Roning

OL-sølvvindere måtte holde pause for at finde fodfæste igen

Flere danske OL-deltagere valgte at tage en pause fra deres sportsgren efter OL i Rio.

Hvordan håndterer man hverdagen efter et OL, hvor man har opnået noget af det største, man kan i sportens verden?

Både sølvvinderen i kajak, Emma Aastrand Jørgensen, og den danske besætning i den bronzevindende 49’er FX, Katja Salskov-Iversen og Jena Mai Hansen, valgte at holde sig på den tørre side af vandkanten i månederne efter den store begivenhed. De havde brug for at trække stikket for en periode.

- Jeg var rigtig mæt af kajak, da jeg kom hjem, så jeg havde virkelig glædet mig til bare at slappe af og nyde, at det her store show var overstået. Det var egentlig ikke sådan, at jeg følte mig tom, men jeg havde brug for at finde ind i en hverdag igen, fortæller 21-årige Emma Aastrand Jørgensen om tiden efter Rio-dagene.

Faktisk har hun ikke været på vandet siden OL, når man ellers ser bort fra det DM-stævne, der fulgte kort efter. Men pausen har gjort hende godt, og motivationen og lysten til at komme på vandet er vendt tilbage.

Nu handler det så om at finde nye mål for 2017, mens det næste store mål, OL i Tokyo, venter langt ude i horisonten.

- Det må ikke kun være OL, det handler om. Der er for lang tid til. Så lige nu er jeg fokuseret på forskellige forbedringer i min sejlads og stævnerne i 2017, og så er der plads til at have fokus på andre ting end lige min sport. På den måde er det et noget anderledes år end 2016, fortæller Emma Aastrand Jørgensen.

Ikke alene om at holde pause

Forløbet ligner det, som den danske 49’er med Katja Salskov-Iversen og Jena Mai Hansen, har været igennem.

Sejlerne gik fra borde efter OL. Ikke fordi de var trætte af at sejle, men fordi de havde brug for at se, hvad livet ellers havde at byde på, hvis de rykkede de mange træningstimer ud af kalenderen.

- Vi tvang os selv til at stoppe, fordi det var vigtigt at prøve noget andet. Det handlede om at træde et skridt væk og se på, hvad det egentlig er, vi går og laver, fortæller Katja Salskov-Iversen.

Hun tog hul på et ingeniørstudie på Danmarks Tekniske Universitet efter OL-triumfen, men konklusionen 200 dage efter, at OL-medaljen kom i hus, er, at studielivet ikke kan stå alene.

Derfor sætter de sig atter i båden til sommer, når eksamensperioden er overstået. I første omgang er det næste store mål VM i Aarhus, når det sejles i 2018. Længere ude venter så OL i Tokyo i 2020.

- Vi tog beslutningen om at fortsætte, fordi vi har rigtig meget lyst. Vi er ikke færdige med at vise, hvad vi kan, og vi har ikke opnået det mål, som vi gerne vil, siger Katja Salskov-Iversen.

Tanken om, at hun vandt OL-bronze har efterhånden bundfældet sig, og frem mod Tokyo skal det handle om at forbedre sig så meget, at de kan gå efter en medalje af fineste metal.

- Jeg ved ikke, hvordan det føles at vinde guld. Men jeg går med tanken om, at jeg gerne vil have mere end bronze. Men også mere sejlads og mere af det liv, det medfører, Katja Salskov-Iversen.