Skisport

Træner pressede verdensmester ud i anoreksi: - Han sagde, jeg var fed som en gris

Tjekkiske Gabriela Koukalová var i en årrække plaget af anoreksi. Nu åbner hun op for at advare andre unge atleter.

I 10 år led den tjekkiske skiskytte Gabriela Koukalová af en alvorlig spiseforstyrrelse. Det fortæller hun i et interview med det tjekkiske medie DNES Magazine.

- Det var forfærdeligt. Jeg er meget genert omkring det, og det er ikke nemt at tale om, siger den 28-årige atlet.

Han sagde til mig, at jeg var fed som en gris

Gabriela Koukalová, skiskytte

- Jeg har prøvet en masse forskellige diæter. Med mælk, ris og en masse andet lort. Når jeg konkurrerede, kontrollerede jeg hele tiden min vægt. Hvis jeg gjorde det nogenlunde, tillod jeg mig morgenmad og frokost, men aldrig aftensmad. 

Udmeldingen kommer efter, at det i januar kom frem, at Koukalová ville misse OL i Pyeongchang og resten af sæsonen grundet hendes helbredstilstand.

Trods sygdommen lykkedes det hende at vinde to sølvmedaljer ved OL i Sotji for fire år siden, et verdensmesterskab i stafet i 2015 og individuelt VM-guld i sprint i 2017. 

- Efter OL var min krop svag, og jeg fik endelig et godt måltid. Jeg tog fem kilo på i løbet af få måneder, men jeg ønskede kun at smide dem igen, og jeg faldt tilbage i problemerne, lyder det fra Gabriela Koukalová, der først i 2015 betroede sig til sin mand, badmintonspilleren Petr Koukal.

En diæt af våde vatrondeller

I sygdomsperioden var der dage, hvor hun kastede op hele otte gange, og det var ikke unormalt, at hun spiste våde vatrondeller for at stille sulten. 

Det hele startede med en juniortræner, der ikke var sit ansvar voksent.

- En dag tog han mig hen foran et spejl. Han bad mig se, hvor forfærdeligt jeg så ud. Derefter begyndte jeg at kaste min mad op i toilettet, siger Gabriela Koukalová og fortsætter:

- Han fandt formentlig aldrig ud af, hvordan man opfører sig overfor teenagepiger, og hvad der ville ske, da han sagde til mig, at jeg var fed som en gris.

- Måske mente han det ikke ondt. Måske var det bare et udslag af manglende viden om psykologi og ungdomsarbejde.

Det er fortsat uvist, om Gabriela Koukalová kommer tilbage på skiene. Hun håber, at hendes eksempel kan få andre til at søge hjælp i tide.

- Jeg vil ikke have, at andre unge atleter bliver ofre for deres egen uvidenhed.