Skisport

En af de største legender sagde stop i 2018 - nu gør han uventet comeback

Den legendariske ekstremsportsatlet Shaun White er tilbage ved X Games Aspen 2021 og skal konkurrere på snowboard for første gang i næsten tre år.

Se Shaun Whites comeback natten til mandag dansk tid på TV 2 SPORT X. Eller gense det på TV 2 PLAY fra mandag morgen.

Et enkelt opslag på de sociale medier sendte chokbølger gennem freestyle-miljøet.

For et par uger siden annoncerede superstjernen Shaun White til sine knap halvanden million følgere på Instagram, at han ville gøre comeback ved X Games Aspen 2021.

De fleste have nok håbet på, at han ville vende tilbage. De færreste troede nok på, at det ville blive en realitet.

Men nu er det altså en realitet, at Shaun White er tilbage i superpipen for første gange siden de vinterolympiske lege i 2018.

Og for første gang ved X Games siden 2017.

Shaun White fejrer OL-guldet i 2006. Han har gået under navnet 'den flyvende tomat' grundet sit lange, røde hår, som han dog for en håndfuld år siden klippede kort.

Og det er ikke hvilken som helst stjerne, der vender tilbage. Det er manden, der gjorde snowboarding globalt. Det forklarer TV 2 SPORTs snowboardekspert, Niels Ettrup.

- Han har betydet vanvittig meget for sporten. Det er indiskutabelt. Han formåede jo at gøre sporten kommerciel. Snowboarding var jo lidt en subkultur, men han har formået at gøre det kommercielt. Snowboarding manglede jo lidt et fænomen, og det fik de med Shaun White. Den perfekte mediefigur, der kunne repræsentere sporten og sponsorere. Han er årsagen til, at snowboarding er der, hvor det er i dag.

'En af de største legender nogensinde'

Men hvad er det, der gør Shaun White til et fænomen? Det ville kræve en lang forklaring.

Men for at gøre en lang historie kort, så har Shaun White som en af de få ekstremsportsfolk formået af bryde barrieren og blive et globalt sportsnavn, der rækker udenfor snowboard. Og skateboard.

Shaun White fik sit første sponsorat som snowboarder i en alder af syv år, og som niårig blev han venner med skateboardlegenden Tony Hawk.

White havde nemlig et hidtil uset talent. Han stod både på snowboard og skateboard. Og han blev lynhurtigt blandt de allerbedste i verden i begge sportsgrene.

Shaun Whites trofæskab

  • OL-guld halfpipe: 3
  • X Games-guld Superpipe: 8
  • X Games-guld Slopestyle: 5
  • X Games-guld skateboard Vert: 2
  • X Games-sølv Superpipe: 2
  • X Games-sølv Slopestyle: 1
  • X Games-sølv skateboard Vert: 2
  • X Games-bronze Slopestyle: 2
  • X Games-bronze skateboard Vert: 1

Han var den første person i historien til at deltage i både sommer- og vinterudgaven af X Games. I 2003 vandt han for første gang X Games-guld på snowboard, og i 2005 vandt han for første gang X Games-guld på skateboard.

Og så er resten ellers historie.

- Shaun White er jo en af ekstremsportens største legender nogensinde. På tværs af alle sportsgrene. Ikke nok med, at han er en af de bedste snowboardere i verden, så er han også en af de bedste vert-skateboardere i verden. Det er helt urealistisk at forestille sig, at man kan være så god til to forskellige discipliner på den måde.

- Han har gjort så mange legendariske ting. Han har vundet OL på måder, hvor det har været i sidste run, og han stod og skulle lave den bedste score. Og så laver han den bedste score i historien. Han har bare gang på gang vist, at han er en rigtig sportslegende. Et rigtigt ikon siger TV 2 SPORTs freestyleekspert, Frederik Højgaard.

Sagde farvel i 2018

Efter de vinterolympiske lege i 2018 annoncerede Shaun White sit karrierestop på sin Facebook-profil.

Ved samme lejlighed forklarede han, at det var, fordi han ville begynde at fokusere på sin musikkarriere.

Shaun White har også en glorværdig karriere på skateboard, hvor han blandt andet har vundet fem X Games-medaljer.

I 2013 var han blevet medlem af bandet Bad Things, hvor han fungerede som guitarist. Den drøm skulle intensiveres, men musikkarrieren har vist sig at være til den lidt mere brogede side end sportskarrieren.

Og det er måske derfor, at 34-årige Shaun White ikke helt kan lægge snowboardet på hylden.

Kan komme tilbage på et niveau over alle andre

Lige nu er der dog flere ubesvarede spørgsmål, end der er besvarede spørgsmål.

Kalenderen siger 2021, og Shaun White har ikke konkurreret på snowboard siden vinter-OL i 2018. Så hvad kan vi forvente af den aldrende snowboarder?

Ifølge Niels Ettrup er der god grund til at have høje forventninger til comebacket.

- Det bliver rigtig spændende at se, hvilken niveau han kommer med her i weekenden. Shaun White har jo den gave, at han kan være væk fra sneen i adskillige måneder, og så kan han komme tilbage og har et niveau, der er over alle andre. Nu kan han bare møde op, og så har han et vanvittigt højt niveau fra starten af. Og det er der ikke rigtig andre atleter, der kan gøre på samme måde.

Shaun White tager derfor hul på sin 21. sæson på snowboard. Han har ikke bare været med i mange år, han har også domineret scenen i mange år.

Om dominansen fortsætter, det finder vi svaret på natten til mandag dansk tid. Her deltager han nemlig i mændenes superpipe på snowboard ved X Games i Aspen.

Du kan se det hele direkte på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY.