Roning

Bizar situation: Belgien bestemmer - hvilken dansk båd får sidste OL-billet?

Mads Rasmussen og Rasmus Quist vandt OL-guld i 2012 i London POOL / Scanpix Denmark

Mads Rasmussen og Rasmus Quist var 0,03 sekund fra en OL-billet, men guldvinderne fra 2012 har stadig ét håb om en billet

To danske bådes OL-skæbne ligger lige nu i hænderne på Belgien efter tirsdagens OL-kvalifikationsstævne i schweiziske Luzern. 

Mads Rasmussen og Rasmus Quist i letvægtsdobbeltsculler skuffede og formåede ikke selv at booke en billet til Rio og sikre sig chancen for at forsvare deres OL-guld fra London for fire år siden. 

Sølle 0,03 sekund skilte danskerne fra den tyrkiske båd, der snuppede andenpladsen og en pladserne i flyet til Rio sammen med den belgiske båd, der vandt kvalifikationsfinalen. 

Alligevel er der stadig et spinkelt håb for Rasmussen og Quist.

Belgien vandt nemlig også finalen i singlesculler, men nye kvalifikationsregler til det kommende OL betyder, at Belgien ikke kan få begge både med. 

Reglerne skal sikre, at flere lande kommer med til legene, og derfor skal Belgien afgive den ene plads til Danmark. Hvilken bestemmer belgierne selv. 

Altså får Danmark pladsen i enten letvægtsdobbeltsculler - med Mads Rasmussen og Rasmus Quist - eller i singlesculler, hvor Sverri Nielsen kun blev nummer fire i finalen og heller ikke selv formåede at kvalificere sig. 

Belgierne skal beslutte sig inden for 14 dage. 

Mens Rasmussen, Quist og Nielsen altså må vente i spænding, kan Fie Udby Erichsen til gengæld allerede nu glæde sig til OL. 

I sin finale i singlesculler blev 31-årige Udby nummer fire, og det var lige nøjagtig nok til at snuppe en OL-billet. 

Danskeren førte efter de første 500 meter, men herefter blev hun overhalet af bådene fra New Zealand, Irland og Hviderusland. Fie Udby havde dog over to sekunder ned til den ukrainske båd på femtepladsen, så OL-billetten kom aldrig for alvor i fare. 

Op til OL-kvalifikationsstævnet var der tvivl, om Fie Udby overhovedet kunne stille op. I efteråret blev hun opereret for det såkaldte kompartmentsyndrom - en lidelse, der betyder, at musklerne i underarmene er for store i forhold til den hinde, der ligger omkring dem, og som gentagende gange har forsaget store smerter hos eliteroeren. 

Men Udby blev klar og skal nu til OL og forsvare den sølvmedalje, hun vandt i London for fire år siden. 

Også dobbeltsculleren med Lisbeth Falch Jakobsen og Nina Hollensen skal med til Rio, efter de blev nummer to i deres kvalifikationsfinale.