Vinter-OL

Hun missede OL-kvalen - nu står hun som historisk guldvinder

29-årige Erin Jackson fik tildelt en OL-plads af sin landsholdskollega, og det viste sig at være en rigtig god idé.

Erin Jackson er på mange måder en fantastisk historie, efter hun søndag vandt OL-guld i kvindernes 500-meter på skøjtebanen.

Jackson er den første afroamerikanske skøjteløber nogensinde til at vinde en medalje ved vinter-OL. En medalje, der falder blot seks år, efter Jackson begyndte at stå på skøjter.

- Det er helt sindssygt. Jeg ved næsten ikke, hvad jeg skal sige. Det er virkelig crazy, at hun står som guldvinder. Jeg ved ikke, hvordan hun har gjort det.

- Hun er kommet ud af ingenting i den her sæson og viser virkelig, at man med vilje og hård træning kan vinde guld til OL mod alle odds, siger TV 2 SPORTs speedskating-ekspert Elena Rigas.

Hun påpeger også det faktum, at Erin Jackson er opvokset i Florida, der på ingen måde emmer af is og skøjteløb. Noget, en video fra 2016 illustrerer på bedste vis:

Skulle ikke have været med ved OL

Det er i sig selv en utrolig bedrift at vinde OL med så begrænset en erfaring, men rent faktisk skulle Jackson slet ikke have været med ved OL.

For selvom den 29-årige short track-stjerne er verdens bedste og har vundet stort set alt i den her sæson, så glippede OL-kvalen tilbage i januar for Erin Jackson.

Hun missede lige akkurat kvalifikationen til Beijing, og det skete på en yderst uheldig måde for den 29-årige skøjteløber.

Under de nationale kvalifikationsmesterskaber til OL fik Erin Jackson ellers en fremragende start, da hun skulle sætte sin tid. Men pludselig ramte hendes ene skøjte den anden.

Hun formåede dog at holde balancen og kæmpe sig i mål. Det skulle dog vise sig at være en fatal fejl.

Det lille uheld betød, at hun akkurat tabte så meget tid, at hun ikke blev blandt de to bedste, som USA sender til OL.

Dagene efter kom landsmandinden Brittany Bowe dog Erin Jackson til undsætning, da hun gav hende sin OL-plads. Og det skulle altså vise sig at være en rigtig god idé, efter Jackson søndag snuppede guldet.

Kvindernes 500-meter sprint har været amerikanernes kongedisciplin i mange år. Og søndagens guld var den sjette i rækken til USA.

Japanske Miho Takagi tog sig af sølvet, mens russiske Angelina Golikova vandt bronze.