Sport

19 europæiske lande støtter Wada i dopingkamp

Kulturminister Bertel Haarder (V) kalder Ruslands doping for "usportsligt" og "usmageligt".

Sports- og kulturministre fra 19 europæiske lande - heriblandt Danmark - har lørdag sendt en støtteerklæring til Det Internationale Antidopingagentur (Wada) i kampen mod doping.

Det sker ugen efter, at Wada i en omfattende rapport konkluderede, at Rusland har været hjem for statskontrolleret dopingsnyd.

I samme forbindelse anbefalede Wada at udelukke Rusland fra alle internationale konkurrencer - heriblandt det forestående OL i Rio de Janeiro. Den anbefaling har Den Internationale Olympiske Komité (IOC) dog ikke valgt at efterkomme.

"Støtteerklæringen sender et klart signal om, at landene ønsker en ren sport, og at der støttes op om det store antal atleter, som dyrker deres sport uden forbudte præstationsfremmende metoder," lyder det i en pressemeddelelse fra Kulturministeriet.

Danmarks kulturminister, Bertel Haarder (V), kalder statskontrollerede dopingprogrammer for "usmageligt".

- Jeg er meget tilfreds med, at en lang række lande i Europa er enige i at stå sammen og bakke op om, at vi ikke kan acceptere doping i idræt.

- Det hører ingen steder hjemme at snyde sig til resultater. Det er krænkende for idrætten og usportsligt over for konkurrenterne. Endnu mere usmageligt er det, når en nation ligefrem organiserer snyd.

- Derfor er det så vigtigt for mig at understrege, at det ikke kan accepteres, og at vi fra Europas side går aktivt ind i kampen for dopingfri idræt, siger kulturministeren.

De 19 lande, der står bag erklæringen, er følgende: Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Irland, Kroatien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Holland, Norge, Polen, Portugal, Sverige, Storbritannien, Tjekkiet og Østrig.