Skisport

Bjørgen vinder guld, overgår Bjørndalen og bliver den mest vindende nogensinde

37-årige Marit Bjørgen kom i sit sidste OL-løb op på otte guldmedaljer i karrieren.

Marit Bjørgen satte det perfekte punktum ved vinter-OL i Sydkorea.

Langrendsløberens 30 kilometer massestart var karrierens sidste OL-løb for Bjørgen, og i overlegen stil kørte den 37-årige nordmand først over målstregen.

Dermed sikrede hun sig karrierens ottende OL-guldmedalje, hvormed hun kommer op på siden af landsmanden Ole Einar Bjørndalen. Bjørgen overgår ham dog som den mest vindende atlet ved vinter-OL i kraft af i alt 15 medaljer.

Hyldest fra Bjørndalen

Bjørndalen, der ikke blev udtaget til OL i Sydkorea, har vundet i alt 13.

- Det er bare med at ønske tillykke. Sikke en fantastisk person og skiløber. Jeg er stolt af at være nordmand i dag, skriver Bjørndalen i en sms til NRK.

Marit Bjørgen var tydeligt rørt, da hun kørte over målstregen for sidste gang ved OL i karrieren, og TVNorge fangede ifølge norsk TV 2 en "grådkvalt" Bjørgen, da hun kom i mål.

- Alt klappede i dag. Det var helt perfekt. Undervejs tænkte jeg, at jo hurtigere jeg løber, desto hurtigere kommer jeg hjem til Marius (Bjørgens søn, red.). Jeg fik kuldegysninger, da jeg kom ind på opløbet og fik følelsen af, at det var lykkes, sagde hun.

Marit Bjørgen kunne ikke holde tårerne tilbage under medaljeceremonien.

Finske Krista Pärmäkoski var næsten to minutter efter, da hun løb over stregen og fik sølv, mens svenske Stina Nilsson fulgte efter på tredjepladsen.

Legendestatus

Den ottedobbelte OL-guldvinder skal bære Norges fane ved afslutningsceremonien.

Hun er sikret en plads i historiebøgerne, og hendes status kan ikke overdrives. Således bliver hun også hyldet af præsidenten i den internationale olympiske komité, Thomas Bach.

- Hun er én af de olympiske legender. At se hende jagte og bekræfte den legendestatus har været et af højdepunkterne for mig, og jeg vil tro, det har været det samme for nordmændene, siger Bach til NRK.

Guldmedaljen blev samtidig Norges nummer 14 ved legene og medalje nummer 39 i alt, hvilket er rekord.