Rio 2016

Tabte OL-finale men vandt hjerter: Grædende New Zealændere i haka-dans

New Zealand kunne ikke stille noget op mod OL-favoritterne fra Australien, men efter finalen vandt de tilskuernes hjerter med deres haka-dans.

Se flere af de største øjeblikke fra OL på vores videovæg

Tårerne løb ned af ad kinderne på rugbyspillerne fra New Zealand, da de efter finalenederlaget i syvmandsrugby gik ned til deres fans.

Selvom flere af spillerne var knuste, efter guldet netop var glippet, valgte de at stille sig op i to rækker. Her gjorde de klar til at udføre den tradiotionelle Maori haka-dans, som landet er kendt for.

- Det er ellers normalt kun, når New Zealand vinder i syvmandsrugby, at de udfører haka-dansen. Derfor gjorde det også oplevelsen ekstra smuk, siger Klaus Veile, der under OL fungerer som ekspert for TV 2 SPORT. Han er selv tidligere professionel rugbyspiller.

Som man kan se i videoen og på dette billede, så betalte tilskuerne også tilbage med deres egen lille hyldest til spillerne som tak

Syvmandsrugby er med på OL-programmet i stedet for det almindelige rugby med 15 spillere. Dels går det hurtigere, men der er også flere scoringer, og det stiller større krav til atleterne. 

Der bliver spillet 2*10 minutter i OL-finalen, og Australian vandt kampen med 24-17. Portia Woodman, der er New Zealands stjerne, blev skurken, da hun med en udvisning og et boldtab på afgørende tidspunkter gjorde det svært for sine holdkammerater.

- Det var fortjent, Australien vandt finalen. De laver stort set ingen fejl i modsætning til de to afgørende fra New Zealand. Der er en grund til, Australien ligger nummer et i verden, siger Klaus Veile.

Australien vandt i øvrigt Rugby World Series i den her sæson og var seedet 1’er i turneringen.