OL Tokyo 2020

Atleter revser russere for at være uærlige

Flere atleter beskylder russiske atleter for at deltage ved OL på uærlige vilkår.

Beskyldninger og insinuationer om doping spreder sig som ringe i vandet ved OL.

Den amerikanske svømmer Ryan Murphy sår tvivl om, hvorvidt hans russiske konkurrent Evgeny Rylov slog ham på ærlig vis i 200 meter rygcrawl-finalen ved OL i Tokyo.

- Det er mentalt trættende for mig at vide, at jeg svømmer i et løb, der formentlig ikke er rent, siger Ryan Murphy ifølge The Washington Post.

Murphy vandt OL-guld for fem år siden i Rio, men i Tokyo måtte han se sig henvist til andenpladsen, da Evgeny Rylov vandt guld.

- Jeg er altid gået ind for at sport skal være ren, svarer Rylov på pressemødet efter sin triumf.

De russiske atleter konkurrerer under et OL-flag og under navnet Russian Olympic Comittee, efter at et omfattende statsstøttet dopingprogram blev afsløret i 2019. Det er en betændt sag, hvor det internationale dopingagentur, WADA, ikke er tilfreds med håndteringen og savner større konsekvenser.

Men nu puster flere atleter til ilden.

Også britiske Luke Greenbank, der tog bronze i 200 meter rygcrawl langer ud efter sin russiske konkurrent og mener, at der skulle være gjort mere for at håndtere det statsstøttede dopingprogram.

Roer: Ulækker følelse at tabe til russere

Beskyldningerne er også kommet fra den amerikanske roer Megan Kalmoe, der sammen med Tracy Eisser røg ud i sit semifinaleheat, efter at de blandt andet endte efter den russiske duo Vasilisa Stepanova og Elena Oriabinskaia.

- Når man ser et hold, som ikke skulle være her (ved OL i Tokyo, red.), tage afsted med en sølv medalje, så giver det en ulækker følelse, skriver hun på Twitter.

Som et svar til både svømmerne og roerne, der har langet ud efter de russiske atleter, har den officielle Twitter-konto for de russiske atleter svaret igen. Endda med billeder af de tre udøvere, der har langet ud efter dem.

- Ja, vi er her. Absolut. Om I kan lide det eller ej, lyder det, inden de fortsætter:

- Det er atleter, der er bitre over deres nederlag. Vi vil ikke trøste jer. Tilgiv dem, der er svagere. Gud er deres dommer, skriver de russiske atleters Twitter-konto.

De russiske atleter har i skrivende stund vundet 34 medaljer.