Skisport

Klædt på til vintersæsonen? Det skal du vide om skiskydning

Hvad er straffen for at misse et skud i jagtstarten, og hvor langt løber henholdsvis kvinder og mænd i stafetløbene? Få svar på dine spørgsmål her.

Se eller gense alle World Cup-stævner på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY.

Skiskydning, der går under den internationale betegnelse biathlon, er en af de mest udfordrende skisportskonkurrencer, fordi sporten med sin blanding af skidisciplinen langrend og hyppige stop for at skyde mod en række skiver med riffel stiller krav til udøvernes udholdenhed og præcision.

Sporten går tilbage til midten af det 16. århundrede og er i sin nutidige form en videreudvikling af det militære patruljeløb. Efter flere gange som demonstrationssport kom skiskydning officielt på OL-programmet i amerikanske Squaw Valley i 1960, to år efter det første verdensmesterskab, men det var først i Albertville i 1992, at kvinder også fik lov til at deltage i OL-sammenhæng.

Lyn-analyse

Skiskydning er en kombination af udholdenhedsidræt, den svære tekniske disciplin at stå på ski og så det mentale pres på standpladsen. I løjpen handler det om at få banket pulsen helt i vejret, og det kræver kontrol at kunne få pulsen helt i ro under skydningen. Det er helt absurd at blande to så modsatrettede discipliner - det er som at blande skak og trappeløb, men det er det, der er så fascinerende og det allersjoveste ved sporten. Og så er skiskydning spændende, fordi alt kan ske, og derfor får vi nogle overraskelser en gang imellem.

Ligesom i langt de fleste sportsgrene gælder det i skiskydning om at komme først over målstregen, men til forskel fra mange andre sportsgrene består sporten af flere forskellige discipliner med forskellige løbslængder.

Disciplinerne

Individuelt løb: Den oprindelige skiskydningskonkurrence er det individuelle løb, der er 15 kilometer for kvinderne og 20 kilometer for mændene. Både kvinder og mænd skal stoppe fire gange hver for at skyde mod fem skydeskiver, der er placeret 50 meter væk.

To af skydningerne er liggende, hvor skydeskiven måler 4,5 centimeter, og to af skydningerne er stående, hvor skydeskiven måler 11,5 centimeter. Hver gang den enkelte skiskytte misser et skud, får vedkommende en tidsstraf på et minut.

World Cup-stævner i 2016/17-sæsonen - version 2

 • 1. WC-stævne: Östersund (Sverige) fra 25. november til 4. december
 • 2. WC-stævne: Pokljuka (Slovenien) fra 5.-11. december
 • 3. WC-stævne: Nove Mesto (Tjekkiet) fra 12.-18. december
 • 4. WC-stævne: Oberhof (Tyskland) fra 2.-8. januar
 • 5. WC-stævne: Ruhpolding (Tyskland) fra 9.-15. januar
 • 6. WC-stævne: Antholz-Anterselva (Italien) fra 16.-22. januar
 • VM i Hochfilzen (Østrig) fra 6.-19. februar
 • 7. WC-stævne: Pyeongchang (Sydkorea) fra 27. februar til 5. marts
 • 8. WC-stævne: Tyumen (Rusland) fra 6.-12. marts
 • 9. WC-stævne: Oslo Holmenkollen (Norge) fra 13.-19. marts

Sprint: Sprintkonkurrencen er 7,5 kilometer for kvinderne og 10 kilometer for mændene og bliver løbet over tre omgange. Undervejs skal skiskytterne stoppe to gange, for - liggende og stående - at skyde mod fem skydeskiver. Hver forbier straffes med en strafrunde på 150 meter, inden løbet kan fortsættes i løjpen.

Jagtstart: De 60 hurtigste i sprintkonkurrencen kvalificerer sig til jagtstarten, der for kvinderne er 10 kilometer og for mændene 12,5 kilometer. Skiskytten med den hurtigste tid i sprinten starter jagten, og de andre starter efter deres tid i samme disciplin. Formålet med jagtstarten er at forfølge og overhale den førende og dermed være den første, der krydser målstregen.

Jagtstarten foregår over fem omgange og inkluderer fire gange skydning. I denne disciplin kan skiskytterne nemt indfinde sig på standpladsen på samme tid, og derfor skal de indtage den enkelte måtte i den rækkefølge, de ankommer. Er det utrolig tæt, kan det betyde, at nogle må vente på deres tur. Hvert mislykket skud giver en strafrunde på 150 meter, som skal overstås, inden løbet kan fortsætte i løjpen.

