Roning

Bagsiden af OL-bronzemedaljen: Dansk roer mister bonus på grund af SU

Anne Dsane Andersen er OL-bronzevinder og studerende. Derfor står hun til at gå glip af medaljebonussen på 50.000 kroner.

Danmarks olympiske bronzevinder Anne Dsane Andersen går glip af sine 50.000 kroners medalje bonuspenge. Roeren har nemlig allerede nået det økonomiske loft, man som studerende må tjene, når man samtidig modtager SU.

Siden 2008 har Team Danmark udbetalt medaljebonus penge til OL-atleterne. Den 28. september bliver bonussen så udbetalt til en begivenhed på Restaurant NIMB i København, men i 23-årige Anne Dsane Andersens tilfælde bliver det en fest med en lille bismag.

For godt nok ryger de 50.000 kroner ind på hendes konto, men kun for et øjeblik - for statskassen kræver pengene retur.

- Jeg har ikke regnet færdigt på det, men jeg skal betale dem tilbage som skat, fordi jeg har fået SU i år. Jeg havde jo ikke regnet med at få medalje, så jeg har ikke frameldt min SU. Nu kommer de så tilbage i statskassen, siger Anne Dsane Andersen til TV2 SPORT.

Pengene er tænkt som en motivation for de enkelte atleter, hvor mange langt fra kan leve af deres sport.

- Pengene skulle gå til at forsøde min dagligdag, for de fleste af mine penge går jo til bøger og hverdagsting og til at reparere min cykel, så som studerende kunne de jo forsøde mit liv, filosoferer Anne Dsane Andersen.

For otte år siden stillede daværende kulturminister Brian Mikkelsen sig op på Hotel Hilton ved OL-atleternes hjemkomst og bekendtgjorde, at medaljebonussen var skattefri.

Bagtanken var, at Folketinget kort forinden havde vedtaget at legater for forfattere, udøvende kunstnere og kulturpersonligheder var skattefri, og Mikkelsen mente, at sportsfolk kunne sidestilles.

Der gjorde han dog regning uden vært, og efter meget tovtrækkeri enedes man det år med at udbetale det dobbelte beløb til atleterne, så ministeren slap uden om den kattepine, han havde bragt sig i. Sidenhen har der været stille på Christiansborg om sagen.

I Team Danmark hylder man 'det hele menneske' og opfordrer atleterne til at tage en uddannelse, og det har Anne Dsane Andersen gjort.

- Jeg føler mig lidt ramt på, at jeg forsøger både at studere og dyrke elitesport. Jeg kan jo ikke sige, om vi giver det samme tilbage som kulturmennesker, men jeg synes, vi sørger for noget underholdning, og derfor er det rart, hvis det kunne være lidt de samme forhold, siger Anne Dsane Andersen til TV 2 SPORT.