Rio 2016

Kæmper om mere end opvasken: Dansker rider OL mod sin kone

Den danske dressurrytter Anders Dahl er debutant ved OL i Rio. Men han er ikke rejst alene hjemmefra - hans kone Fiona Bigwood er med som konkurrent.

Sådan rider danskerne deres første tur (danske tider)

Anders Dahl - onsdag klokken 16.27

Agnete Kirk Thinggaard - onsdag klokken 20.15

Cathrine Dufuor - torsdag klokken 16.36

Anna Kasprzak - torsdag klokken 19.57

Anders Dahl er onsdag første danske rytter på banen for det danske dressurhold i Rio.

Her skal han og de tre øvrige dressurryttere over de kommende dage kæmpe for OL-medaljer, men han får konkurrence hjemmefra.

I samme konkurrence stiller engelske Fiona Bigwood nemlig op – og hun er Anders’ kone.

Du kan se dressur på TV 2 PLAY

- Vi har reddet mod hinanden i de sidste mange år, så på den måde er det ikke noget nyt for os, forklarer Anders Dahl til TV 2 SPORT.

Men OL har ingen af de to deltaget i før, og det har foreløbigt været en enorm oplevelse for de to.

- Det var fantastisk, at kunne være sammen til noget så særligt som en åbningsceremoni ved OL, fortæller Fiona Bigwood.

Og OL i Rio var ikke noget, som de to troede, de skulle opleve sammen.

I 2014 var Fiona ude for et alvorligt uheld, hvor hun inden et stævne faldt af sin hest.

Selv husker hun det ikke, men det kostede hende fire dage på hospitalet med en alvorlig hjernerystelse og lang tid væk fra ridesporten.

I dag er det eneste synlige bevis den klap, som Fiona har for hendes højre øje, når hun rider, for at afhjælpe hendes dobbeltsyn.

- Det var en svær periode, for hun ville sælge hestene. Hun ønskede at sidde på hesten, men kunne ikke. Så jeg måtte kæmpe for at overbevise hende om, at hun skulle blive ved med at tro på en fremtid som rytter, fortæller Anders Dahl.

Siden har Fiona gjort et fantastisk comeback, og ved OL er hun en del af det britiske dressurhold, der forventes at kæmpe om guldet med Tyskland.

- Jeg tror, desværre, at hun og briterne slår os, siger Anders med et grin.

- De er utroligt stærke, hvor Carl Hester, Charlotte Dujardin og Fiona er virkelig dygtige og erfarne ryttere, forklarer han.

Fiona Bigwood stiller op som en del af det stærke bristiske hold

Modsat England, så er 40-årige Anders alderspræsident på det danske hold, som kommer til Rio uden nær den samme erfaring.

- Vi er et meget ungt hold. Agnete Kirk Thinggaard ridder sit første internationale mesterskab, Cathrine Dufour er først sidste år blevet senior, min egen hest har kun reddet med på dette niveau i tre måneder. Så vi har kun Anna Kasprzak, som har været med før, og har en meget erfaren hest, forklarer Anders.

- I kan måske tage bronzen, indskyder Fiona.

Den vurdering er hendes mand ikke helt afvisende overfor.

- Vi har en chance for bronzen, mens England i hvert fald bør være sikre på minimum en sølvmedalje. Alt kan ske ved disse store turneringer, uddyber han.

Anders Dahl træner sammen med Cathrine Dufour i Rio

- Det er heste – de er ligesom børn. Du kan forberede dig nok så meget, men hvis der sker noget i arenaen, så kan det hurtigt stjæle deres fokus, siger Fiona.

Bliver det til britiske medaljer, så er er der også dansk islæt i den sammenhæng.

 - Jeg rider en dansk hest, og det er den sødeste hest, man kan tænke sig. Jeg ved, at hun ikke ønsker at gøre mig ondt, fortæller Fiona.

Og når nu Englands forsvarende olympiske mestre er blandt guldfavoritterne, så kunne man tro, at Anders fik hjælp med træningen, men det er ikke tilfældet i det engelske. Med god grund.

- Vi nyder vores ægteskab, men vi har hver vores træner. Det nytter ikke, at vi kommer op og skændes og så skal rejse hjem sammen bagefter, slutter Fiona og Anders med et smil.