Skisport

Ottende atlet indrømmer bloddoping efter østrigsk razzia

VM i østrigske Seefeld kom til at danne ramme om en stor dopingskandale. Peter Schneider / Ritzau Scanpix

Den estiske langrendsløber Algo Kärp indrømmer, at han har dopet sig med hjælp fra den mistænkte tyske læge Mark Schmidt.

Dopingrazziaen under VM i langrend i Østrig i sidste uge trækker yderligere spor ind i den nye uge.

Senest har den estiske langrendsløber Algo Kärp indrømmet, at han har dopet sig med hjælp fra den tyske idrætslæge Mark Schmidt, der er i centrum for dopingskandalen og menes at være bagmanden i et større dopingnetværk.

- Kontakten med lægen kom via Mati Alaver (estisk landstræner, red.). Jeg søgte ikke selv det her alternativ, siger han ifølge SVT til mediet Ohtuleht.

- Med denne erkendelse mister jeg sikkert alle mine relationer, men jeg kan ikke længere leve i en løgn.

33-årige Algo Kärp var med ved vinter-OL i 2010, 2014 og 2018 uden at levere nævneværdige resultater. Han deltog ikke ved VM i langrend i Seefeld.

Taget på fersk gerning

Onsdag kom det frem, at Mark Schmidt i specialfrysere i en garage i byen Erfurt har opbevaret omkring 50 poser med blod, som menes at stamme fra atleter.

Under razziaerne, som både fandt sted i Østrig og i Tyskland i sidste uge, blev ni personer anholdt af politiet, hvoraf de fem var atleter mistænkt for at have bloddopet sig.

Østrigske Max Hauke blev taget på fersk gerning og filmet, mens han var i gang med at bliver bloddopet.

På videooptagelse offentliggjort af flere medier ses skiløber Max Hauke blive anholdt, mens han bloddoper sig. Video: TV 2 SPORT

De øvrige langrendsatleter var østrigske Dominik Baldauf, esterne Karel Tammjärv og Andreas Veerpalu samt Alexej Poltoranin fra Kasakhstan.

Alle erkendte brug af bloddoping.

Søndag kom det så frem via den østrigske statsadvokat, at den østrigske cykelrytter Stefan Denifl havde indrømmet brug af doping, og landsmanden og kollegaen Georg Preidler fulgte trop mandag.

IOC opfordrer til at melde sig

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) opfordrede mandag dopingsyndere til at stå frem og lette samvittigheden, mens efterforskningen af den store dopingring pågår.

Det vil være gavnligt for både efterforskningen og den enkelte dopingsynder, der kan få rabat ved strafudmålingen, sagde en talsmand for IOC ifølge det tyske nyhedsbureau DPA.

- Vi håber, at flere atleter vil benytte lejligheden til at lette deres samvittighed mod at få en strafreduktion i tråd med WADAs (Det Internationale Antidopingagentur, red.) retningslinjer, siger talsmanden.

David Müller fra det østrigske antidopingagentur slog tidligere på dagen fast over for mediet Krone, at atleter kan se frem til en mildere straf, hvis de står frem med afgørende oplysninger om bagmænd.

Mark Schmidts forsvarer siger, at hans klient vil lægge alle kort på bordet over for efterforskerne.