Sport

Russisk leder sår tvivl om forsoningsaftale med WADA

WADA vil have adgang til Moskva-laboratorium, men der er uenighed om, hvordan det skal ske, siger Rusada-chef.

Det Russiske Antidopingagentur, Rusada, blev i september lukket tilbage i varmen efter tre års udelukkelse.

Som en del af aftalen mellem Det Internationale Antidopingagentur, Wada, og Ruslands regering, skulle Rusland give Wada adgang til data fra et laboratorium i Moskva.

Fredag udtrykker direktør for Rusada Yuri Ganus bekymring for, hvordan processen forløber.

- Jeg er bekymret for, hvordan situationen udvikler sig, når det handler om adgangen til laboratoriet i Moskva, siger Ganus til nyhedsbureauet Tass.

Direktøren fortæller, at der endnu ikke er enighed om, hvilke personer der skal have adgang til laboratoriet.

Yuri Ganus håber, at der findes en løsning, inden Wadas bestyrelse i næste uge afholder møde.

Hvis ikke Rusland kan leve op til sit løfte om at give adgang til Moskva-laboratoriet, så frygter Rusada-direktøren for konsekvensen.

- Så mister man tilliden. Hvis ikke for altid så i mange år, siger han.

Wadas beslutning om at lukke Rusada tilbage i folden i september blev mødt med kritik fra flere lande samt fra sammenslutningen af verdens dopingagenturer The Institute of National Anti-Doping Organisations (Inado).

Den tidligere generaldirektør i Wada David Howman langede også ud efter Wada og kaldte beslutningen om at lukke Rusada ind i varmen for "penge over principper".

Køreplanen for at genoptage Rusada har hele tiden været, at russerne skulle leve op til 31 krav med afsæt i Wada-rapporten, som blev udarbejdet af den canadiske professor og advokat Richard McLaren frem mod OL i Rio i 2016. 

McLaren-rapporten og andre Wada-rapporter afslørede et statstyret dopingprogram i russisk idræt fra 2011 til 2015. Dopingen nåede blandt andet et klimaks i forbindelse med vinter-OL på hjemmebane i Sotji i 2014.

I sommer blev der så pludselig udarbejdet en ny rapport i regi af Den Internationale Olympiske Komité (IOC). Den fik navnet Schmid-rapporten. 

Nu var kravene reduceret fra 31 til 29. 

I Rusland har man i hele forløbet afvist, at der var tale om statsstøttet doping, og man har ikke villet give adgang til data fra det omtalte laboratorium. 

Det kræves stadig, hvis Rusada skal forblive medlem af Wada, mens spørgsmålet om statsstøttet doping hænger og svæver. 

Ekstra Bladet skriver fredag, at avisen er i besiddelse af interne breve samt informationer fra kilder, der viser, at Wada-toppen i maj opfordrede Rusada til ikke at erkende, at der var tale om statsstøttet doping. 

I et brev fra 30. maj i år fra Wada-generaldirektør Olivier Niggli til Pavel Kolobkov, der er russisk sportsminister, råder Niggli således Rusland til i stedet at stå fast på, at det var enkeltpersoner, der stod bag dopingen i Rusland. 

En pressemedarbejder fra Wada siger til Ekstra Bladet, at Niggli blot fulgte en anbefaling fra kontrolkomitéen i Wada.

Wada er organiseret, så nationale regeringer sidder på 50 procent af Wada, mens de sidste 50 procent hører under IOC.