OL Tokyo 2020

Ekspert råder konkurrenter til at opgive at hente Rindom

Anne-Marie Rindom har så stort et forspring på førstepladsen, at konkurrenterne bør fokusere på at sikre sig sølv og bronze, siger sejlsportsekspert.

Det ikke bare dufter af dansk OL-guld. Det lugter langt væk af det.

Laser radial-sejleren Anne-Marie Rindom har været så suveræn i sine sejladser, at der nærmest skal uheld til, for at hun ikke står øverst på podiet med en guldmedalje.

- Det er en fantastisk præstation, og hun er i en meget favorabel position. Lige nu er alle kortene på hendes hånd. Der skal gå noget helt galt. Hvis hun bare sejler nogenlunde op til niveau, så ser det rigtig godt ud. For at hun ikke skal vinde guld, skal der gå et eller andet galt - havari, protester eller diskvalifikationer, siger TV 2 SPORTs sejlsportsekspert Jonathan Bay.

Uheld sker i sejlads, men i netop laser radial sker det ikke så tit, og risikoen er endnu mindre for Anne-Marie Rindom, hvis hun som forventet er ekstra påpasselig, når hun har så stort et forspring.

Efter otte af ti sejladser ser stillingen ud som følgende:

Top-5 efter otte sejladser (det gælder om at have færrest point)

  1. Rindom (DAN), 25 point
  2. Tenkanen (FIN), 46 point
  3. Olsson (SVE), 47 point
  4. Plasschaert (BEL), 49 point
  5. Høst (NOR), 55 point

Når de ti sejladser er sejlet, går de ti bedste videre til et såkaldt 'medal race', hvor pointene tæller dobbelt.

Anne-Marie Rindom har i øjeblikket et forspring på 21 point til nærmeste konkurrent, og går hun ind til medalrace med et forspring på mindst 19 point, har hun vundet guld, allerede inden den sidste sejlads.

- Det ligner lige nu et meget plausibelt scenarie. Det sker en sjælden gang, at man har sikret sig sejren inden medalrace. Det er ikke helt uhørt, men det vil jo skabe en form for paradesejlads, siger Jonathan Bay.

Konkurrenter bør fokusere på sølv og bronze

Anne-Marie Rindom kan endda have endnu en fordel i kampen for guld - nemlig at konkurrenterne lige efter hende ligger så tæt.

- Sølv, bronze og fjerdepladsen ligger alle inden for tre point. De skal unægtelig holde øje med hinanden. Jeg tror faktisk, at vi vil se, at de andre holder øje med hinanden. Så hvis jeg skal vende den om, så vil jeg sige, at finnen på andenpladsen skal koncentrere sig om sølv i stedet for guld, siger Jonathan Bay.

Anne-Marie Rindom blev nummer et i den sidste sejlads torsdag, men i de resterende sejladser vil hun formentlig sejle mere konservativt.

- Hun kigger på den her resultattavle, og hun skal ikke ud og sejle aggressivt og vinde. Hun begynder nok også at kigge efter konkurrenterne. Lige nu er der kun en 4-5 stykker, der udgør en lille trussel. Hvis hun befinder sig sammen med dem, skal man være fuldstændig rolig, siger Jonathan Bay.

Intet er naturligvis afgjort endnu, og leverer Anne-Marie Rindom ikke på sit vanlige høje niveau, kan det stadig gå galt. Men ud fra de foreløbige sejladser er der dog ikke noget, der tyder på det.

Her er hendes dårligste placering i en sejlads en 13.-plads.

- Hvis hun laver to forfærdelige resultater, og her snakker vi uden for top-20, så begynder det måske at blive tæt igen, siger Jonathan Bay.

Gik ind som absolut storfavorit

Inden Laser Radial-konkurrencen ved OL gik i gang, var Anne-Marie Rindom udråbt som den helt store favorit. Det gør præstationen endnu flottere, mener Jonathan Bay:

- Hun gik ind som den absolutte storfavorit. Så på den måde lever hun ”bare” op til favoritværdigheden. Men vi har alle sammen læst historien om Simone Biles, og i mindre skala har hun oplevet samme pres. Det er lidt en sammenlignelig situation. Hun har virkelig, virkelig levet op til den her favoritrolle. Det gør det bare endnu mere imponerende, siger han.

Anne-Marie Rindom sejler de sidste to indledende sejladser i Laser Radial fredag, inden medal race afvikles søndag.