Sverri Nielsen misser OL-medalje med 0,15 sekunder

Sverri Nielsen fik en suveræn start, men gik død til sidst og missede akkurat en OL-medalje.

15 hundrededele.

Så lidt adskilte Sverri Nielsen fra tredjepladsen og en OL-bronzemedalje, da den færøske roer natten til fredag deltog i finalen i singlesculler. Han lå ellers godt til hele vejen, men gik død til sidst og blev nummer fire med få centimeter.

Top-4

  1. Guldmedalje: Stefanos Ntouskos (Grækenland)
  2. Sølvmedalje: Kjetil Borch (Norge)
  3. Bronzemedalje: Damir Martin (Kroatien)
  4. Sverri Nielsen: (Danmark)

- Jeg er sgu meget skuffet, men alligevel synes jeg, jeg gjorde, hvad jeg kunne. Jeg er sådan set ret tilfreds med mit løb. Min forberedelse har været god, og mentalt var jeg klar til at gå ud og angribe løbet.

- Det gik godt, og jeg sad godt på det. Jeg følte mig ret god og sikker halvvejs i løbet, og så stikker de lige pludselig af fra mig. Jeg kunne bare ikke få mere fart i båden. Sådan er elitesport. Nogle gange vinder man, andre gange misser man med to centimeter, sagde Sverri Nielsen efter finalen.

Nielsen lagde godt ud

Det var to af favoritterne til medaljerne, norske Kjetil Borch og færøske Sverri Nielsen, der lagde bedst ud i OL-finalen, og efter de første 500 meter var de nordiske roere helt i front. 0,04 sekunder skilte Borch og Nielsen ved 500-metermærket.

Frem mod 1000-metermærket var det dog græske Stefanos Ntouskos, der tog et stærkt ryk. Grækeren gik forbi de to roere i front, og så havde han næsten et halvt sekund ned til Borch og Nielsen, der fortsat holdt samme tempo.

Hverken nordmanden eller færingen ville give slip på grækeren, og selvom forspringet i front var udbygget en lille smule ved 1500 meter, lå Sverri Nielsen kun 0,61 sekunder efter Ntouskos, mens Kjetil Borch lå 0,79 sekunder efter.

Kortvarigt så det ud til, at færingen – under dansk flag – forsøgte at trykke til, men frem mod afslutningen mistede han langsomt taget med grækeren, og så var det i stedet konkurrenterne, der kom tættere på Sverri Nielsen.

På de sidste hundrede meter måtte danskeren se sig overhalet af norske Kjetil Borch, mens kroaten Damir Martin også blandede sig i kampen om medaljerne. I en intens kamp mellem Sverri Nielsen og Damir Martin trak sidstnævnte det længste strå.

- Jeg var klar over, det ikke var en første- eller andenplads, men jeg sad fandeme og håbede, at jeg lige havde det sidste og i det mindste kunne tage en medalje. Så jeg sad og kiggede på skærmen, og da Kroatien så kom op… Ja… Det var hårdt. Det var ikke særlig sjovt, sagde færingen og tilføjede om niveauet i finalen.

- De var bare hurtigere, end jeg var. Jeg åbnede så meget op, jeg kunne, men jeg kunne bare ikke følge med. Jeg var ikke god nok på dagen. Jeg leverede, så godt som jeg kunne og missede det med næsten ingenting.

- Som sådan er det stadig en drøm, der er gået i opfyldelse, at jeg er med i toppen og ror imod de bedste i verden. Der var bare ikke mere at komme efter i dag.

Ror for begge nationer

Sverri Nielsen er født og opvokset på Færøerne, men har boet i Danmark i de seneste ti år. I olympisk sammenhæng hører Færøerne ind under Danmark, så reelt har Sverri Nielsen ikke skullet vælge mellem det ene eller andet i forbindelse med OL i Tokyo.

Han har tidligere forklaret, at "han ror for begge nationer."

Sverri Nielsen kvalificerede sig til finalen ved at blive nummer to i semifinalen, hvor de tre bedste gik videre. Han roede sig dog ikke ud og sparede kræfter til finalen.

Nielsen blev europamester i 2020 og vandt VM-sølv i 2019.