'Vanvittigt og sindssygt farligt' - mand gik bag skydeskiverne til VM

Flere af skiskytterne var i gang med indskydningen til den individuelle konkurrence ved VM, da en mand pludselig gik rundt bag skydeskiverne.

Det er de færreste mennesker - måske rettere sagt ingen, der ønsker at agere levende skydeskive.

Men det var midlertidig, hvad der skete for en sikkerhedsvagt tirsdag under VM i skiskydning.

Imens kvinderne forberedte sig til den 15 kilometer individuelle konkurrence med en såkaldt "indskydning", hvor skiskytterne har mulighed for at teste forholdene på standpladsen og indstille deres rifler, dukkede han pludselig op bag skydeskiverne.

Det er helt vanvittigt og sindssygt farligt at bevæge sig rundt deromme

Kristian Wulff, ekspert på skiskydning

På flere billeder og en video fra det norske medie NRK kan man se en mand i gul jakke komme trippende op ad en bakke bag standpladsen, hvor skydeskiverne er i forgrunden. NRK har siden snakket med politiet og det internationale skiskytteforbund, der kan fortælle, at det - ironisk nok - var en sikkerhedsvagt, der skal forhindre, at folk går ind på området bag skydeskiverne.

Norges landstræner var mildest talt heller ikke tilfreds med situationen, hvor flere af hans skiskytter var i gang med at afprøve deres rifler.

- Det er ikke godt. Der er sikkerhedsregler på standpladsen, som slår fast, at ingen skal være på det område. Det er virkelig farligt, og nogle gange går der et vådeskud af. Han kan blive slemt skadet. Kan du forestille dig, hvordan det vil føles for den, som skyder? Det vil være forfærdeligt, sagde en frustreret Siegfried Mazet til NRK.

Nordmand skulle til at skyde

Manden var forsinket til en kontrolpost på toppen af bakken, og i sin iver efter at nå frem til tiden mistede han overblikket og gik forkert, lyder forklaringen fra de officielle kilder.

Indskydningen foregår i de sidste 15-60 minutter op til starten på VM-konkurrencen, og blandt de aktive skiskytter stod Norges Ingrid Landmark Tandrevold.

- Jeg skulle til at skyde, akkurat da det skete. Der skal jo lidt til, at vi skyder så langt over skydeskiven, men det er jo noget, som ikke skal ske. Det står jo ganske tydeligt på skiltene, at man ikke har lov til at færdes der, sagde den norske skiskytte, der sluttede på en 16.-plads på den individuelle konkurrence.

Hverken hende selv eller de norske trænere har før oplevet, at en person dukker op bag standpladsen under en igangværende skydning. Flere personer prøvede da også at råbe manden op, der umiddelbart fortsatte mod toppen uden at bemærke sin ufrivillige hovedrolle.

Ekspert: - Exceptionel og speciel situation

Sikkerhedsproceduren omkring skydningerne er da også omfattende. Det fortæller TV 2 SPORTs ekspert Kristian Wulff.

Når indskydningen starter, bruges en speciel fløjte, så alle ved, hvornår de kan gå hen for at skyde, mens de skal forlade området omkring måtterne, når fløjten igen lyder. Hvis en løber bryder reglerne, kan det ligefrem diskvalificere dem eller give dem en stor reprimande fra den baneansvarlige.

- Her er det så ovenikøbet en vagt, der ikke har fattet, at de har gang i indskydningen. Jeg har aldrig oplevet det før, og det er en exceptionel og speciel situation, siger Kristian Wulff.

I dette tilfælde bruger man en kaliber .22-riffel med små patroner i skiskydning, så man skal på klos hold, før det bliver livsfarligt, hvis man rammer. Fra den afstand, som skytterne står, vil den alligevel kunne skade en person markant.

- Man kan se, hvordan manden på billederne går flere meter over skydeskiven, så i den konkrete situation vil de ikke ramme ham. Så dårligt skyder de ikke. Men det ændrer ikke på, at det er helt vanvittigt og sindssygt farligt at bevæge sig rundt deromme, når skydningen er i gang. Han er bare en klaptorsk, og det må ikke ske, lyder den kontante melding fra eksperten.

Selve konkurrencen kom i gang som planlagt trods episoden. Hjemmebaneheltinden Dorothea Wierer vandt sin anden VM-guldmedalje, mens tyske Vanessa og norske Marte Olsbu Roeiseland tog sig af de efterfølgende podiepladser.

Dorothea Wierer vandt sin anden VM-guldmedalje i 2020, mens tyske Vanessa og norske Marte Olsbu Roeiseland tog sig af de efterfølgende podiepladser i kvindernes 15 kilometer individuel. Video: TV 2 Sport

Onsdag kan du se mændenes 20 kilometer individuelle konkurrence på TV 2 SPORT X fra klokken 14.00.

Lyn-analyse

Skiskydning er en kombination af udholdenhedsidræt, den svære tekniske disciplin at stå på ski og så det mentale pres på standpladsen. I løjpen handler det om at få banket pulsen helt i vejret, og det kræver kontrol at kunne få pulsen helt i ro under skydningen. Det er helt absurd at blande to så modsatrettede discipliner - det er som at blande skak og trappeløb, men det er det, der er så fascinerende og det allersjoveste ved sporten. Og så er skiskydning spændende, fordi alt kan ske, og derfor får vi nogle overraskelser en gang imellem.