OL Tokyo 2020

Landstræner flygtede fra Rindom for at hjælpe hende

Sportschef roser Anne-Marie Rindom, selvom hun traf en forkert beslutning. "En moden beslutning," kalder han det.

Midt i det, der kunne have været en guldfest, havnede Anne-Marie Rindom pludselig i et kæmpestort dilemma i en situation, hun aldrig har været i før.

Kort før tiende sejlads i Laser Radial-klassen modtog hun sit andet strafflag for at vrikke for meget med sit ror, og det skabte stor forvirring. Var hun diskvalificeret, eller måtte hun fortsat deltage?

Det vidste den danske OL-guldfavorit ikke, men hun turde ikke at risikere at sejle et race, hun ikke måtte deltage i.

- Det er ikke en situation, hun har været i før. Man sidder alene i båden. Det er lederskab. Hun er nødt til at tage en beslutning og stå ved den. Det er det, jeg prøver at sige hele tiden: "Du er nødt til at tilgive dig selv", siger sportschef i Dansk Sejlunion Thomas Jacobsen.

Hun valgte at trække sig, hvilket viste sig at være den forkerte beslutning. Hun var nemlig ikke smidt ud, fordi der kom omstart i racet på grund af for mange tyvstarter, men det gik op for hende for sent.

Landstræner sejlede væk som signal til Rindom

Hendes landstræner forsøgte ellers efter bedste evne at signalere, at hun fortsat kunne deltage, forklarer sportschefen.

- Hun (Anne-Marie Rindom, red.) prøvede at sejle ned til ham, og så sejlede han væk for at undgå straf (man må ikke tale med sin træner kort før start, red.). Hvis hun havde været nede at snakke med ham og derefter deltaget i sejladsen, havde det været skidt. Rigtig skidt.

- Han prøvede at sejle væk for at signalere, at hun stadigvæk er i konkurrence. Det forstår hun godt, sejler op for at starte igen, starter også sejladsen, men bliver i tvivl og trækker sig (inden det sidste startsignal, red.), siger Thomas Jacobsen.

Kunne have kostet chancen for OL-succes

Anne-Marie Rindom var meget i tvivl i situationen, forklarer hun.

- Jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt jeg må starte eller ej. Men fordi de er så hurtige til at sætte det i gang, kan jeg ikke nå at snakke med min træner. Jeg er så meget i tvivl om, hvorvidt jeg må sejle med eller ej.

- Jeg vælger at sejle med, men laver min beslutning om. Og det var helt klart en fejl, for jeg måtte godt sejle med. Så det er ret svært at rumme lige nu, siger hun.

Konsekvenserne kunne have været katastrofale, såfremt Rindom havde valgt at deltage i en sejlads, hun var blevet diskvalificeret i forinden.

I sejlsport må man strege sin værste sejlads i den samlede stilling – undtagen hvis man deltager i den, selvom man er blevet smidt ud.

Valgte at spille sikkert

Hun traf desværre den forkerte beslutning, men det skal hun ikke klandres for, mener sportschefen.

- Hun vidste, at hun kunne trække sig og stadig være i front før medal race. Det er en moden beslutning, og sådan er det bare. Man træffer nogle gange beslutninger, og dem må hun stå ved, siger sportschefen.

På grund af Rindoms store forspring inden det ærgerlige race går hun ind til det afgørende medal race på søndag som nummer et. Her dyster de ti bedste sejlere i et race, der giver dobbelt antal point.

Stillingen før medal race (det gælder om at have færrest point)

  1. Rindom (DAN), 64 point
  2. Bouwmeester (HOL), 71
  3. Olsson (SVE), 79