Ridning

I dag er OL-medalje "rigtig meget inden for rækkevidde"

De danske dressurryttere rider tirsdag holdfinale ved OL, og her er der gode chancer for metal ifølge en ekspert.

'Et startskud' til den danske medaljehøst.

Sådan sagde sølvvindende Jesper Hansen, der som OL's næstbedste skeetskytte jo sjældent sigter forbi.

Om det så kun er lerduer, eller om det også gælder forudsigelser, vides endnu ikke. Men skal man tro en ekspert, kan antallet af danske medaljer tirsdag blive fordoblet, når der er holdfinale i dressur:

- Bronzemedaljen er absolut inden for rækkevidde. Den er rigtig meget inden for rækkevidde, men det meste skal lykkes.

- Det bliver meget svært at overgå Tyskland og englænderne, men bronzen er bestemt mulig, siger Bjarne Nielsen, der i mere end 40 år har været del af dressurverdenen - blandt andet som træner og i øjeblikket som ekspertkommentator for DR under OL.

Med sin ekspertise så ser han to meget seriøse konkurrenter til Danmarks bronzedrømme:

- USA er kommet med tre heste, der meget velgående – specielt en af dem er en helt fantastisk hest, der ligger helt i top.

- Holland har tre dygtige ryttere, der er meget rutinerede piloter og kan samle nogle point sammen, siger Bjarne Nielsen.

Bookmaker tror på podie

Da pointene blev talt sammen efter de første dages kvalifikationer, lå Danmarks dressurryttere til en fælles podieplads. Sådan gøres det i øvrigt også i holdfinalen.

Cathrine Dufour, Carina Krüth og Nanna Merrald fik samlet i alt 7435 point sammen, hvilket var 476,5 færre end Tyskland og 73,5 færre end Storbritannien.

- Det ser godt ud, og de er kommet godt afsted de første dage.

- Men de kan alle sammen lægge en halv til en hel procent ovenpå, vil jeg vurdere. Det kan selvfølgelig også gå den anden vej, hvis noget glipper, siger Bjarne Nielsen med henvisning til, at især USA lå tæt efter Danmark i kvalifikationen.

Det er sådan en med lidt store øjne

Bjarne Nielsen om hesten Bohemian

Det er ikke kun dressureksperten, men også spiludbyderne, der tror på mere metal til Danmark.

Således har Danske Spil en dansk podieplacering helt nede i odds 1.80. Til sammenligning giver det pengene 12 gange igen, hvis de tre danske ryttere sammen snupper guldet.

Danske starttider:

  • Nanna Skodborg Merrald, kl. 10.40
  • Carina Cassø Krüth, kl. 12.25
  • Cathrine Dufour, (bestemmes senere)

En hest med store øjne

Skal Danmarks medaljehøst fordobles fra en til to tirsdag, skal alle tre ryttere ride med færrest mulig fejl.

Det skete stort set i kvalifikationen, hvor Bjarne Nielsen dog bemærkede marginal mulighed for forbedring hos de tre ryttere, som han vurderer herunder:

  • Nanna Merrald red virkelig godt - meget flot når man tænker på, at det er hendes første OL. Men hun laver et par småfejl, som hun muligvis kan eliminere næste gang. For Zack, som hun rider på, har hun hevet 1-1,5 højere procent på internationalt.
  • Carina Krüth har gjort det fremragende, selvom hun også er helt fersk på det her niveau. Hun ligger nummer ni individuelt, hvilket er virkelig flot.
  • Cathrine Dufour red en såkaldt sikker tur i kvalifikationen. Jeg er sikker på, hun har 1-2 gear mere, hun kan komme med. Men det er klart, hesten også lige skal være til det på dagen. Den er jo ekstremt godt gående, men det kan også kamme lidt over for den en gang imellem.

Bjarne Nielsens sidste betragtning omkring den 11-årige vallak Bohemian kræver lige en uddybning fra eksperten selv.

- Det er sådan en med lidt store øjne...

Hvad mener du med det?

- Den kan få øje på alt muligt og gøre sig selv lidt bange for nogle ting, den kigger på som blomster, højtalere og kameraer.

- Vi så jo på førstedagen, at der var en anden hest, der fik øje på et regnslag hos en kameramand, og så nægtede den bare at gå op i det hjørne. Sådan noget kan ske, men de her heste, bør være så godt skolet, at de ikke gør det, siger Bjarne Nielsen, som glæder sig til klokken 10 dansk, hvor han muligvis skal kommentere en dansk dressurmedalje blive sikret.

Danmark har gennem tiden vundet seks OL-medaljer i dressur. Fire af sølv og to af bronze. Den seneste kom, da det danske hold blev tredjebedst ved legene i Beijing i 2008.