OL Tokyo 2020

Rindom havde en defekt i guldjagt - vandet kunne ikke komme ud

Sejleren Anne-Marie Rindom kæmpede sig søndag til en OL-guldmedalje, men vejen dertil var ikke ligefrem nem.

Helt overordnet gik alt, som det skulle for den danske sejler Anne-Marie Rindom. Hun sikrede guldet, og jublen kunne bryde løs.

Men inden hun kom dertil, var alting langt fra, som det skulle være.

- Jeg følte, at rigtig mange ting gik galt, siger Rindom.

Som almen sportsseer var det ikke til at se på Tv-billederne, at den nykårede danske guldvinder havde problemer på vandet. Men det havde hun.

Rindom havde helt konkret problemer med bådens "bailer", som er en lille mekanisme, der sidder i bunden af nogle både, som man kan åbne, hvor der er en envejsventil, som gør, at vandet kan sive ud af båden - en mekanisme, der er opfundet af danske Paul Elvstrøm.

Baileren virkede ikke, som den skulle, og derfor kunne hun ikke få det vand, der blandt andet kom fra bølgesprøjt, ud af båden, og båden blev derfor langsomt tungere og tungere, hvilket sænkede farten.

Defekten gav bange anelser for Rindom, der kort efter startskuddet mærkede problemet.

- Det startede roligt, men så smuldrede det en smule under mig. Jeg mistede bare alt ved det første mærke, og så virkede min bailer heller ikke, fordi der var så meget tang på den, og vi sejler normalt ikke med så meget tang, siger Rindom.

- Min bailer lukkede helt til, så vandet kunne ikke komme ud af mit cockpit. Pludselig sejlede jeg rundt med to liter vand i båden, og det er bare ikke hurtigt at have to ekstra kilo. Det kunne jeg godt mærke.

"Det har helt klart gjort hende langsommere"

TV 2 SPORTs sejlekspert Jonathan Bay fulgte også med i Rindoms triumf. Og ifølge ham kunne bailer-problemet sagtens have givet Rindom større problemer, end det endte med at gøre.

- Nu ved vi ikke præcis, om den var gået helt i stykker, eller om den bare fungerede dårligt, men der kommer langsomt vand ind i cockpittet, og det er heldigvis ikke så stort i en laserjolle.

- Båden kan sagtens nå at blive 10-15 kilo tungere, og det er super-afgørende for bådens fart. Så hvis sådan en går i stykker, så kan det være rigtig dyrt. Det lignede dog ikke, at det var så fatal en ting for hende, men det har helt klart gjort hende langsommere, siger Jonathan Bay.

Klarede den alligevel

Lidt tang på baileren var dog ikke nok til at slå Anne-Marie Rindom ud af kurs, og hun gav den hele armen for at holde sig til blandt de forreste.

- Jeg fortsatte bare med at kæmpe, og så skete det, siger den danske sejler.

Og det gjorde det. Rindom kunne stille sig øverst på sejrsskamlen og modtage den første danske guldmedalje ved dette års OL.