Brydning

Brydning kort fortalt

Der findes en lang række brydestilarter, men i olympisk sammenhæng konkurreres i græsk-romersk og fristil. I græsk-romersk er greb fra hoften og op tilladt, mens der i fristil mĂĄ gribes over hele kroppen. 

I begge stilarter kæmpes pĂĄ en 12x12 meter stor madras, hvor selve kampzonen udgøres af en cirkel med en diameter pĂĄ 9 meter. PĂĄ denne kampzone kæmpes to tre-minutters omgange med 30 sekunders pause imellem. Point fra 1. omgang tages med videre til 2. omgang.

Kampen startes fra madrassens midte, hvorefter det gælder om at få modstanderen ned på ryggen med begge skuldre i berøring med madrassen. Under kampen gives der point fra et til fem for de greb og aktioner, der har det formål at bringe modstanderen ned på ryggen.

Såfremt ingen af de to brydere inden for den fastsatte kamptid har fået skuldrene i madrassen, vinder den bryder, der har samlet flest point. I tilfælde af uafgjort findes vinderen bryderen med grebet af højest værdi. Hvis det stadig står uafgjort vinder bryderen, der har fået færrest advarsler.

Kampzonen har en farve, der afviger fra resten af madrassen. Kampdragten er en trikot uden ærmer. De kæmpende bærer forskelligt farvede trikot'er, der som regel er henholdsvis blå og rød.

Kilde: ol2016.dif.dk

Discipliner