Vinter-OL

I nat siger vi farvel til den største nogensinde

I nattens OL-finale i halfpipe vil alle øjne hvile på snowboard-ikonet Shaun White, der kører sit sidste løb i karrieren.

Shaun White har ikke mere at bevise.

Shaun White har cementeret sin plads.

Shaun White er et ikon, et fænomen og den ubestridt største snowboarder nogensinde. I nat sætter han et punktum for en imponerende karriere, når han skal køre OL-finale i disciplinen halfpipe.

- Det bliver rigtig interessant at se, hvor han er han henne, fordi han har været så meget inde og ude af snowboarding de seneste år, lyder det fra snowboard-ekspert Niels Ettrup, der skal kommentere finalen i nat.

- Det bliver en kæmpe opgave for ham at komme tilbage og vippe de andre af pinden igen, men der er intet, der er umuligt for Shaun White, siger han.

Det var ellers lige ved, at den nu 35-årige snowboarder slet ikke var kommet i finalen. I onsdagens kvalifikation styrtede Shaun White nemlig i sit første gennemløb, og var pludselig på randen af et uventet tidligt exit. Men Shaun White er ikke den største uden grund.

I den 220 meter lange halfpipe rullede han hele sit repertoire ud. Der var både store tricks, masser af højde og en så sikker stil, at han trods massivt pres kørte sig op som nummer fire i kvalifikationen. Den gamle dreng kan stadig.

- Da det var mit sidste olympiske kvalifikationsevent i min karriere, kunne jeg virkelig mærke presset, skrev han efterfølgende på sin Twitter.

Ingen kommer i nærheden af Shaun White

Shaun White var kun 13 år, da han debuterede i det prestigefyldte X Games og blev berømt i hele USA. To år senere tog han så sin første ud af i alt 23 X Games-medaljer, og siden da så han sig ikke tilbage.

Igennem 20 år har The Flying Tomato, som han bliver kaldt på grund af sit genkendelige røde hår, rykket snowboard-sporten til nye niveauer. Fra en semiseriøs amatørsport til mainstream million-business. Man kan tale fra nu af og til næste OL om Shaun Whites betydning for snowboardsporten. Man kan også bare nørde igennem:

Han var den første til at lande tricket double cork McTwist 1260, den første til at sætte back-to-back-double corks i en konkurrence, den første til at vinde medaljer ved både sommer og vinter X Games, den første til at genvinde X Games-guld i halfpipe. Den eneste til at vinde OL-guld tre gange i halfpipe.

Han har gjort det umulige muligt. Han har gjort det spektakulære til en grundpræmis. Han har gjort snowboarding til en af vinter-OL’s mest populære sportsgrene.

Mangemillionær og multitalent

For at vinde OL-guld skal man være verdens bedste. For at vinde det to gange skal man være historisk god. For at gøre det tre gange skal man hedde Shaun White.

Efter sit seneste OL-guld i 2018, hvor han scorede rekordhøje 97,75 point ud af 100 mulige, trak han sig fra sporten i et rum tid. Der var sket det, der nu en gang bare sker. Shaun White var blevet 31 år og var pludselig den ældste i halfpipe-feltet, der udover ham nærmest kun bestod af unge spændstige mænd i starten af 20’erne.

I stedet satsede Shaun White på at køre på skateboard og jagtede en plads ved sommer-OL i Tokyo. Faktisk gik der hele tre år, hvor han stort set ikke kørte på snowboard, inden han sidste år gik i gang med kvalifikationen til OL for at kunne sige ordentligt farvel til den sportsgren, der, ifølge Forbes.com, har sikret ham en årsløn på omkring 60 millioner kroner.

OL-billetten bookede han i sidste forsøg ved en World Cup-afdeling i Schweiz i januar, og nu står han igen i en stjernespækket halfpipe-finale med mulighed for skrive endnu et kapitel i en lang rekordbog.

White kan vinde sin fjerde OL-medalje, men midt i al virakken glemmer man næsten, at halfpipe-feltet i år er stærkere end nogensinde. Japan har hele fire medalje-kandidater, mens australieren Scotty James med de karakteristiske boksehandsker er kommet til OL i sit livs form. Og så er der selvfølgelig Shaun White, der altid har været bedst, når har været mest på spil.

Nok er Shaun Whites stjerne falmet, men han er stadig kongen af snowboarding, og i nat abdicerer han så på den største af alle scener. Et flot punktum uanset udfaldet.

I nat klokken 02.30 kører den levende legende sit sidste løb i karrieren. Husk at sæt uret og tune ind på TV 2 SPORT.