Rugby

Tyfon aflyser afgørende VM-kampe i rugby og kan udskyde Formel 1-kvalifikation

To af lørdagens kampe ved VM i Rugby i Japan er blevet aflyst som følge af en tyfon. Samme dag er der kvalifikation til Japans Formel 1-grandprix.

Tyfonen Hagibis har kurs mod Japan og ventes at ramme vestkysten hårdest lørdag.

Det har medført, at arrangørerne af VM i rugby torsdag har aflyst lørdagens kampe mellem England og Frankrig samt New Zealand og Italien. Kampene skulle have været spillet i henholdsvis Toyota og Yokohama, der er blandt de byer, hvor tyfonen med stor sandsynlighed vil skabe ødelæggelser.

Aflysningerne er de første i turneringens 32 års levetid, og VM-arrangørerne oplyser, at beslutningen er taget af sikkerhedsmæssige årsager. Ikke desto mindre får den store sportslige konsekvenser.

Reglerne foreskriver således, at en aflyst kamp bliver noteret som uafgjort, og de to point til hvert hold betyder, at England vinder gruppe C foran Frankrig, og at Italien er ude af VM.

World Rugby og arrangørerne møder kritik for ikke at have en plan B, når Japan er blevet valgt som VM-vært i tyfonsæsonen. Flere kritiske spørgsmål går på, hvorfor kampene ikke kunne blive flyttet.

- Vi har taget den meget svære beslutning at aflyse visse kampe i de ramte områder, siger turneringsdirektør Alan Gilpin ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Selv om det er beklageligt, tror vi, at det er den rigtige beslutning med alles sikkerhed taget i betragtning, siger han.

Lørdagens kamp mellem Irland og Samoa i Fukuoka spilles som planlagt. Fukuoka ligger langt længere mod syd. Det samme gælder foreløbig med søndagens kampe, der er de sidste før VM's knockoutfase.

Den endelige beslutning træffes søndag morgen lokal tid og er betinget af de ødelæggelser, som Hagibis måtte føre med sig. Japan møder Skotland i gruppe A, og bliver den kamp aflyst, vil Japan avancere, mens Skotland skal forlade turneringen.

Rugbyfans der har billet til de aflyste kampe, vil få deres penge tilbage.

Ritzau skriver, at Japan årligt bliver ramt af omkring 20 tyfoner. Japans Meteorologiske Institut har placeret Hagibis i højeste kategori med vindstød på op til 270 kilometer i timen.

Formel 1 monitorerer vejrsituationen

Søndag skal der også køres Formel 1-grandprix i Japan. Det foregår i byen Suzuka omkring 300 kilometer vest for Tokyo, og lørdag er der kvalifikation til grandprixet.

Formel 1 og FIA, den internationale motorsportsorganisation, oplyser torsdag, at de følger vejrmeldingerne meget nøje, og en talsmand for Ferrari siger ifølge AFP, at holdene fredag formiddag dansk tid får besked på, om kvalifikationen vil blive udskudt til søndag.

To gange tidligere, i 2004 og 2010, er kvalifikationen i Japan blevet udsat som følge af et tyfonvarsel, skriver BBC. Begge gange blev kvalifikationen kørt søndag morgen før løbet om eftermiddagen.

I 2014 var det japanske grandprix påvirket af voldsomt uvejr, hvilket var en af årsagerne til, at Jules Bianchi kolliderede med en traktor, der var kommet ind på banen for at hjælpe Adrian Sutil. Den voldsomme ulykke kostede Bianchi alvorlige hovedskader, som ni måneder senere førte til hans død.