Stafetløb: Mændenes stafetløb er 4 x 7,5 kilometer, hvilket betyder, at hver af de fire mandelige skiskytter skal løbe tre omgange à 2,5 kilometer og skyde to gange. Hver kvinde skal løbe seks kilometer fordelt på tre omgange à 2 kilometer og også skyde to gange - liggende og stående.

Ved hver skydning skal skiskytten som altid ramme fem skydeskiver. Hvis han/hun misser et skud, så kan vedkommende manuelt lade riflen og prøve igen. Det er tilladt op til tre gange pr. skydning, såfremt det er nødvendigt. Hvis det efter brugen af de tre ekstrapatroner stadig ikke er lykkedes skiskytten at ramme alle skiverne, så skal denne løbe ekstra 150 meter som straf pr. forbier.

Resultater (skiskydning) - version 3

På det internationale skiskydningforbunds hjemmeside kan du følge med i stillingerne før, under og efter konkurrencerne ved de enkelte World Cup-stævner. Få adgang via dette link.

I hver konkurrence får vinderen 60 point. Der er 54 point til 2. pladsen, 48 point til 3. pladsen, 43 point til 4. pladsen, 40 point til 5. pladsen, 38 point til 6. pladsen, 36 point til 7. pladsen, 34 point til 8. pladsen, 32 point til 9. pladsen, 31 point til 10. pladsen ... 1 point til nummer 40.

De første udøvere for hver nation begynder på samme tid, og når den enkelte har gennemført sin tur, må den næste fra nationen tage hul på sine enten 6 eller 7,5 kilometer.

I stafetdisciplinen findes der to varianter, der er de nyeste tiltag inden for sporten. Den ene er mixed stafet, der foregår efter samme regler som den almindelige form for stafet, men hver nation består af to kvinder og to mænd. Første og anden tur løbes af kvinderne, mens tredje og fjerde tur løbes af mændene.

I 2014 introducerede den internationale skiskydningsunion (IBU) single mixed stafetten. Igen består hvert hold af begge køn, men nu er der kun en kvinde og en mand. Begge løber to ture à to omgange på 1,5 kilometer med undtagelse af mandens sidste tur, der er tre omgange. På hver tur skal skiskytten skyde liggende og stående.

Martin Fourcade og Marie Dorin Habert fra Frankrig vandt 2016/17-sæsonens første single mixed stafetløb ved World Cup-stævnet i svenske Östersund.

Martin Fourcade og Marie Dorin Habert fra Frankrig vandt 2016/17-sæsonens første single mixed stafetløb ved World Cup-stævnet i svenske Östersund.

Massestart: Disciplinen kom på programmet ved vinterlegene i Torino i 2006. Konkurrencen er for de 30 skiskytter, der sammenlagt har de bedste resultater i de fire andre discipliner, og alle starter på samme tid. Kvinderne skal ud på 12,5 kilometer, og mændene løber 15 kilometer, men fælles for begge køn er, at de skal gennemføre fem omgange og fire skydninger skiftevis liggende og stående.

Ved den første skydning skal skiskytten løbe hen til nummeret på den måtte, der svarer til nummeret på vedkommendes vest. Ved de øvrige skydninger skal skiskytterne fordele sig på måtterne efter ankomst til standpladsen. Hver forbier på skydningen giver en strafrunde på 150 meter.

Bliv klogere med interaktivt billede

Savner du stadig svar på et eller flere spørgsmål, så kan du læse om skiskytternes rifler, puls og skismøring ved at holde musen over eller trykke på de enkelte punkter på det interaktive billede længere oppe i denne artikel.

Har du allerede gjort det, og har du læst linje for linje hertil, så er du klædt godt på til skiskydning. I denne weekend (9.-11. november) sender TV 2 SPORT således fra World Cup-stævnet i slovenske Pokljuka:

 • Fredag den 9. december kl. 11:30: Mændenes sprint (10 km)
 • Fredag den 9. december kl. 14:15: Kvindernes sprint (7,5 km)
 • Lørdag den 10. december kl. 11:45: Mændenes jagtstart (12,5 km)
 • Lørdag den 10. december kl. 14:40: Kvindernes jagtstart (10 km)
 • Søndag den 11. december kl. 11:15: Mændenes stafet (4 x 7,5 km)
 • Søndag den 11. december kl. 14:30: Kvindernes stafet (4 x 6 km)