Roning

René Holten fortsætter karrieren trods mentale udfordringer

René Holten Poulsen fortsætter karrieren, selvom han har kæmpet med store mentale udfordringer. Linda Kastrup / Scanpix Denmark

Mentale udfordringer og overtræning fik René Holten Poulsen til at overveje et karrierestop.

René Holten Poulsen er navnet på en af de bedste og mest succesfulde danske roere gennem tiden.

Tre gange er den 30-årige dansker blevet verdensmester, seks gange har han kunne kalde sig europamester, imens det også er blevet til en enkelt OL-medalje i en fornem karriere.

- Jeg har haft mange mentale udfordringer, og jeg har aldrig rigtig været så god til at få bearbejdet det

René Holten Poulsen

I den seneste tid har den stærke roer dog kraftigt overvejet et karrierestop grundet svigtende motivation efter flere skuffelser i kajakken ved store mesterskaber. Men efter en god tænkepause er René Holten Poulsen alligevel nået frem til, at det er for tidligt at sige farvel til et liv som topidrætsudøver.

- Der er rigtig mange muligheder endnu. Der er for mange ting, der ikke har været, som de skulle være, så det ville være en skam at slutte på det, fortæller roeren til TV 2 SPORT.

- Der er nogle mentale ting, der kan blive markant bedre, og som der skal arbejdes med. Meget tyder også på, at jeg har været overtrænet.

'Det er en ond spiral'

Mens styrken altid har været stor i armene hos René Holten Poulsen, så har roeren de seneste år haft store problemer med at få hovedet til at følge med.

Særligt når de store mål ikke er blevet indfriet, har den tidligere verdensmester kæmpet med psyken.

- Jeg har haft mange mentale udfordringer, og jeg har aldrig rigtig været så god til at få bearbejdet det, siger han.

- Jeg har haft perioder, hvor det har været hårdt og uoverskueligt at tage til træning. Så bliver man lidt deprimeret, det er noget lort, og så bliver man endnu mere deprimeret. Det er en ond spiral.

René Holten Poulsen jubler over VM-sejren i 2014.

Ikke god nok til at trække håndbremsen

De største problemer oplevede René Holten Poulsen efter OL i 2016, hvor han kom til legene som den helt store favorit, men måtte forlade den brasilianske hovedstad uden metal.

Sidste år røg René Holten Poulsen så ind i endnu en ond spiral, efter et uheld i VM-finalen med stor sandsynlighed kostede ham karrierens fjerde VM-titel. I stedet måtte han nøjes med sølv.

- Jeg har lavet alle mulige overspringshandlinger i stedet for at forholde mig til det og arbejde med det mentale, indrømmer en ærlig René Holten Poulsen over for TV 2 SPORT.

- I stedet for at stoppe op og trække håndbremsen, har jeg bare fortsat og most på. Det kloge og fornuftige valg ville nok have været at trække stikket, og så gå i gang lige så stille igen.

Dyr lektie - nu gælder det OL

De problemer, mener René Holten Poulsen, at han nu har lært af.

- Det har været en dyr lektie, indrømmer han gerne, men det har hjulpet ham til at tage sig nogle forholdsregler i forsøget på at undgå endnu et sort hul, nu når karrieren på topplan fortsætter lidt endnu.

Således har den danske roer fået en ny psykolog gennem et samarbejde med Team Danmark, mens han nøje har lagt planer for sin træning med sine trænere, så han ikke igen ender med at overtræne.

Mens forberedelserne og måden at gribe træning og mentale udfordringer an på har ændret sig en del for René Holten Poulsen, er mentaliteten den samme; han vil være verdens bedste.

- Jeg går efter at kvalificere mig til OL næste sommer. Det er derfor, jeg fortsætter. Jeg skal med til OL, og kommer jeg med til det, vil jeg gerne vinde, lyder det fra roeren.