Skisport

Norsk skiskytte historisk efter storslået comeback

Marte Olsbu Røiseland vandt søndag guld i massestart. Det var hendes syvende medalje ved samme VM, hvilket ingen skiskytte har præsteret tidligere.

Den norske skiskytte Marte Olsbu Røiseland leverede et imponerende comeback i kvindernes massestart søndag.

På fjerde og sidste skydning samt omgang overhalede hun otte af sine konkurrenter, så efter at have krydset målstregen kunne hun juble over endnu en guldmedalje og hendes syvende medalje i alt ved VM i Antholz-Anterselva i Italien.

29-årige Røiseland er dermed den første skiskytte på tværs af køn til at vinde syv medaljer ved samme VM.

- Det kan ikke være bedre, så nu kan jeg stoppe. Hehe. Men det gør jeg ikke, jokede hun på pressekonferencen efter løbet, som strakte sig over 12,5 kilometer.

Fejlskud på første skydninger

De første skydninger gav dog ikke nordmændene forhåbninger om en medalje og rekord til Marte Olsbu Røiseland.

Hun missede ét skud på både første og anden skydning, og da hun kom ind på standpladsen til fjerde og sidste skydning, var det som nummer ni - omkring et halvt minut efter den forreste.

Men til Røiselands store held måtte alle otte foranliggende ud på strafrunder efter fejlskud, og da hun selv ramte fem ud af fem efter et ufrivilligt ekstraskud, var hun pludselig tilbage i guldkampen.

I hendes magasin var der bare fire skud og ikke fem. Det resulterede i et klik og ikke et skud. Hun måtte derfor bruge ti sekunder ekstra på at lade og skyde igen.

Indædt jagt efter Wierer og VM-guld

Marte Olsbu Røiseland kom ud fra standpladsen som nummer to - 14 sekunder efter Dorothea Wierer. Og så gik jagten ind på italieneren på sidste omgang.

Meter for meter kom hun nærmere. Og på opløbsstrækningen var Røiseland kommet forbi og alene.

- Jeg så, at hun (Wierer, red.) begyndte at gynge lidt. Det får man motivation af. Da jeg nåede op til hende, tænkte jeg, at jeg ville gøre det. Det var så dejligt at krydse målstregen. Det har aldrig været så vidunderligt, som det er i dag, lyder det fra Røiseland til NRK.

Syv medaljer i syv discipliner

Det var Marte Olsbu Røiselands femte guldmedalje ved VM i Italien. I løbet af mesterskabet vandt hun også to bronzemedaljer.

Det var muligt for Røiseland at stille op i syv discipliner, fordi mixed stafetten var med på VM-programmet for anden gang. Hun forlod således ikke en VM-konkurrence uden en medalje.

Dorothea Wierer blev nummer to i kvindernes massestart, mens Hanna Öberg fra Sverige blev nummer tre.