Skisport

Efter VM-skandale slår skistjernen fast: - Vi må aldrig glemme hans fortid

Mange udtalelser fløj frem og tilbage efter den første VM-skandale. Torsdag aften fik Martin Fourcade mulighed for at uddybe sin egen sag.

Første dag ved VM i skiskydning fik en mere dramatisk start, end nogen kunne have forestillet sig.

Skandalen begyndte at rulle, da den franske superstjerne Martin Fourcade forlod præmieceremonien, efter russerne bevidst undlod at give ham hånden.

Det er noget, jeg aldrig vil glemme. Det er noget, vi aldrig må glemme

Martin Fourcade om dopingdømte Loginov

Siden fløj det frem og tilbage med beskyldningerne og personlige kommentarer, hvor russiske Anton Shipulin også slog fast, at russerne var en stolt nation, der altid var klar til en krig.

En 'krig', der allerede startede under optakten til VM, hvor Martin Fourcade var ude efter russiske Aleksandr Loginov på Instagram, da det russiske forbund ønskede Loginov tillykke med fødselsdagen. Det fik Fourcade til at kommentere, at man ikke måtte glemme hans største trofæ, nemlig at han blev udelukket to år for brug af EPO.

- Vi blev virkelig skuffet over det. Aleksandr havde fødselsdag, og alle ville fejre ham, men så kom Martin med en virkelig dårlig kommentar, sagde Shipulin til NRK lige efter løbet torsdag.

I aftes fik franske Martin Fourcade så mulighed for at uddybe hele sagen, efter Frankrig havde været på VM-podiet for officielt at modtage sølvmedaljen.

- I ved, han har lov til at konkurrere, og det respekterer jeg virkelig som atlet og som menneske. Men I skal stadigvæk forstå, at selvom han har taget sin straf, er det ikke det samme som at tage en strafrunde (i skiskydning, red.).

- Det er noget, jeg aldrig vil glemme. Det er noget, vi aldrig må glemme. At tillade at nogen kommer tilbage, er ikke det samme som at glemme, hvad han gjorde i fortiden. Jeg vil aldrig glemme, hvad han gjorde, selvom han har udstået sin straf, forklarede Fourcade til blandt andre TV 2 SPORT.

Her blev han også forholdt situationen fra podiet igen, hvor han valgte at udvandre, inden han siden blev talt tilbage af den franske landsholdsledelse.

- De to russiske herrer ville ikke give mig hånden. Jeg var virkelig overrasket over det, for jeg fortjener ikke mere respekt end andre, men jeg synes, jeg fortjener den samme respekt som andre atleter.

- Jeg mener, at jeg igennem hele min karriere har vist Anton Shipulin stor respekt. I hvad jeg har sagt til ham, hvad jeg har gjort og i vores interne kampe. Det var ikke mig, der besluttede mig for ikke at trykke hans hånd. Det var ikke min fejl, og jeg gjorde intet forkert, tilføjede Fourcade.

Russerne Alexander Loginov og Anton Shipulin ville ikke give franskmanden Martin Fourcade hånden på VM-podiet.

Over for NRK slog russiske Anton Shipulin fast, at det var et bevidst valg, at de to herrer på russernes skiskyttelandshold ikke trykkede Fourcade i hånden.

Undervejs i torsdagens stafet havde Fourcade nemlig påkørt Aleksandr Loginov, så han væltede. En handling, russerne mente, var bevidst. Selv slog den franske stjerne endnu en gang fast efter medaljeceremonien, at det intet havde på sig, og han beklagede.

Han mente dog ikke, at han havde nogen grund til at opsøge Loginov for at give en personlig undskyldning, da han blev spurgt til, hvorfor han ikke gik direkte hen til russeren og talte med ham om det efter løbet.

- Fordi jeg aldrig før har talt med Loginov. Han har ikke undskyldt for, hvad han tidligere har gjort (sin dopingdom, red.), og jeg gjorde det ikke med vilje. Og jeg tror, han ved det. At falde er en del af konkurrencen. Når det ikke var med vilje, og jeg ikke havde god tid, og jeg ikke havde mødt ham inden løbet, så havde jeg ingen grund til at undskylde.

- Jeg kan helt ærligt sige, at jeg ikke så ham falde, før jeg blev fortalt det på podiet. Jeg gjorde det ikke med vilje, men det, de gjorde på podiet, var med vilje, sagde Martin Fourcade.

Nu er spørgsmålet så, hvordan det kommer til at påvirke de fremtidige konkurrencer ved VM. Den franske hovedperson er i hvert fald klar til at gå videre med opløftet hoved frem mod mændenes sprint lørdag.

- Jeg er en rutineret fyr. Jeg ved, hvad jeg gør. Jeg ved, hvad jeg mener, og jeg ved, hvad jeg gjorde. Jeg ønsker bare at nyde de her verdensmesterskaber. Jeg gjorde ikke noget forkert, og jeg tror, alle atleterne ved det, og det er alt, hvad jeg har brug for at vide, slog Fourcade til sidst fast, inden de mange pressefolk blev guidet væk.

Hvis sagen også har vakt din interesse, kan du se mændenes 10 km sprint lørdag aften kl. 21.45, når vi sender den forskudt på TV 2 SPORT.