Skisport

Bare 19-årig grønlænder debuterer blandt verdens bedste skiskytter

Den bare 19-årige grønlænder Ukaleq Slettemark debuterer fredag på skiskytternes World Cup. Hun stiller til start i kvindernes sprint.

Der er en verden til forskel. Intet mindre.

En verden af dimensioner, når Ukaleq Slettemark debuterer fredag i skiskydningens World Cup under vilkår, der er helt anderledes end de store nationer fra Norge, Sverige, Frankrig og Tyskland.

- Det er lidt specielt at være på et så lille hold som Grønland. Det er mest kun mig og min mor, der er ude at rejse, og det er ligesom os, der er teamet, men jeg synes, at det har fungeret rigtig godt indtil nu, siger Ukaleq Slettemark til TV 2 SPORT forud for sin debut.

- De større hold har en masse teams rundt om sig, så det er noget, vi må få i tillæg til det, vi allerede har. Vi får for eksempel smørehjælp fra Norge, og jeg træner også med nogle fra Norge, så det er sådan lidt anderledes, når man er så lille et hold. Der er både fordele og ulemper, men jeg synes, at det fungerer rigtig godt.

Det er i østrigske Hochfilzen, at den 19-årge grønlænder får sin debut. Og det er en debut, der er fremtvunget af, at IBU Cuppen, der er skiskydning på næsthøjeste niveau, for tiden ligger stille på grund af corona.

Derfor er det også begrænset med forventninger.

- Det er min første gang, jeg går World Cup, og jeg ved ikke, hvordan jeg lægger an. Jeg er her for at få erfaring og blive tryg på, hvordan det er at gå. Det bliver mere en reference for World Cup senere, sådan jeg kan være mere tryg, når jeg senere har noget at gøre her og har nogle bedre resultater at kunne komme me

Vil sætte Grønland på kortet

Det er to sæsoner siden, at den unge grønlæder vandt ungdoms-VM i den individuelle konkurrence. Fredag gælder det dog kvindernes 7,5 kilometer sprint, og taktikken er klar. Det handler om fokus.

- Jeg vil prøve på at være god til at koble over fra ski og skydning, når jeg kommer ind på skydebanen, så jeg ligesom switcher over til skydefokus. Og når jeg er færdig på skydebanen, så switcher over til at gå hurtigt på ski.

Men mest af alt, så handler det om hendes hjemland. Hun bor i Norge og træner i Norge. Men Ukaleq Slettemark er først og fremmest grønlænder.

- Jeg er født og opvokset i Grønland. Problemet er bare, at der ikke er en skydebane i Grønland, og der er ikke gode nok træningsforhold - desværre. Og der er heller ikke rigtig nogen, der dyrker skiskydning. Så hvis jeg skal nå op på det niveau, jeg gerne vil, så er der er nogle justeringer, jeg er nødt til at gøre, og det fungerer godt med at bo og træne i Norge.

Derfor er det også mere Grønland end Ukaleq Slettemark, der bærer på målet for World Cup-debuten.

- Den chance, at jeg får lov til at gå World Cup, det betyder rigtig meget. Jeg glæder mig til at sætte Grønland lidt på kortet og glæder mig til at vise mit land frem.

Du kan følge Ukaleq Slettemarks debut på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY fra kl. 11.20.