Skisport

Fra terrormistænkt til kæmpe hit: Havde aldrig set sne få timer før VM

Venezuelas Adrian Solano gemmer på en historie som få. På en uge gik han fra terrormistænkt til et viralt VM-hit efter en turbulent rejse.

Mændenes VM i langrend blev onsdag åbnet af Adrian Solano, der gennem sin præstation næsten fik Disney-figuren Bambi til at ligne en isdronning. Torsdag fulgte han op med en ligeså mærkværdig præstation.

På løjpen i finske Lahti skøjtede han rundt, så kommentatorerne næsten ikke vidste, hvad de skulle sige, og TV 2 SPORTs ekspert Kristian Wulff måtte kategorisere indsatsen som tragikomisk.

På internettet har den 22-årige sydamerikaner dog vundet hjerterne hos langt de fleste, imens en video af ham er set over 275.000 gange på TV 2's Facebook-sider.

- Det var ekstremt svært, men sjovt. Det var et eventyr. Før starten havde jeg slet ikke set ruten, så det gav en del styrt, og da den store bakke kom, troede jeg, at jeg skulle dø, har Solano efterfølgende fortalt det finske medie Ilsa-Sanomat. Her har han også afsløret, at han aldrig havde set sne, før han ankom til Finland og deltog i VM i langrend.

Og imens mange af brugerne tydeligvis kan associere til venezuelanerens problemer på skiene, så kan de fleste næppe forestille sig, hvilken historie der gemmer sig bag den mærkværdige præstation.

De troede, han smuglede narkotika, fordi han er fra Venezuela og mørk i huden. Jeg synes, det er racistisk

Cesar Baena, landsmand og holdkammerat til Adrian Solano

Over for Ilsa-Sanomat har Adrian Solano nemlig fortalt hele sin absurde historie, der tog fart, da han blev tilbageholdt i en lufthavn i Paris - mistænkt for narkosmugling og terrorisme.

22-årige Solano skulle mellemlande i Charles de Gaulle-lufthavnen for at komme videre til Finland, men her troede politiet tilsyneladende ikke på, at han skulle deltage i VM i langrend.

Desuden havde han kun 20 euro på sig og ingen kredit- eller bankkort. Det vakte så meget mistanke, at de fængslede ham fem dage i lufthavnen.

- De troede, han smuglede narkotika, bare fordi han er fra Venezuela og mørk i huden. Jeg synes, det er racistisk. De undersøgte hans krop for at finde narkotika, og så spurgte de ham, om han var terrorist, har Solanos landsmand og holdkammerat Cesar Baena efterfølgende forklaret.

Troede drømmen var knust - TV-kendis reddede ham

Efter fem dage i et fransk fængsel blev Adrian Solano sendt retur til Venezuela, hvor han troede, drømmen om VM var knust. Skiforbundet havde ikke penge til at forsyne ham med en ny billet til Finland. Men så kom en forretningsmand og TV-kendis på banen.

Det helt galt for Venezuelas Adrian Solano i onsdagens VM-kvalifikation, der efter nærmest komiske scener måtte give fortabt godt halvvejs.

Aleksi Valavuori startede en indsamling for at få Solano til Finland, og inden længe var der købt nye billetter for 30.000 kroner, så Valavuori i mandags kunne ringe Solano op og fortælle ham de gode nyheder - to dage før at VM begyndte.

Derfra begyndte rejsen fra Venezuela over Madrid og Amsterdam til Helsinki i Finland, inden Solano ankom til Lahti onsdag morgen - få timer før VM-kvalifikationen begyndte.

- Jeg sov overhovedet ikke. Jeg ankom til Helsinki Lufthavn midt om natten, hvor Aleksi (Valavuori) ventede på mig. Jeg har aldrig nogensinde set så mange medier i mit liv, fortalte Adrian Solano til Ilsa-Sanomat, ligesom han forklarede, at han straks havde fortalt alle sine venner om hele historien, da han ankom til skisportsstedet ud på morgenen.

Her tog nogle af holdkammeraterne imod ham og sørgede for, han nåede at træne bare en lille smule i sneen, inden det gik løs med VM-kvalifikationen. Fra hjemlandet havde han kun en lille smule erfaring med rulleski, som han har praktiseret det seneste års tid.

Det var dog ikke helt nok. På den 10 km lange VM-rute i Lahti blev Adrian Solano det helt store samtaleemne, men det var mest for hans komiske stil. Efter halvanden kilometer knækkede hans skistav, og efter seks kilometer gav han op. På daværende tidspunkt var han 38 minutter efter den førende løber.

- Jeg er kold, men lykkelig, sagde Solano ifølge norske VG, mens tænderne klaprede ukontrolleret.

Ligesom han over for Ilsa-Sanomat sendte en tak til de personer, der havde hjulpet ham med at føre sin helt store drøm ud i livet.

- Jeg er taknemmelig over for det finske folk, der hjalp mig. Ligeledes skylder jeg en stor tak til dem, der har støttet mig i hjemlandet. Jeg arbejder tre steder i Venezuela, og uden mine chefers forståelse og hjælp ville jeg slet ikke have mulighed for at træne, tilføjede Adrian Solano.

Samtidig fik han til sidst slået fast i interviewet, at mens det ikke gik så godt på ski, så var han allerede blevet forelsket i det europæiske køkken, som han på sigt drømmer om at studere nærmere og blive klogere på.

- Jeg har også taget mit CV med, hvis nogle i Finland ønsker at ansætte mig.