hun og kollegerne får mulighed for at få vaccinen tidligere, end de står til at få den i den nyeste udgave af vaccinekalenderen.

- At gå glip af OL, fordi man potentielt bliver smittet, vil jo være fuldstændig katastrofalt, lyder det fra hækkeløberen, der vandt sølv på 400 meter distancen ved det seneste OL.

Med sine 34 år er Sara Slott en del af den gruppe af danskere, der skal vaccineres sidst og forventes færdigvaccinerede 25. juli ifølge Sundhedsstyrelsens aktuelle vaccinationskalender.

Dermed vil Sara Slott kunne være færdigvaccineret omkring 25. juni. Problemet er bare, at den dato ligger seks dage inden Slotts første konkurrencedag - og fem dage efter den planlagte afgang til Japan - hvorfor en vaccination efter den nuværende plan ikke lader sig gøre i praksis.

Derfor er hækkeløberens håb, at hun og de øvrige OL-atleter kan blive rykket en smule frem i vaccinekøen.

- Vi skal selvfølgelig ikke før i køen end kronisk syge eller svage borgere. Men når vi kommer ned til den kategori, som hedder måske raske 50-årige, så vil jeg personligt godt kunne argumentere for, at de atleter, der skal til OL, skal frem i køen.

- Vores job er at konkurrere rundt i verden, derfor synes jeg, der er et ræsonnement i, at eliteudøvere, der er tvunget til at rejse på grund af sit job, får tilbudt en vaccine, når alle kronikere og svage personer har fået og er dækket ind, siger Sara Slott til TV 2 SPORT.

OL-atleter skal have maksimal tryghed med til Tokyo

DIF, som har til opgave at varetage atleternes interesser, er helt på linje med Sara Slott i spørgsmålet om, hvorvidt OL-atleter kan komme foran i køen til coronavaccinerne, lyder det fra direktør, Morten Mølholm, der dog er i tvivl om, hvorvidt det kan lade sig gøre.

- Jeg håber selvfølgelig på, at vi kan få vaccineret OL-atleterne inden OL og gerne i nogenlunde god tid inden OL, så det ikke ødelægger deres forberedelser. Men om det lykkes, det skal jeg ikke kunne sige.

- Vi er i dialog med myndighederne om det, men har også forståelse for situationen med usikkerheden omkring vaccineudrulningen. Selvfølgelig er der et primært hensyn til sårbare grupper først, som vi accepterer, lyder det fra DIF’s direktør, mens der også fra politisk hold sættes fokus på udfordringen.

Idrætsordfører hos Konservative, Mai Mercado, lægger nemlig op til, at der skal tages en politisk beslutning om at lade atleterne komme foran i køen.

- Hvis vi gerne vil have, at OL-atleterne kommer ud og giver alt, hvad de har for Danmark, skal de have den tryghed med i bagagen, at de er vaccinerede, inden de tager afsted.

- Hvis atleterne kommer afsted uden at være vaccineret, kommer de til at bruge rigtig mange mentale kræfter på at tænke over at undgå at blive smittet, fordi det i yderste konsekvens kan betyde, at de bliver udelukket fra at konkurrere.

- Så det vil give dem en stor mental tryghed, hvis vi sikrer, at den vaccine er på plads, inden de bliver sendt afsted, lyder det fra det konservative folketingsmedlem.

Venstres politiske ordfører Jan E. Jørgensen er af samme holdning. Hvis det giver mening, skal OL-deltagerne frem.

- Løsningen må jo være at rykke dem frem i køen. Selvfølgelig ikke på bekostning af ældre og syge i risikogruppen, men på bekostning af nogle andre, der så kan vente 14 dage og så se OL i fjernsynet, siger Jan E. Jørgensen.

Kan gå ud over forberedelserne

Det er dog ikke den mentale tryghed, Sara Slott lægger vægt på i spørgsmålet om tidlig vaccination til de danske OL-deltagere. For bliver hun tilbudt et stik for tæt på OL-åbningen, vil hun med tanke på mulige bivirkninger hellere takke nej.

- Jeg vil senest lade mig vaccinere fem-seks uger før min start til OL. Jeg føler ikke, jeg kan gøre det tættere på, fordi man ikke rigtig ved, hvordan kroppen reagerer.

- Den sidste tid op til OL, der handler det om at reducere i vægt, fordi det jo er præstationsfremmende. Jeg ved ikke, hvad der sker, når man er i energiunderskud og får skudt noget virus ind i kroppen, så der vil jeg være påpasselig med at tage chancer.

- Så hvis jeg står med valget mellem at blive vaccineret med under en måned til konkurrence eller at tage derover uden en vaccine, så tror jeg, jeg nok ville have mest lyst til at tage af sted uden.

Risikoen for bivirkninger som feber og sløjhed ville løberen Thijs Nijhuis heller ikke være meget for at løbe.

- Man får ødelagt noget træning den sidste måned op til OL, og det har man som atlet absolut ingen interesse i, siger Nijhuis.

Han er godt nok allerede vaccineret, da han samtidig med sin sportskarriere er medicinstuderende og arbejder i en lægepraksis, men han har samtidig en klar holdning til, hvornår man som altet senest skal være vaccineret forud for OL.

- Jeg vil sige, at som atlet er skæringsdatoen for at få vaccinen 1. juli.

- Hvis jeg blev tilbudt en vaccine med under en måned til OL, ville jeg nok kraftigt overveje, om jeg ville tage den.

Er der plads til 130 ’forlommer’?

Det er dog ikke alle, der er lige glade for ideen om at lade de danske OL-håb komme foran i vaccinen til et skud Pfeizer eller Moderna. Selvom det formentlig "bare" vil dreje som 130 personer, mener Danske Patienter ikke, der er plads til at klemme OL-atleterne foran i køen.

- Det er en absurd tanke, at man skal til at prioritere nogle atleter fremfor de unge mennesker med kroniske sygdomme, som jo er blevet nedprioriteret med den nye vaccinationskalender, og som i virkeligheden frygter for deres helbred og for deres liv, hvis de får corona. Så vi mener faktisk, det er et rigtig dårligt forslag, siger organisationens direktør, Morten Freil, til TV 2 SPORT og fortsætter:

- 130 atleter betyder måske ikke noget i den store sammenhæng, men vi åbner jo op for, at der også er andre samfundsgrupper med vigtige funktioner, som også gerne vil vaccineres. Det kan være skolelærere, der skal have deres elever til afgangseksamen eller eksportvirksomheder, men det kan også være andre sportsbegivenheder. Så det kan være alvorligt, hvis man første begynder at åbne op for at prioritere nogle funktioner op ad i køen.

I stedet mener Morten Freil og Danske Patienter, at man burde gå tilbage til den første vaccinationsmodel, hvor kronisk syge kom først i køen, hvorefter der var mulighed for at vaccinerer personer med "samfundskritiske funktioner," hvor de få atleter kunne passes ind.

Konservatives Mai Mercado ser dog intet problem i at give 130 "forlommer" til de atleter, der skal forsvare de danske farver i Tokyo.

- Det må kunne lade sig gøre at få 130 personer vaccineret. Vi har jo lige set med de danske soldater, der skal udsendes. Der er det lykkedes at vaccinere dem.

- Når man kan vaccinere soldater og træffer en politisk beslutning om det, så kan det også lykkes at træffe en politisk beslutning om at vaccinere 130 OL-deltagere.

De Olympiske Lege begynder i Tokyo 23. juli og varer til 8. august. Ved seneste OL stod de danske atleter for 15 medaljer.