Rio 2016

DIF-formand: Få russere kommer med til OL

DIF-formand Niels Nygaard tror ikke på, at særlig mange russiske sportsfolk får lov til at deltage i Rio.

Danmarks Idrætsforbund (DIF) havde foretrukket, at Den Internationale Olympiske Komité, IOC, søndag havde udelukket alle russiske idrætsudøvere fra OL i Rio efter massive dopingafsløringer.

I stedet har IOC besluttet, at det er op til de enkelte specialforbund at vurdere, om russiske idrætsudøvere kan få lov til at stille op.

Hør Anti Doping Danmarks reaktion i videoen øverst i artiklen.

Det er dog ikke ensbetydende med, at der kommer mange russere med til OL, vurderer DIF-formand, Niels Nygaard.

- Det ville være langt at foretrække, at IOC havde taget den fulde konsekvens og generelt udelukket de russiske atleter på baggrund af den groteske situation, der hersker i Rusland.

- Når IOC har vurderet, at det kan man ikke, så er det nok især nogle juridiske ting, der gør, at man vil lade et musehul være åbent, så enkelte atleter kan komme med, hvis der er tilstrækkelig gode argumenter for det, siger Niels Nygaard.

Spørgsmål: Det er vel fair nok, at rene atleter kan komme med til OL?

- Den afvejning har været der hele tiden - den kollektive straf kontra, at der jo givetvis findes rene atleter i Rusland. Hvordan laver man den vægtning?

- Det, der er sket i Rusland, er så grotesk og dramatisk, at det har kaldt på noget markant som at udelukke alle russiske atleter, siger Nygaard.

- Jeg vil ikke sige, at man nu har man fundet en mellemvej, for det bliver stadigvæk svært for russiske atleter at komme med til OL, men der er trods alt en mulighed for, at enkelte atleter kan komme med.

Rusland udtog tidligere på ugen 387 idrætsudøvere til OL, der begynder om små to uger i Rio.

- Det er et fåtal af dem, der kommer med, vurderer Niels Nygaard.

- Hele atletikdelen på 68 atleter er røget ud. Den internationale sportsdomstol (CAS) har sagt god for, at atletikforbundet har udelukket dem.

- Så er der alle tidligere dopingdømte, der ikke kommer med, plus alle de atleter, der er nævnt i Wadas (Det Internationale Antidopingagentur, red.) rapport.

- Derudover er det ikke tilstrækkeligt for de russiske atleter, at de kan bevise, at de er blevet testet for doping. De skal være jævnligt testet i et ordentligt dopingsystem, siger DIF-formanden.

- Hver enkelt specialforbund skal desuden komme med en begrundelse for, at en given atlet kan komme igennem nåleøjet.

- Det er ikke tilstrækkeligt for en atlet at sige, at jeg er ikke blevet testet positiv.

- Atleten skal kunne redegøre for, hvordan man er blevet testet igennem en periode.

- I sidste instans sidder der en komité i IOC og gennemgår de indstillinger, der kommer fra de internationale specialforbund.

- Så der er ikke åbnet en ladeport. Det bliver begrænset, hvor mange russiske atleter, vi kommer til at se i Rio, mener DIF-formanden.

OL begynder 5. august og slutter 16 dage senere.