Skisport

Johaug klatrer sig til overlegen Tour de Ski-sejr

Norske Therese Johaug har tre gange i karrieren sikret sig den samlede sejr i Tour de Ski. Urs Flueeler / Ritzau Scanpix

Therese Johaug leverede en magtdemonstration på sidste etape af Tour de Ski og vandt for tredje gang.

Norske Therese Johaug fortsætter sin dominans i den internationale langrendstop, og ingen af rivalerne kunne røre hende i denne sæsons udgave af den prestigefyldte Tour de Ski.

Johaug var helt suveræn på den syvende og sidste etape, der bød på 10 kilometers samlet start med en afsluttende, stejl klatretur i Val di Fiemme.

Den 31-årige nordmand grundlagde sejren, da hun skruede tempoet i vejret for foden af bakken. Ved målstregen havde hun oparbejdet et forspring på hele 50 sekunder til landsmanden Heidi Weng, der var næsthurtigst.

Dermed sikrede Johaug sig også den samlede sejr for tredje gang i karrieren. Hun vandt også i 2014 og 2016, men har ikke deltaget i de seneste tre udgaver af touren - til dels på grund af en 18 måneder lang dopingkarantæne.

- Jeg er meget glad nu. Det er fedt at vinde, når eksperterne siger, at touren ikke passer mig.

- Det har været syv hårde dage, men jeg er glad for at komme først op ad bakken. Jeg var meget nervøs før start, siger Therese Johaug til NRK.

I den samlede stilling sluttede hun med et forspring på 1 minut og 11 sekunder til russeren Natalja Neprjajeva, mens sidste års vinder, norske Ingvild Flugstad Østberg, var yderligere seks sekunder efter som nummer tre.

Hos mændene måtte Norges største langrendshåb, Johannes Høsflot Klæbo, til gengæld se sig vippet ned af Tour de Ski-tronen.

Klæbo indledte sidste etape med et sekunds forspring til nærmeste rival, men den forsvarende mester kunne ikke følge med op ad den afsluttende bakke.

I stedet løb russeren Alexander Bolshunov med den samlede sejr foran landsmanden Sergey Ustiugov, mens Klæbo - trods tre etapesejre undervejs - måtte nøjes med tredjepladsen.