Hun tjener millioner på OL i Kina, men bliver kaldt forræder i USA
Det har været en god forretning for 18-årige Eileen Gu at skifte hold fra USA til Kina.
Eileen Gus ansigt er alle steder i Kina lige nu. På store billboards på højhuse, i tv-reklamer, på kreditkort, på kaffekopper.
Den talentfulde skiløber, model og elitestuderende går under navnet 'Sneprinsessen' i Kina, og hendes navn er glohedt i den kinesiske reklamebranche. Samtidig er hun havnet midt i stormagtskampen mellem USA og Kina, fordi hun konkurrerer for Kina til vinter-OL i Beijing.
Eileen Gu er nemlig opvokset i Californien med en amerikansk far og en kinesisk mor. Og hun har flere gange udtalt, at hun føler sig kinesisk, når hun er i Kina og amerikansk, når hun er i USA.
Holdskiftet skete tilbage i 2019 og har vakt stor begejstring i Kina, men hun har været udsat for hård kritik i USA.
Hun er blevet kaldt forræder og har ligefrem modtaget dødstrusler. Under OL er hun flere gange blevet spurgt til sin holdning til menneskerettighedssituationen i Kina, men har nægtet at udtale sig om det.
På det seneste pressemøde i OL-byen sagde hun, at hun "bare er en ung pige, der har det sjovt og lever livet". Hun afviste samtidig at have solgt sin sjæl og givet afkald på de demokratiske værdier.
Der er dog ingen tvivl om, at det har været en god forretning at skifte hold.
Millioner af følgere i Kina
Analysefirmaet CBNData anslår, at den 18-årige pige alene i 2021 har tjent omkring 200 millioner kroner på at være ambassadør i Kina for mere end 20 forskellige brands. Heriblandt Kinas største mejerivirksomhed, Mengniu, kaffekæden Luckin samt statsejede virksomheder som Bank of China og China Mobile.
Siden hun vandt den første guldmedalje i sidste uge, er hendes profil på det kinesiske sociale medie Weibo nærmest eksploderet.
Faktisk forårsagede hendes popularitet et kort servernedbrud hos den sociale medieplatform Weibo, da omtalen af hendes sejr gav mere end 300 millioner visninger.
Antallet af følgere er fordoblet til mere end fem millioner på blot en uge, og der kommer hele tiden nye til. Dertil kommer mere end en million følgere på Instagram.
Her kan man følge med i Eileen Gus glamourøse liv, blandt andet som model for Louis Vuitton og Fendi. Det er netop hendes popularitet på vækstmarkedet Kina, som gør hende så attraktiv for de store internationale modehuse.
Eileen Gu passer særligt godt ind i den kinesiske kontekst, fordi hun ikke alene er dygtig og smuk, men også er bogligt begavet og flittig i skolen. Således klarede hun sin gymnasieeksamen på rekordtid, delvist gennem selvstudier, og er nu også optaget på det prestigefulde universitet Stanford.
Det er også en kæmpe gevinst for Kina at have Eileen Gu på sin side. Ikke nok med at hun allerede har vundet en guldmedalje og en sølvmedalje til Kina.
Hun er også præcis den type rollemodel, som Kina har manglet inden for vintersport.
Da Kina i 2015 vandt værtskabet til det igangværende vinter-OL, satte den kinesiske regering et ambitiøst mål om, at 300 millioner kinesere skulle engageres i vintersport inden 2022.
Derfor havde Kina brug for idoler, som almindelige mennesker kunne spejle sig i.
Det har man ifølge det officielle kinesiske nyhedsbureau Xinhua nu opnået. Således har 346 millioner kinesere dyrket en eller anden form for vintersport siden 2015.
Tallene indeholder også dem, der bare har prøvet at stå på skøjter en enkelt gang, men interessen for vintersport er steget markant. Det har man blandt andet gjort ved at sætte vintersport på skoleskemaet i Kina.