Rusland invaderer Ukraine

Med denne formation viser hold deres støtte til Putin: - I burde skamme jer

Finsk stjerne var en del af Z-formationen, mens en svensker blev i omklædningsrummet.

Det, der skete før semifinalerne i den russiske bandyturnering, har fået mere omtale end selve kampene.

Her vakte alle fire hold opsigt, da de stillede sig i en formation og dannede et Z, hvilket er et symbol, der viser støtte til Ruslands præsident, Vladimir Putin, og den russiske invasion af Ukraine.

I kampen mellem SKA-Neftyanik og Dinamo Moskva gik holdene og dommerteamet sammen om at danne bogstavet, mens holdene hver især dannede det i den anden semifinale mellem Vodnik Arkhangelsk og Kuzbass Kemerovo.

Handlingen har affødt kritik i bandymiljøet. Blandt andre den svenske landsholdsspiller Daniel Andersson fordømmer dét, der skete. På det sociale medie Twitter skriver han følgende til det russiske bandyforbund:

- I burde skamme jer! Jeg ønsker ikke nogen form for udveksling mellem svensk og russisk bandy, når I støtter invasionen/krigen så tydeligt.

Finsk stjerne undskylder for medvirken

Det var ikke kun russere, der dannede Z'et i bandysemifinalerne. Iblandt dem var en finne.

Han hedder Tuomas Määttä, og han er ikke hvilken som helst spiller. Han er faktisk en af Finlands bedste og største navne i bandysporten. Han er blevet kåret som årets bandyspiller i sit hjemland i 2017, 2018, 2020 og 2021.

Han fortalte efter kampen, at han blev lokket til at stille sig i formationen, og at han ikke vidste, hvad han gik ind til.

- Først og fremmest vil jeg gerne undskylde for den opsigt, det har vakt, skriver han i en besked til det finske medie Ilta-Sanomat.

Hans russiske er ikke så godt, og han var heller ikke bekendt med betydningen af bogstavet, skriver mediet.

- Jeg fik på russisk at vide, at jeg skulle gå i en eller anden form, og jeg var ikke klar over, hvad det handlede om, da jeg kun var fokuseret på spillet. Jeg gik ind i en usædvanlig formation efter andre spillere. Jeg var ikke klar over det og dets betydning, skriver Määttä, der spiller for SKA-Neftyanik.

Trods beklagelsen slipper han ikke for fordømmelse i sit hjemland, hvor avisen HBL kritiserer ham for medvirken til propaganda.

- At Finlands største bandystjerne er med til at udtrykke sin støtte til Vladimir Putins og Ruslands uprovokerede krig mod Ukraine er yderst alvorligt og overraskende, skriver det finsk-svenske medie.

Svensker blev i omklædningsrummet

I den anden semifinale tog den svenske Kuzbass Kemerovo-spiller Simon Jansson afstand fra handlingen. Han deltog ikke i dannelsen af bogstavet og valgte at blive i omklædningsrummet.

- Jeg har taget et opgør mod denne formation: det var en selvfølge for mig, siger Simon Jansson til SVT Sport.

Hvordan ser du på, at dine holdkammerater udfører formationen?

- Svært at svare på det spørgsmål...

Han tilføjer, at det er svært for ham at rive sin kontrakt i stykker, når der kun er ti dage tilbage af sæsonen i den russiske liga.

Efter den kontroversielle optakt sluttede svenskeren sig til sine holdkammerater og scorede et af holdets seks mål i 6-2-sejren.

Russisk gymnast i modvind for symbolet

Det er ikke første gang, at russiske sportsudøvere viser deres støtte til Vladimir Putin. I begyndelsen af marts blev den russiske gymnast Ivan Kuliak set med et Z klistret på sin dragt i forbindelse med en medaljeceremoni.

Den Internationale Gymnastikforening (FIG) meldte senere ud, at den unge russer ikke skulle slippe af sted med sit politiske budskab. FIG har således åbnet en sag mod Kuliak, der nægter at beklage handlingen.

- Hvis der kom en ny mulighed, og jeg fik valget mellem at komme med eller uden bogstavet Z på mit bryst, ville jeg have det på, sagde russeren ifølge The Telegraph til Russia Today.

Ruslands invasion af Ukraine begyndte 24. februar i år.