Hun sender sine barnestjerner på pension, når hun har slidt dem op

Eteri Tutberidze er en af verdens største skøjtetrænere. Men medaljerne gemmer på historier om nedslidte barnekroppe med mén resten af livet.

Efter 25 sekunder på isen gjorde hun anløb til sit første store spring. Det berygtede quad-spring. Fire rotationer og en perfekt landing baglæns på skøjtens klinge. I et par sekunder blev trommerne fra Maurice Ravels klassiker ”Bolero” overdøvet af, at publikum klappede ned mod den brunhårede pige i den sorte kjole og blodrøde handsker på isen.

Russiske Kamila Valieva er kun 15 år, men var – som feltets storfavorit – mødt op til finalen i kvindernes kunstskøjteløb ved de olympiske vinterlege i Beijing i februar 2022.

Få dage forinden skrev hun verdenshistorie, da hun blev den første nogensinde til at udføre sine quad-spring i en olympisk konkurrence. Springene er så svære, at de næsten trodser al fysisk logik.

Hele hendes liv havde ledt op til lige præcis det her øjeblik, hvor hun skulle vise hele verden det talent, hun havde finpudset, siden hun som treårig stavrede ud på isen for første gang.

Uden for isen på den anden side af banden fulgte hendes træner hver en bevægelse i Kamila Valievas krop. Trænerens navn er Eteri Tutberitze. Som en påmindelse om hendes atlets unge alder holdt Eteri Tutberitze Kamila Valievas bamse i favnen, mens hun var på isen for at sikre endnu en guldmedalje til Tutberitzes samling.

Men Tutberidzes blik frøs, da hun så ud på isen. Hendes protegé gjorde anløb til sit andet spring. En såkaldt triple axel, der er mere simpelt, end det quad-spring hun lige havde udført. Men pludselig gik det galt. Den unge russer mistimede sin landing og måtte sætte begge hænder i isen for ikke at falde. En fejl, der kunne koste guldet.

- Det skal være perfekt herfra, hvis hun vil vinde guld, sagde en engelsk kommentator.

Hun forsøgte med endnu et quad, men landede usikkert. Og i samme bevægelse i et nærmest desperat forsøg på at genvinde det tabte forsøgte hun med et nyt quad-spring. Hun faldt nådesløst på isen.

Træneren Eteri Tutberidze rystede på hovedet og stirrede ud på isen. Guldmedaljen var tabt. Med bamsen i favnen modtog hun Kamila Valieva, der kom skøjtende med sit hoved begravet i hænderne. Da hun endelig kiggede op, turde hun ikke se sin træner i øjnene, som prompte spurgte:

- Hvorfor gav du op? Forklar det. Hvorfor stoppede du med at kæmpe?

En helt normal reaktion for Eteri Tutberitze, der som træner har et ry som branchens hårdeste. Hun er hovedperson i denne uges udgave af 'Kernen' på TV 2 PLAY i programmet 'Isdronningen'.

- Det var rystende at se, hvordan hun blev modtaget af sit team – med hvad der lignede en enorm kølighed, sagde formanden for Den Internationale Olympiske Komité, Thomas Bach, efterfølgende om Eteri Tutberitzes opførsel over for sin atlet.

Og situationen omkring Valieva har fået Den Internationale Skøjteunion til at foreslå at hæve minimumsalderen i skøjteløb til 17 år for at beskytte de unge atleter, og efterfølgende har Den Internationale Olympiske Komité opfordret alle sportsorganisationer til at se på at indføre eller hæve minimumsalderen ved OL 2024.

Børn på pension

Den 48-årige russiske toptræner Eteri Tutberitze havde aldrig selv det samme talent som sine piger. Men som træner har hun med sin nådesløse facon revolutioneret skøjteverdenen med sine mindreårige skøjtepiger, som med deres høje tekniske niveau og farlige quad-spring høster al guldet.

Men medaljerne gemmer på flere dystre historier. En af dem handler om, at stjernerne allerede går på pension, inden de er ude af teenageårene.

En anden af Eteri Tutberitzes piger, Alina Zagitova, blev olympisk mester i 2018. I dag er hun 19 år, men skøjter ikke længere.

En historie, der har gentaget sig så mange gange, at den har fået navnet “The Eteri Expiration Date” – altså en udløbsdato for Eteri Tutberitzes interesse i skøjtepigerne.

- Vi har desværre set, at løbernes karrierer ikke er særligt lange, når de topper så tidligt. De vinder en medalje til OL, og så ser man dem ikke så meget derefter. De udtaler typisk, at de desværre har pådraget sig nogle skader og ikke kan fortsætte karrieren, forklarer den tidligere skøjtetræner og OL-kommentator Julia Sandsten i programmet på 'Kernen'.

Et andet blændende talent, der tidligt satte skøjterne på hylden, er Yulia Lipnitskaya. Hun var pigen bag Eteri Tutberitzes gennembrud som skøjtetræner. Som 15-årig skøjtede Lipnitskaya sig til russisk OL-guld i holdkonkurrencen. Men allerede fire år senere pensionerede hun sig selv efter lang tids kamp mod skader og anoreksi.

- Vi ser faktisk en tendens til, at løberne bliver en smule ældre end tidligere. Vi har lige haft den ældste amerikanske mester i 95 år i den 25-årige Mariah Bell. Desværre gælder det ikke de russiske atleter, siger Julia Sandsten.

Det berygtede quad

En anden af de dystre historier om Eteri Tutberitzes hårde metoder handler om både fysiske og psykiske skader hos hendes atleter. Det skyldes ifølge Julia Sandsten en blanding af hård træning, en mentalitet strengere end den vestlige og ikke mindst Tutberitzes besættelse af de farlige quad-spring, som ingen andre modstandere tør røre. Et spring bestående af fire rotationer, der landes baglæns på én skøjteklinge.

Eteri Tutberidze skrev verdenshistorie med springet ved dette års OL i kvindernes kunstskøjteløb, da hendes tre russiske skøjtepiger, som de første og eneste lavede quads, hvilket førte to af dem til guld og sølv.

- Hvis du vil være sikker på at hive flest point hjem, så er det også quads, der skal udføres, siger Julia Sandsten.

Et quad er farligt, men det kræver også en helt særlig fysik. En børnekrop. Og derfor er vinduet, hvor især de russiske atleter kan vinde metal, ekstremt kort. Og karrieren slutter nærmest, før den er begyndt.

Tilbage i den olympiske arena i Beijing kæmper Kamila Valieva med at holde tårerne tilbage, idet det går op for hende, at hendes fejl på isen har kostet hende dyrt. Det bliver kun til en fjerdeplads. Guldet går i stedet til hendes russiske landsmand Anna Shcherbakova. Hun er 18 år og har med guldmedaljen netop bevist sig som en topskøjteløber.

Men rygterne om et karrierestop svirrer allerede, eftersom sanktioner mod Rusland forhindrer hende i at deltage i internationale konkurrencer. Og tiden er knap.

Det er den også for Kamila Valieva. 26. april fylder hun 16 år. I næsten enhver anden sportsgren ville hun være et stortalent med en lang karriere foran sig. Men i Eteri Tutberitzes forstand er hun kun kommet tættere på sin udløbsdato.

SE 'KERNEN' PÅ TV 2 PLAY.