Skisport

Dopingsynder var både i chok og lettet, da han blev taget med nål i armen

Max Hauke er overrasket over, hvor let det var at skjule sine dopingsynder, mens det stod på over vinteren.

Det er nærmest blevet billedet på hele den omfattende dopingrazzia ved ski-VM i Østrig, da politiet i sidste uge anholdte langrendsløberen Max Hauke, mens han var i fuld gang med at bloddope sig. 

Og selvom østrigeren fra det øjeblik blev foreviget som dopingsynder, har anholdelsen alligevel fjernet en byrde fra hans skuldre.

- Efter det indledende chok blev jeg faktisk lettet over, at alt kom frem, for nu har jeg endelig ikke længere hemmeligheder over for min familie og min kæreste. Det var ikke rart at lyve, fortæller Max Hauke til østrigske Kronen Zeitung, der har talt med både ham og landsholdskollegaen Dominik Baldauf, der også blev taget for bloddoping under VM.

- Når vi indser, hvad der egentlig er sket, falder vi sikkert ned i et sort hul, der bliver svært at komme op af igen. Men de sidste dage har stadig været meget hårde og emotionelle, fortæller han.

Jeg er faktisk chokeret over, hvor godt jeg lykkedes med at dække over mine handlinger

Max Hauke

De to har været bedste venner, siden de sammen startede på juniorniveau i 2005, og siden har de brugt størstedelen af året sammen på træning og konkurrencer.

'Du er en klovn, hvis du bliver taget'

I 2016 stiftede de bekendtskab med den tidligere langrendsløber Johannes Dürr, der også er dopingdømt.

Han henviste dem til den tyske længe Mark Schmidt, der er også er anholdt og mistænkes for at være centrum for den igangværende skandale. 

- Alt var ekstremt professionelt organiseret. Vi havde telefoner til at kommunikerede med lægen med, og hvis vi havde brug for injektioner, var der dygtige folk på et nærtliggende hotel, der gjorde det, fortæller Max Hauke

Han og Dominik Baldauf blev første gang tappet for blod i sommeren 2018, og før skisæsonen blev det sendt tilbage i kroppen igen. 

- Hverken vores trænere eller kollegaer mistænkte os for noget. Jeg er faktisk chokeret over, hvor godt jeg lykkedes med at dække over mine handlinger, siger Hauke.

Som udgangspunkt blev de stukket i de mest behårede områder på armen, og hvis stikkene alligevel kunne ses, blev det skjult med lange ærmer - mens selve blodtransfusionen heller ikke var svær at dække over efter et løb.

- Det er nok bare at drikke et glas saltvand efter et løb, så blodværdierne bliver normale igen. Så hvis blodværdierne slår ud, efter du har bloddopet dig, er du en klovn, fortæller Dominik Baldauf.

- På den ene side var jeg bange for at blive opdaget, men på den anden side følte jeg mig helt tryg.

Ny start i samme verden

Med rent mel i posen vil de to bedste venner nu starte på en frisk som ex-atleter. 

Men det er alligevel kontroversielle veje, de hver især vil gå, når de ikke længere kan gå på alverdens pister på topniveau. 

- Jeg ved, det lyder mærkeligt, men jeg vil virkelig gerne studere medicin, fortæller Hauke, der måske i fremtiden kan komme til at arbejde sammen med Baldauf i lignende sager, hvis de begge når deres mål. 

- På trods af det, der er sket, håber jeg, at jeg kan fortsætte med at gå på politiakademiet. Min drøm er at blive detektiv og at løse store sager, fortæller han. 

Foruden Max Hauke og Dominik Baldauf blev tre andre også anholdt ved samme razzia under ski-VM.