Skisport

X Games for dummies - alt, du skal vide om 'det største, du kan vinde'

Hvad er X Games egentlig, hvad går slopestyle og superpipe ud på, og hvilke kriterier bedømmes der ud fra? Bliv klogere på X Games her.

Denne artikel blev oprindeligt skrevet i 2019, men er blevet opdateret i forbindelse med X Games 2021.

Se X Games Aspen 2021 direkte på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY

Fredag aften sender TV 2 SPORT X de første konkurrencer fra X Games Aspen 2021. En kæmpe begivenhed, hvor de største navne inden for actionsport deltager. Men hvis man ikke er X Games-nørd i forvejen, kan det måske være lidt svært at forstå, hvad det hele går ud på, og hvad det er, eksperterne i studiet taler om. Derfor har vi her samlet alt det vigtigste for at forstå X Games.

X Games er et årligt tilbagevendende actionsportsstævne. Det er et kommercielt event arrangeret af den amerikanske TV-kanal ESPN, og her dyster verdens vildeste freestyleatleter om guld, sølv og bronze. De belønnes for at lave de mest vanvittige tricks.

Eventet afvikles i en sommer- og en vinterudgave, og i disse dage er det ’Winter X Games’ fra Aspen, der løber over skærmen på TV 2 SPORT X.

2021-udgaven er nummer 24 i rækken af Winter X Games fra Aspen. Eventet afholdes på Buttermilk Mountain i Aspen, Colorado.

Hvor stort er Winter X Games?

X Games er muligvis det største, man kan vinde som freestyle-skiløber eller- snowboarder.

Der er også flere freestyle-discipliner på programmet ved vinter-OL. Men selvom der måske ikke er så mange hjemme i de danske stuer, der kender X Games på samme måde, som de kender OL, så betyder X Games mere for aktørerne.

- I miljøet er Aspen X Games det største, du kan vinde. Det er dér, der er mest prestige i at vinde. Selvfølgelig er OL jo OL, og det taler næsten for sig selv, men X Games er det største blandt kørerne, fortæller TV 2 SPORTS snowboardekspert, Niels Ettrup.

Derfor er det de allerstørste navne, der mødes ved det, der vel nok kan kaldes årets mest prestigefyldte vintersportsstævne. Kørerne bliver inviteret til stævnet. Deltagerlisten ved X Games, afgøres altså ikke ud fra en kvalifikation eller et pointsystem, som man kender det fra World Cups og andre sportsgrene.

Hvad bliver der dystet i?

Ved årets Winter X Games i Aspen dystes der i 14 discipliner som udføres enten på ski eller snowboard. Normalt er der også discipliner på snescooter eller snecrosser, men det bliver ikke aktuelt i år.

Mest hypet er disciplinerne slopestyle, big air og superpipe, hvor der dystes både på ski og snowboard.

Slopestyle

Niels Ettrup forklarer, hvad slopestyle ved X Games går ud på.

Her skal kørerne igennem en bane med en række forhindringer bestående af rails (gelændere) og kickers (hop). Typisk er der placeret rails i starten af banen, som sluttes af med en række kickers. Det sidste og største hop kaldes ”the moneybooter”, og det er her kørerne har muligheden for at vise deres allervildeste tricks.

Hver kører har tre gennemløb på banen, hvor det samlede indtryk bedømmes på en 100 point-skala. Her gælder det selvsagt om at opnå den højeste score på et enkelt gennemløb.

Det bliver kørerne bedømt på:

 • Teknisk sværhedsgrad: Hvor mange rotationer og flips, kaster køreren sig ud i.
 • Stil: Hvor sikker er udførelsen? – herunder landingerne.
 • Alsidighed: Man skal både kunne lave fede tricks på rails og på ’kickers’.

Big air

Nikolaj Vang forklarer, hvad Big Air ved X Games går ud på.

Modsat slopestyle er der bare én forhindring i big air: ét enkelt stort hop, og dermed bare én chance for kørerne for at ”lande” det vildeste trick, de overhovedet kan hive ud af skijakkens ærme.

Big air-konkurrencerne foregår som den eneste disciplin på tid. I løbet af 25 minutter skiftes kørerne til at kaste sig ud over det gigantiske hop, og de får altså det antal forsøg, som tidsrammen tillader.

Det bliver kørerne bedømt på:

 • Teknisk sværhedsgrad: Sammensætningen af rotationer og flips. Jo flere rotationer, jo bedre.
 • Stil: Hvor sikker er udførelsen? Hvor meget trækker køreren i sin ski/sit snowboard? Hvor længe holder køreren grebet?
 • Landing: Det gælder om at gå dybt, og dommerne ser på, hvor langt fra hoppet, køreren lander. Jo tættere køreren kommer på, hvor landingsområdet begynder at flade ud, jo bedre.
 • Progressionsfaktor: Hvor revolutionerende er tricket? Det giver altid gode point at være den første til at lande et trick.

Selvom der bare er et hop, så bedømmes kørerne ud fra to tricks. Dommerne vil nemlig se, at køreren kan rotere både højre og venstre om sig selv. Derfor er den samlede score en sammenlægning af kørerens bedste score på et trick med højrerotation og det bedste trick, hvor han eller hun roterer venstre om.

