Skisport

Kommer hun til OL næste år, må hun ikke stille op for sit fødeland

Ukaleq Slettemark er godt på vej til at kvalificere sig til vinter-OL i Kina, men til hendes fortrydelse er Grønland ikke optaget i IOC.

Artiklen er opdateret i bunden med Ukaleq Slettemarks resultat i VM-debuten på seniorplan.

Næste år kan Danmark få sin bare anden OL-deltager i skiskydning nogensinde.

Den i dag 19-årige grønlænder Ukaleq Astri Slettemark sigter efter at kvalificere sig til vinterlegene i Beijing i Kina, og lykkedes det hende at komme med, vil det være under dansk flag.

Allerhelst så hun dog, at hun kunne repræsentere det land, hun er født og opvokset i og ikke Danmark, som hun ikke føler nogen tilknytning til.

- Jeg vil jo helst konkurrere for Grønland. Det er dér, jeg kommer fra. Det ville også være mærkeligt, hvis man var dansker og skulle konkurrere for Sverige eller Norge.

- Men det er sådan, det er, og så kan det være, at det bliver anderledes i fremtiden. Jeg har i hvert fald en målsætning om at komme til OL, og så må jeg ligesom tage det derfra, siger Ukaleq Slettemark til TV 2 SPORT.

Både Grønland og Færøerne, der er en del af Rigsfællesskabet, har i flere håndfulde år kæmpet for at blive optaget som selvstændige nationer i den internationale olympiske komité (IOC), så grønlandske og færøske OL-deltagere kan stille op under eget flag og ikke det danske.

Men indtil nu er de blevet mødt af en mur trods opbakning fra blandt andet Danmarks Idrætsforbund (DIF), der er Olympisk Komité i Danmark.

Så længe det ikke er nogen ulempe, når det gælder støtteapparatet rundt om mig, vil jeg køre for Grønland

Ukaleq Slettemark, skiskytte

Årsagen til det er, at IOC i 1996 besluttede kun at optage lande, der er anerkendt af FN som selvstændige nationer. Og det var også den besked, Brian Mikkelsen modtog tilbage i 2006, da han som daværende dansk kulturminister mødtes med den forhenværende IOC-præsident Jacques Rogge for at tale for grønlandsk og færøsk medlemskab af IOC.

Har klaret første del af OL-kravet

Dermed er Grønland og Færøerne fortsat underlagt de strenge danske OL-krav. Ukaleq Slettemark er dog godt på vej til at slippe igennem nåleøjet.

Kvalifikationsperioden begyndte 23. november sidste år. I sin World Cup-debut i østrigske Hochfilzen i december blev hun nummer 96 i sprintkonkurrencen og fik 137,52 IBU-kvalifikationspoint. IBU er den internationale skiskydningsunion.

I sin anden World Cup-deltagelse - også i Hochfilzen i december - overgik Slettemark præstationen i debuten ved at blive nummer 83 i samme disciplin. Det udløste 116,74 IBU-kvalifikationspoint.

Præsterer hun også at få under 150 IBU-kvalifikationspoint i en sprint eller i en individuel konkurrence ved enten VM, i World Cup, IBU Cup eller Open European Championships i sæsonen 2021-2022, vil hun have opfyldt de danske udtagelseskriterier, der læner sig op ad de internationale udtagelseskrav, om to løb under 150 IBU-kvalifikationspoint, hvoraf minimum et af resultaterne skal ske i næste sæson.

Så afhænger Ukaleq Slettemarks OL-deltagelse af, om Danmark får tildelt en nationsplads. Der er ti pladser at kæmpe om for de nationer, der ikke slutter i top-20 i nationscuppen.

- Der er mange ting, jeg vil arbejde på frem mod OL. Jeg har meget at hente i min padleteknik, og så skal jeg forbedre min udholdenhed. Og så er der små tekniske detaljer i skydningen og i mit skiløb, jeg også kan forbedre, siger Ukaleq Slettemark, hvis efternavn måske får en klokke til at ringe hos nogle danske skiskydningsentusiaster.

Ukaleq Slettemark er nemlig datter af Danmarks første OL-deltager i skiskydning, Øystein Slettemark, der var med ved vinter-OL i Vancouver i 2010.

Kan stille op for Norge

Han voksede ganske vist op i Norge, men efter at have mødt Uiloq, der er grønlænder og i dag hans hustru, i Oslo, flyttede de til Nuuk, og efter fem års ophold i Grønland blev han dansk statsborger. Ukaleq har derfor mulighed for at få norsk statsborgerskab og repræsentere Norge, men det har hun ingen planer om foreløbig.

- Jeg er stolt over at kunne repræsentere Grønland, og så længe det ikke er nogen ulempe, når det gælder støtteapparatet rundt om mig, vil jeg køre for Grønland, siger hun.

På dette stadie i sin karriere ser Slettemark det også som en fordel, at hun tørner ud for en miniputnation i skiskydningssammenhæng, fordi hun kan få lov til at stille op i så mange konkurrencer, hun vil.

