Sport

Japansk OL-chef undersøges for korruption

Arkivfoto af Tsunekazu Takeda. Juan Mabromata / Ritzau Scanpix

Politiet i Paris undersøger chefen for Japans Olympiske Komité for korruption ved tildeling af OL-værtskab.

Da Tokyo i september 2013 blev tildelt værtskabet for sommer-OL i 2020 for næsen af Madrid og Istanbul, foregik det muligvis ikke med rene midler.

Den franske anklagemyndighed undersøger i øjeblikket Tsunekazu Takeda, præsidenten for Japans Olympiske Komité, for korruption på grund af en mistænkelig pengeoverførsel på 2,3 millioner dollar (små 15 millioner kroner) i forbindelse med tildelingen af OL-værtskabet.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Betalingen skulle have fundet sted op til afstemningen i Argentinas hovedstad, Buenos Aires, hvor Tokyo blev tildelt værtskabet.

Anklagemyndigheden oplyser endvidere, at undersøgelsen af Takeda blev påbegyndt 10. december, men så stopper informationerne til offentligheden også. En fransk lov foreskriver således, at detaljer i en undersøgelse skal forblive en hemmelig.

Takeda har deltaget ved OL

Tsunekazu Takeda har været præsident for Japan Olympiske Komité siden 2001, hvor han afløste Yushiro Yagi.

Ved afstemningen i 2013 blev Madrid som den første by elimineret, mens Tokyos 60 stemmer slog Istanbuls 36 stemmer i den afgørende afstemning om at få tildelt OL i 2020.

I sidste måned bad præsidenten for Den Internationale Olympiske Komité (IOC), tyske Thomas Bach, Senegal om at samarbejde fuldt ud med de franske myndigheder i sagen om korruption i toppen af international atletik.

Nu skal Bach så forholde sig til, at der muligvis har været korruption i hans egen organisation. Tsunekazu Takeda er også medlem af IOC, hvor han har haft plads siden 2012.

Tsunekazu Takeda har selv deltaget ved OL som springrytter tilbage i 1972 og 1976, hvor han sammen med det japanske hold blev henholdsvis nummer 16 og 13.

Derudover har han været træner for de japanske ryttere ved OL i 1984, 1988 og 1992.

OL i Tokyo dyrere end budgetteret

Samtidig tyder alt på, at OL i Tokyo bliver en langt mere bekostelig affære for landet, end man havde kalkuleret med.

De seneste tal lyder på, at OL-værtskabet ender med at løbe op i 81,5 milliarder kroner. Da Tokyo bød ind på OL, var det med et budget på godt 47 milliarder kroner.

Den japanske regering havde lovet omkring 6,7 milliarder kroner til OL-projektet, men den samlede regning for regeringen ender formentlig med at lande i omegnen af 45 milliarder kroner ifølge de seneste tal. Det skriver cnbc.com.