- Personligt, så synes jeg, det her format på tid er vildt underholdende. Man har en masse runs, og det tager også lidt af det der nervøsitet fra kørerne i forhold til, hvor meget, de holder igen, når de kun har to runs. Her er det på tid. Så det er lidt mere loose, og det er lidt mere underholdende for tilskuerne og for os. Og så er det altså også her, vi ser rigtig meget progression, for man skal bare smide sit bedste trick, og man skal bare sætte det på ét hop, siger snowboardekspert Niels Ettrup.

SuperPipe

Nikolaj Vang forklarer, hvad Superpipe ved X Games går ud på.

I pipen har kørerne mulighed for at vise flere tricks. En pipe er en u-formet rampe, hvor kørerne kører op og ned mellem pipens vægge og laver forskellige tricks, når de rammer væggenes top. Hvert hop eller trick kaldes et ’hit’.

Fra vinter-OL kender du måske freestyle-disciplinen halfpipe. Ved X Games hedder det så superpipe, og forskellen på de to er helt simpelt pipens størrelse - og dermed hvilke tricks, der kan lade sig gøre.

- Det er egentlig bare en større pipe, hvor der er længere mellem væggene. Det er faktisk det, der definerer en superpipe. Væggene skal være over fem meter, for at det er en Superpipe, og så skal der være en del længere mellem væggene, end der er i en halfpipe, forklarer skiekspert Nikolaj Vang.

Ligesom i Slopestyle har kørerne hver 3 gennemkørsler i pipen. Det varierer, hvor mange hits eller hop, kørerne kan nå undervejs. Det afhænger af højden på hoppene og hvor svære tricks, den enkelte kaster sig ud i. Et gennemløb med få hits betyder ikke nødvendigvis en dårlig bedømmelse fra dommerne. Er de udførte tricks svære nok, er der masser point at hente.

Det bliver kørerne bedømt på:

 • Højde: Jo højere, jo bedre.
 • Teknisk sværhedsgrad: Jo flere spins om egen akse, jo bedre.
 • Alsidighed: Det gælder om at kunne rotere begge veje.
 • Stil: Hvordan og hvor meget griber køreren eksempelvis fat i sin ski eller sit board? Og hvor sikker er landingen?

Knuckle Huck

I år skal de for blot anden gang prøver kræfter i disciplinen Knuckle Huck. Her skal de forskellige riders for alvor være kreative, og disciplinen skal en helt ny dynamik.

De skal nemlig lave et trick udover en knuckle, som er stykket mellem den flade bakketop og den stejle hældning, hvor det går ned igen. Disciplinen er som sagt stadig meget ung, så se med i år og blive meget klogere på, hvad det går ud på.

Snowmobile freestyle (Bliver ikke en del af 2021-udgaven)

Rasmus Kjeldsen forklarer, hvad freestyle på snescooter går ud på.

Hvor de tre discipliner, der er gennemgået ovenfor, foregår på ski og snowboard, så køres snowmobile freestyle på snescootere. Kørerne skal gennemføre en bane, hvor metalramper og hop udgør udfordringerne. Her er formålet igen at lave de vildest mulige tricks, når kører og snescooter flyver 22-25 meter gennem luften.

I snowmobile freestyle har hver kører to forsøg på banen, som skal gennemføres inden for en tidsramme på 75 sekunder. Dommerne giver point for de tricks, kørerne laver, mens de hænger i luften, samt hvor rent, de lander. Vinderen bliver den kører, som opnår højeste scorer på et enkelt gennemløb.

Det bliver kørerne bedømt på:

 • Sværhedsgrad: Hvor vanskelige er trickene?
 • Udførsel: Hvor sikkert er trickene udført? Hvor ren er landingen?
 • Variation: Laver køreren flere forskellige tricks?

I denne dicsiplin er det især interessant at holde øje med, om nogen kaster sig ud i et dobbelt backflip (en dobbelt baglæns saltomotale). Svenske Daniel Bodin er blev i 2017 den første snowmobile-kører nogensinde til at lande tricket. Det skete kort inden 2017-udgaven af Winter X Games. Dog er det aldrig lykkedes ham eller nogen anden at lande et dobbelt backflip i konkurrencesammenhæng.

- Det er vildt imponerende, hvad de kan med de snescootere, som vejer det dobbelte af en motocrosscykel, som mange af deres tricks er inspireret af. En snescooter vejer jo omkring 200 kilo. Så det er vanvittigt, at de her tricks overhovedet kan lade sig gøre. Og så er det er fedt, at konkurrencen i år er vildt åben, siger TV 2 SPORTS motocrossekspert, Rasmus Kjeldsen.

Hvordan udregnes dommernes point?

Der er i alt fem dommere, som giver kørerne point på en skala, hvor 100 er maksimum. Herefter fjernes scorerne fra den dommer, som giver henholdsvis den højeste og den laveste karakter. De tre resterende karakterer lægges sammen, og kørerens endelige score bliver et gennemsnit af de tre.

Når alle kørere har gjort deres forsøg, uddeles der i de fleste kategorier guld, sølv og bronze-medaljer til de højeste scorer.