- De norske skiskytter kan ikke selv vælge. De bliver udtaget, og de skal køre en masse kvalifikationsløb. De bliver nødt til at køre mange flere løb for overhovedet at kunne være med i World Cuppen og til VM, mens jeg ligesom bare - så længe jeg er kvalificeret under IBU's regler - kan deltage i næste lige, hvad jeg har lyst til.

- Det er en kæmpe frihed, og det gør også, at jeg måske præsterer bedre, fordi jeg ikke er så presset og hele tiden tænker, at nu skal jeg præstere. Men når jeg med tiden bliver bedre, bliver det måske en fordel at køre for et større hold, fordi det har et større støtteapparat. Jeg håber, at jeg kan matche det med et hold, som jeg så selv må lægge op til.

Vandt Grønlands første internationale sportsmedalje

Da Øystein og Uiloq Slettemark, der også var skiskytte, stoppede for omkring ti år siden, efterlod det Grønland uden en skiskytte på den internationale scene. Før Uiloq og Øysteins tid var Grønland heller ikke repræsenteret på verdensscenen. Men i januar for to år dukkede efternavnet Slettemark så igen op. Som 17-årig blev Ukaleq på imponerende vis juniorverdensmester i den individuelle konkurrence.

Det var Grønlands første internationale medalje i sportskonkurrence, og præstationen kom så meget bag på de slovakiske arrangører, at de hverken havde flag eller nationalsang klar.

Guldmedaljen gav hende en forstærket tro på, at hun kunne blive til noget. Og den kom bare tre år efter, at hun for alvor fik øjnene op for sporten, da hun vandt skiskydningskonkurrencen ved Arctic Winter Games i Nuuk i 2016. Inden da var det kunst, der interesserede hende mest.

Jeg prøver at tage det trinvis, så jeg kan udvikle mig på den måde, jeg helst skal

Ukaleq Slettemark, skiskytte

Selv om Ukaleq Slettemark ikke er dér, hvor hun vil melde sig under de norske faner, har hun alligevel fået norsk støtte i de senere år ved siden af opbakningen fra sin mor, der er med til alle konkurrencerne i udlandet.

Det skete først med optagelsen på den traditionsrige skiskydningslinje på Norges Topidrætsgymnasium i Geilo, så familien Slettemark vendte tilbage til Norge for anden gang og tilbage til skiskydningsbaner. For dem er der ingen af i Grønland. Og i maj sidste år indgik hun et samarbejde med det norske U23-landshold i Lillehammer.

Det betyder, at hun tager del i samlinger og træninger i Lillehammer og også har adgang til det norske støtteapparat. Aftalen inkluderer dog ikke smørehjælp, men ved det igangværende VM i Pokljuka i Slovenien er der gjort en undtagelse.

VM-debut skal give vigtig erfaring

Så når Ukaleq Slettemark VM-debuterer på seniorplan denne lørdag 13. februar med det grønlandsk flag på dragten, står det norske smørehold for at smøre hendes ski. Hun glæder sig til debuten.

- Jeg kan mærke, at jeg er mere tryg ved at køre VM, fordi jeg har kørt World Cup. Jeg har prøvet den her løjpe mange gange, så jeg føler, at jeg er mere tryg nu. Så jeg glæder mig egentlig bare til at køre og vise, hvad jeg kan.

Hvilket resultat hun ender med at opnå i sprinten, der afvikles over 7,5 kilometer med en liggende og stående skydning, er ikke så vigtigt for hende. Først og fremmest gælder det om at suge så meget erfaring til sig som muligt og blive endnu mere tryg.

- Jeg kan ikke så godt lide at lave placeringsmål. Det ved jeg godt, at alle andre er meget interesseret i, siger hun.

- For det første er VM anderledes end World Cup, fordi mange af de store nationer har færre pladser. De har kun fire pladser (i de individuelle konkurrencer, red.). Det er lidt anderledes i forhold til, hvem der får lov til at gå, så jeg ved slet ikke, hvor jeg ligger. Jeg håber egentlig bare, at jeg kan køre et godt løb og rammer så meget som muligt.

Det er IBU, der har tildelt Ukaleq Slettemark et wildcard til VM, efter at hun blev nummer 16 ved IBU Cup-afdelingen i Arber i januar. IBU Cup er niveauet lige under World Cup.

Egentlig er det normalt, at man også først bliver en del af World Cuppen som 22-årig, og det er da heller ikke planen, at Slettemark allerede nu udelukkende skal konkurrere med de allerbedste, som hun ellers har mulighed for. Hun vil fortsat satse på IBU Cup og junior-VM, og så med årene skal hun tage del i flere og flere World Cup-afdelinger, indtil juniortiden er forbi.

- Jeg prøver at tage det trinvis, så jeg kan udvikle mig på den måde, jeg helst skal.

Ukaleq Slettemarks VM-debut endte med en 77.-plads. Der var 99 udøvere til start i kvindernes sprint.

Se hvordan TV 2 sender fra VM i skiskydning i vores sendeplan her. Husk også at følge med på facebooksiden TV 2 Ski.