Sport

Vaccination af OL-atleter er tyvstartet med 'lånte' vacciner

DIF har lånt 13 doser coronavaccine af de danske myndigheder, selvom vaccinationen af de danske OL-atleter først skulle begynde i næste uge.

Tirsdag kom det frem, at Danmarks Idrætsforbund har fået tildelt 1404 doser coronavaccine fra Pfizer/BioNTech, og dermed kan 702 danskere, der skal til OL i Tokyo, blive vaccineret inden afrejsen.

Men selvom de tildelte vacciner først ankommer til Danmark i næste uge, så er 13 danske OL-atleter allerede nu blevet vaccineret med 'lånte' vacciner.

Det bekræfter DIF over for TV 2 SPORT.

- Vi har tyvstartet i sidste uge med nogle enkelte atleter, fordi de skulle til udlandet og var væk i rigtig lang tid. Så det gjaldt det om at få dem vaccineret nu, siger Morten Mølholm, der er administrerende direktør i DIF, og tilføjer:

- Vi fik lov til af myndighederne at låne 13 doser på forhånd.

Dermed har enkelte danske OL-atleter altså fået lov til at få en slags forlomme i den vaccine-kø, der er bestemt af de danske sundhedsmyndigheder. Et scenarie, der ellers gennem de seneste måneder har været heftigt debatteret - og også afvist af regeringen ved flere lejligheder.

Danmarks Idrætsforbund understreger dog, at der blot er tale om et forskud.

- Jeg tror, det var til at overskue for alle, og det var simpelthen nødvendigt for at få dem vaccineret, fordi der går så mange uger, før de vender tilbage til landet. Så vi har lånt 13 doser, som vi selvfølgelig leverer tilbage, siger Morten Mølholm.

Det var meget rørende

Signe Bro, svømmer

Svømmere og cykelryttere har fået lånte vacciner

De 13 atleter, der har fået lov at tyvstarte, er en gruppe af svømmere og cykelryttere.

- Vi er selvfølgelig taknemmelige for, at der er noget fleksibilitet, så vi fik mulighed for at vaccinere de atleter i sidste uge. Så der har foregået et fint samarbejde omkring det med myndighederne, siger Morten Mølholm.

En af de 13 atleter, der allerede nu har fået første stik, er svømmeren Signe Bro. Hun er i disse dage til EM i svømning i Budapest, og derfor fik DIF arrangeret en vaccinations-tyvstart af hende og en række snadre svømmere i sidste uge - inden afrejse til EM.

Og Signe Bro er lykkelig over at have fået første vaccinestik.

- Jeg kunne faktisk mærke, da jeg sad og fik det første stik, at jeg faktisk blev en lille smule rørt. For vi rejser super meget, og vi har bare så meget i bagagen med et udskudt OL, så der ligger mange følelser i den her tid op til OL. Det kom faktisk bag på mig, men det var meget rørende, siger Signe Bro til TV 2 SPORT og fortsætter:

- Det betyder, at jeg kan slappe lidt mere af i min hverdag og fokusere på det, som det hele handler om. Nemlig at træne hårdt, så jeg kan levere nogle gode resultater til Danmark. Så jeg kan stå til sommer og være fucking stolt af mig selv og mit hold. Det giver rigtig meget ro.

Vaccinationen af resten af de 702 danskere, der skal til OL, kommer til at foregå i slutningen af maj og juni. Og så vidt muligt hjemme i Danmark. Det er de danske sundhedsmyndigheder, der skal stå for vaccinationerne.

De 702 udvalgte personer tæller ikke kun atleter, men også trænere, ledere, læger, fysioterapeuter og andre stabsmedlemmer samt journalister og fotografer.

Der kommer til at gå minimum tre uger fra første stik til andet stik. OL i Tokyo foregår fra 23. juli til 8. august.