Skiskydning for begyndere - vinden er drilsk i VM-byen

16x9
Johannes Thingnes Bø fra Norge. Foto: Jonathan Nackstrand / Ritzau Scanpix

KOMMENTAR

Se VM i skiskydning på TV 2 SPORT

Skiskydning er en meget kompleks sport bestående af to fuldstændig modsatrettede discipliner, nemlig grovmotorisk skiteknik og højt kondital i skisporet blandet med finmotorisk præcision og mental kontrol på standplads til skydningen.

Her zoomer jeg ind på skydningen for at belyse, hvad det kræver at mestre denne disciplin i skiskydning.

Riflen og skydningen

Riflen kaldes populært en salonriffel. Det kaldes også en kaliber .22-riffel. 0,22 tommer svarer til 5,6 millimeter. 5,6 millimeter er diameteren på ammunitionen.

Udgangshastigheden ved affyret skud må ikke overstige 360 meter i sekundet, hvilket svarer til omkring 1300 kilometer i timen. 95 procent af skiskytterne benytter den tyske våbenproducent Antschütz, mens nogle få russiske atleter benytter det russiske mærke Izhmash, som faktisk går under det mere velkendte 'Kalasnikov' i dag.          

Vægten skal være minimum 3,5 kilo. Vægten afhænger af størrelsen på atleten og dermed også størrelsen på skæftet. Ole Einar Bjørndalen var en mindre løber end gennemsnittet, så hans riffel var tæt på 3,5 kilo, mens større løbere har en riffel med vægt tættere på de 4 kilo.

Sigtet, man kigger igennem, er et dioptisk sigte - der er altså ikke noget zoom! Men man kan dog indstille sigtet i forhold til dagens vind og vejr ved at justere på dioptersigtet. Man indstiller ved at ”klikke” (dreje) på indstillingsskruerne - et ”klik” svarer til 3 millimeter på målet 50 meter væk, således at man kan klikke 3 ”klik” og justere sigtet ind med lige knap 1 centimeter for at komme tættere på centrum af faldmålet. 

Indskydningen, også kaldet Zeroing, foregår 45 til 60 minutter før konkurrencestart, hvor man ”nulstiller” riflen til dagens vind og vejr. Her skal man tage højde for sigtbarhed, lysintensitet (for eksempel hvis man skal køre om aftenen i kunstigt lys) og selvfølgelig vindretning og -styrke.

Liggende og stående

Selve skydedisciplinen er opdelt i to underdiscipliner: En liggende skydning og en stående skydning. Der er 50 meter hen til faldmålene, men størrelsen på målene er forskellige. På liggende er målet 4,5 centimeter i diameter, mens det er 11,5 centimeter i diameter på stående.

Overordnet set kan man sige, at liggende skydning handler om kropspositionen og stabilitet, mens stående skydning handler om timing og aftræksfingeren. Det er næsten umuligt at holde riflen stille i stående skydning, så man er nødt til at acceptere, at riflen cirkulerer rundt om målet og være klar på aftrækket. Når man så nærmer sig målets centrum, skal man hurtigt kunne fyre - derfor er timing og ”tricker-punktet” (det punkt i aftrækket, som man klemmer ind til uden at fyre) det vigtigste.

Man har fem skud i hvert magasin til hver skydning, og rytmen i skydeserien er også meget vigtig. Det er vigtigt at få kontrol over pulsen på vej ind til standpladsen, hvor man skal have pulsen ned fra 95 procent ude i løjpen til omkring 85 procent, når de rammer måtten ved standpladsen. Når man så starter skudserien, laver man normalt to korte vejrtrækninger mellem hvert skud, og man holder vejret, mens man laver aftrækket for at sikre mest mulig stabilitet i kroppen.

Specielt vigtigt i Östersund

Netop skydningen i Östersund er speciel, fordi vinden er så lunefuld, da skistadion er beliggende ud til Sveriges femtestørste sø, Storsjön.

Vinden kan på grund af det lange, frie stræk over søen opbygge en høj fart, som kan blive kastet rundt i forskellige retninger, når den rammer de forskellige stadionbygninger og skoven, som stadion ligger i. Derfor kan man aldrig regne med indskydningen, og man kan opleve det, man kalder ”Bingo-forhold”, hvor vinden på det ene tidspunkt er helt væk og på det næste tidspunkt er vild og ustyrlig.

Derfor er det ekstra vigtigt for skiskytterne at orientere sig i forhold til den aktuelle vindsituation, når de kommer ind på standplads. De skal kigge ud over skydebanen og læse vindindikatorflagene, der fortæller noget om vindretning og vindstyrke. Ud fra disse oplysninger skal de udregne, hvor mange ”Klik” de skal indstille på riflen i forhold til deres indskydning.

Ja, det var lidt nørderi omkring skydningen.

Har du fået læst dig igennem det, er du godt klædt på til skiskydning på TV 2 SPORT. Her kan du læse, hvordan der sendes fra VM: